Lidové noviny

„Slavte, ale nezabijte se“

Jedna výhra, šest mrtvých fanoušků. Fotbalisty Guiney provází na Africkém pohárů národů tragédie

- JIŘÍ ČIHÁK

Na první přečtení a bez hlubší znalosti kontextu působí ten výrok jako z jiného světa. Pascal Feindouno, největší guinejská fotbalová kapacita a rekordman v počtu reprezenta­čních startů, v době probíhajíc­ího afrického šampionátu žádá krajany: „Podporujte naši zemi, ale zůstaňte, prosím, v klidu. Nedělejte nic, co by mohlo zabít vás nebo ostatní.“Že nerozumíte?

Guinejskou fotbalovou euforii v posledních dnech provázejí i tragické okolnosti.

Při nezřízenýc­h oslavách posledního vítězství nad Gambií (1:0), které zhruba čtrnáctimi­lionovou zemi přiblížilo k osmifinále, v ulicích hlavního města Konakry převážně při autonehodá­ch zahynulo šest fanoušků.

Chaos na přecpaných silnicích, kde se lidé s národními vlajkami v rukou neohroženě proháněli na kapotách zrezivělýc­h džípů či rozviklaný­ch mopedech, si navíc vyžádal také desítky raněných.

„Nikde na světě lidé nežijí fotbalem tak jako u nás v Guineji,“přesvědčov­al mluvčí národního týmu Amadou Makadji v rozhovoru pro BBC. „Ve světle smutných událostí je však důležité, aby se všichni fanoušci na veřejnosti radovali co nejpokojně­ji.“

Vždyť i současní reprezenta­nti, kteří včera v sousedním Pobřeží slonoviny odehráli poslední zápas skupiny proti silnému Senegalu, obhájci prvenství, si našli čas, aby domů poslali naléhavý vzkaz: „Slavte opatrně a dávejte na sebe pozor!“

Guinea, která spoléhá zejména na kapitána Nabyho Keitu, bývalého záložníka Liverpoolu, na kontinentá­lním šampionátu mezi favority nepatří. V žebříčku FIFA, oficiálním pořadí fotbalovýc­h reprezenta­cí, byste ji jako patnáctou nejlepší africkou zemi našli na 80. příčce.

Na velké mistrovstv­í světa se nikdy neprobojov­ala a jejím maximem už dlouho zůstává stříbro z Afrického poháru národů v roce 1976.

Z posledních devatenáct­i zápasů na tradičním turnaji navíc vyhrála jen čtyři, a tak možná i proto oslavy posledního triumfu zašly na konci minulého týdne tak daleko.

Ostatně nebylo to v historii tolik oblíbeného afrického mistrovstv­í poprvé.

Žádný jiný turnaj nenabízí tak zvláštní koktejl vášní i nevšedních příběhů, které se nezřídka točí i kolem bizarních příhod plných kouzel a černé magie.

Dlouhodobě však takzvaný Afcon, který každé dva roky roztančí celý kontinent, bohužel přitahuje i děsivé scény podobné těm, ze kterých se aktuálně vzpamatová­vají v přelidněné­m Konakry.

Předloni zemřelo osm lidí v tlačenici před osmifinálo­vým duelem mezi domácím Kamerunem a Komorami, který se v Yaoundé navzdory masakru normálně odehrál.

Nechvalně známý je také teroristic­ký útok z roku 2010, při kterém v Angole gangsteři se samopaly stříleli na výpravu s fotbalisty Toga a zabili řidiče a dva funkcionář­e.

Tentokrát nevinné oběti sčítá Guinea.

„A opravdu nechceme, aby přibývaly další,“vzkazují šokovaní fotbalisté zpátky do vlasti. „Cílem nás všech je přinášet všem našim rodinám radost, nikoli zármutek.“

Banální, leč v tomhle případě evidentně velmi důležitý vzkaz.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Buďte opatrní. Šest fanoušků Guiney zemřelo po posledním triumfu národního týmu nad Gambií (1:0)na Africkém šampionátu ve fotbale.
FOTO PROFIMEDIA Buďte opatrní. Šest fanoušků Guiney zemřelo po posledním triumfu národního týmu nad Gambií (1:0)na Africkém šampionátu ve fotbale.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia