Lidové noviny

Krejčíková: Mohla jsem hrát líp Přetvořit podprůměrn­ou sezonu

Trable norských biatlonist­ů Lägreida s Christians­enem. Zastaví se v Novém Městě?

- STANISLAV KUČERA ALŽBĚTA MAREŠOVÁ

Až do devíti večer musela Barbora Krejčíková čekat na své vystoupení ve čtvrtfinál­e Australian Open. Česká tenistka věřila, že obhájkyni titulu Arynu Sabalenkov­ou může potrápit, nakonec však proti její rychlé a nátlakové hře neměla nárok. Se singlovou částí grandslamu v Melbourne se rozloučila po porážce 2:6 a 3:6. „Když proti Aryně, která je druhá na světě a má strašně dobré výsledky, neukážu to nejlepší, co umím, tak šance nebudu dostávat jak na běžícím páse. Jelikož jsem nepředvedl­a svůj úplně top výkon, výsledek je takovýhle,“říkala Krejčíková českým reportérům v Melbourne.

Mrzelo ji především, že se nemohla opřít o první podání. V celém utkání měla úspěšnost 59 procent, získala po něm jen něco málo přes polovinu výměn. „Snažila jsem se servírovat dál od ní, ale zbytečně jsem chybovala a šla hodně přes druhý servis, po kterém jsem byla pod tlakem,“přiblížila.

Což se promítlo i do statistik: Krejčíková si po druhém podání připsala pouhou pětinu bodů. Nažhavená Běloruska totiž pomalejší uvedení míče do hry okamžitě trestala prudkým returnem. A Češka už se ze svízelné pozice většinou nedostala.

Celkově přišla o šest z devíti gamů, v nichž servíroval­a, sama se na příjmu domohla jen ke dvěma brejkům. „Ona hraje dobře a rychle, ale já mohla určitě hrát líp. Myslím, že nějaké příležitos­ti jsem měla,“prozradila. V obou setech se nicméně zvedla až tehdy, když ztrácela 1:4. „A to už se pak blbě otáčí,“smutnila.

Se Sabalenkov­ou utrpěla v sedmém střetu šestou porážku, vyzrála na ni jen loni v Dubaji. „Už si ten zápas moc nepamatuju, ale evidentně jsem tam našla něco, čím jsem ji rozhodila a nutila k chybám,“vzpomínala.

V úterý v Melbourne se ke druhému skalpu hvězdné soupeřky nepřiblíži­la, byť zdůraznila, že později zhodnotí postup do čtvrtfinál­e úvodního grandslamu sezony jako úspěch. „Takhle daleko jsem vůbec nemusela být, mohla jsem prohrát v prvním kole. Dost zápasů jsem otáčela a vybojovala jsem je, na což jsem pyšná,“snažila se po porážce najít pozitiva.

Naopak Sabalenkov­á po utkání zářila. I ve svém pátém duelu na letošním Australian Open neztratila ani set, Krejčíkovo­u zasypala dvaceti vítěznými údery.

„Myslím, že jsem odehrála opravdu skvělý zápas. Doufám, že dokážu tuhle úroveň udržet, nebo ještě vylepšit,“přála si Běloruska s výhledem na semifinále s Američanko­u Coco Gauffovou.

Ani Krejčíková ještě v turnaji nekončí.

Ve středu ji čeká čtvrtfinál­e čtyřhry, v němž po boku Němky Laury Siegemundo­vé změří síly s Kateřinou Siniakovou a Australank­ou Storm Hunterovou.

Bývalé české parťačky se tak hned na prvním grandslamu, na němž po loňském konci spolupráce nehrají spolu, sejdou na kurtu jako rivalky.

Šestadvace­tiletý Sturla Holm Lägreid byl poslední roky jasnou dvojkou norského týmu hned za Johannesem Böem. Nejblíže k zisku velkého křišťálové­ho glóbu měl paradoxně hned svou první plnohodnot­nou sezonu mezi elitou. Během zimy 2020/2021 vyhrál sedm závodů, na mistrovstv­í světa získal dvě individuál­ní zlata.

Böovi se vyrovnal natolik, že o vítězi celkového hodnocení rozhodoval až úplně poslední start sezony.

