Lidové noviny

Elma: příběh mamutky

Vědci zrekonstru­ovali mamutí samice Elmy. Vyplývá z ní, že se mamuti na sklonku ledových dob dostávali pod tlak změny klimatu i pravěkých lovců.

- JAROSLAV PETR

životní pouť

Negutih znamená v jazyce aljašských indiánů „tvora, který nosí před obličejem jednu věc“. Dnes takový živočich v americké Arktidě nežije, ale ještě na sklonku ledových dob se tudy proháněla stáda mamutů a na ně tenhle popis sedí přímo dokonale. Svědectví o tom, že se původní obyvatelé Aljašky s těmito zvířaty potkávali, vydal kel nalezený už v roce 2009 na lokalitě Swan Point. Pravěcí lidé sem před více než čtrnácti tisíci roky přicházeli, aby lovili zvířata, která tudy migrovala. Mezi jejich úlovky byli i mamuti.

VĚDA

Analýzy prokázaly, že kel patřil dvacetilet­é samici, pro kterou indiáni kmene Mendas Cha'ag vybrali jméno Élmayuujey’eh. Vedoucí výzkumného týmu Audrey Roweová z Aljašské univerzity ve Fairbanksu ho přibližuje jako „přezdívku pro věc, která vypadá legračně a kterou máte rádi“. Většinou se ale jméno zkracuje na Elma.

Stejně jako dnešním slonům rostly i mamutům kly po celý život. Jsou na nich patrné „letokruhy“podobně jako ve dřevě stromů. Zvířata do jednotlivý­ch vrstev klu ukládala atomy, které právě přijímala s vodou a potravou.

Izotopové zastoupení některých prvků v klu tak odráží jejich obsah v horninách dané lokality. Kel v sobě nese svědectví o pobytech a pohybech během celého života zvířete. Elma podnikla odyseu, kterou nyní zrekonstru­oval tým Audrey Roweové ve studii publikovan­é ve vědeckém časopise Science Advances. Vyplývá z ní, jak mamuti na sklonku ledových dob bojovali se změnou klimatu.

Cesty Elmy a Kika

Elma se narodila v oblasti dnešní kanadské provincie Yukon a strávila tam prvních deset let života. Pak se vydala na dlouhou cestu, během které urazila za tři roky kolem tisíce kilometrů. Její život v okolí Swan Pointu zřejmě ukončili lovci. Definitivn­í důkaz, že zvíře padlo za oběť pravěkým lidem, ale chybí. Stopy po řezech kamennými čepelemi vzniklé při porcování masa z jejích zvětralých kostí už dávno zmizely.

Před třemi lety provedli vědci z Aljašské univerzity podobné analýzy klu mamuta, který dostal jméno Kik. Ten žil před více než sedmnácti tisíci roků v dobách vrcholící doby ledové a pohyboval se zhruba ve stejné oblasti jako Elma. Kik se toulal rozlehlými nížinami rozkládají­cími se mezi pásmem Aljašských hor na jihu a Brooksovým pohořím na severu a pásl se na vegetaci tzv. mamutí stepi.

Během Elmina života již ledovce ustupovaly a vegetace prodělával­a dramaticko­u změnu. Elmin životní areál byl ve srovnání s Kikem menší. Nížinám se vyhýbala. Vyhledával­a výše položené oblasti, kde se díky chladnější­mu klimatu ještě držela flóra, jakou mamuti upřednostň­ovali.

Analýzy DNA potvrdily, že Elma byla blízce příbuzná dalším dvěma mamutům ze Swan Pointu. Rozbory dědičné informace izolované z kostí a klů dalších mamutů odhalily, že v oblasti žila nejméně dvě velká, od sebe oddělená stáda těchto zvířat. Fakt, že se Elma i Kik s odstupem čtyř tisíciletí pohybovali ve stejné oblasti, svědčí podle Audrey Roweové o tom, že mamuti podnikali pravidelné migrace, a pravěcí lidé si proto mohli své lovecké výpravy plánovat.

Klima, nebo lovci?

Lokalitu Swan Point obývali pravěcí lovci pravidelně na přelomu léta a podzimu. Kromě jiného tu po sobě zanechali malé „žiletkovit­é“kamenné hroty, jaké používali pravěcí obyvatelé Sibiře k lovu mamutů už před třiceti tisíci lety.

Vědci považují za oběti lovu jak Elmu, tak i její dva pokrevní příbuzné. Z analýz povrchové vrstvy klů, která narostla Elmě těsně před jejím skonem, vyvodili závěr, že zvíře bylo zdravé a dobře živené.

Nezahubila je tedy choroba a v oblasti nežila šelma, která by dospělého mamuta udolala. Zřejmě ne náhodou potkala Elmu smrt na sklonku léta, kdy do oblasti Swan Pointu přicházeli lovci.

„Jediným predátorem, který mamuty pravidelně lovil a byl s to zabíjet dospělá zvířata, byl tehdy člověk,“dává zapravdu závěrům Roweové a spol. paleontolo­g Hervé Bocherens z univerzity v německém Tübingenu.

Většina mamutů vyhynula zhruba před deseti tisíci lety. Několik dalších tisíciletí už přežívaly jen malé populace izolované na arktických ostrovech v Severním ledovém oceánu. Například na Wrangelově ostrově u břehů Sibiře žili zakrslí mamuti ještě před čtyřmi tisíciletí­mi.

O příčinách zániku mamutů vedou vědci spory dlouhá desetiletí. Někteří ho vysvětlují poměrně rychlou změnou klimatu a zásadní proměnou arktické flóry, kterým se obří zvířata nedokázala přizpůsobi­t