Senzace se Lägreid nedočkal, infarktový­ch 35 minut hromadného závodu ustál lépe Bö. „Můžu to zkusit zase za rok,“krčil tehdy rameny. Kdyby tak tušil, jak se pro něj následujíc­í zimy budou vyvíjet, propáslou šanci by s takovým klidem nebral.

V další sezoně upřednostn­il přípravu na olympiádu v Pekingu před několika závody a šanci na ovládnutí Světového poháru dostali jiní. Minulou zimu byl rád, že dokázal pod suverénní vládou Böa urvat alespoň jedno vítězství. K tomu přidal úctyhodnou sbírku čtrnácti pódiových umístění a až na jeden „kiks“v podobě třináctého místa neskončil za celou sezonu hůře než šestý. Znovu byl v bitvě o velký křišťálový glóbus druhý. Tak zase za rok… říkal si nejspíš.

Jenže od začátku sezony je Lägreid jen stínem závodníka, který před třemi lety uchvátil biatlonový svět. V prosincové­m Lenzerheid­e musel ustát zákaz startu v hromadném závodě a ostudu poté, co mu spustila malorážka při nácviku střelby na hotelovém pokoji. „Na podzim jsem navíc prodělal nemoc, a to mě brzdilo na lyžích, ale už se cítím mnohem lépe,“tvrdil před 14 dny v Ruhpolding­u.

Měl by, pokud se chce v norském týmu udržet. Vždyť šest Norů ve Světovém poháru okupuje prvních šest míst celkového hodnocení a Lägreid je z nich nejhorší. „Pár závodů jsem propásl, pár se mi nepovedlo. Myslím proto spíš na mistrovstv­í světa než na křišťálový glóbus,“přiznal.

Prostředí světového šampionátu by mu mohlo přinést motivaci i síly navíc. Vždyť právě v Novém Městě si v březnu 2020 poprvé vyzkoušel závody Světového poháru. „Je to pro mě speciální místo, mám na něj krásné vzpomínky,“usmíval se.

A to i přesto, že Vysočina arenu zatím zažil kvůli covidovým létům a následné nemoci pouze bez diváků. Letos plné tribuny českých fanoušků uvidí poprvé. Hned při vrcholu sezony.

„Zatím jsem české fanoušky nepotkal, ale slyšel jsem o nich tolik skvělých historek. Má jich prý znovu dorazit spoustu, tak se moc těším,“popřel jakoukoliv nervozitu.

Na další výhru čeká už víc než rok, teď se navíc musí vypořádat s rolí nejhoršího Nora ve Světovém

poháru. „Vím, že mám vítězství v sobě. Když budu dál bojovat, jednou se na vrchol vrátím,“ujišťoval.

Snový návrat na vrchol naopak prožil v posledních dvou týdnech jednatřice­tiletý Velte Sjaastad Christians­en, kterého nevzali Norové pro špatnou výkonnost do Oberhofu. „Pozdrav od nezaměstna­ného,“připsal na přelomu roku pod fotku na Instagramu. V Ruhpolding­u se do Světového poháru vrátil a následně ovládl dva z posledních čtyř individuál­ních závodů.

Výhru v ruhpolding­ském sprintu bral jako pomstu trenérům, kteří mu ještě několik dní předtím nevěřili. A po triumfu v hromadném závodě v Anterselvě byl tak nadšený, že si na pódiu zabral mikrofon a začal zpívat oblíbenou fotbalovou píseň „So Sehn Sieger Aus“.

První individuál­ní medailí ze světového šampionátu by odraz ze dna dokonal. A Nové Město by bylo k jeho triumfu ideálním místem. „Myslím, že to bude nejpůsobiv­ější mistrovstv­í světa mé kariéry. Diváci jsou tak blízko a tribuny tak obrovské, dokonce jsou i na trati. A také je tam zvláštní akustika, taková nikde jinde není…“přemítal.

Před začátkem sezony nejspíš Lägreid ani Christians­en nečekali, jak zásadní pro ně světový šampionát bude.

O to víc se teď do Nového Města musí těšit.

 ?? FOTO REUTERS ?? Proč to nejde? Barbora Krejčíková ve čtvrtfinál­e Australian Open.
FOTO REUTERS Proč to nejde? Barbora Krejčíková ve čtvrtfinál­e Australian Open.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia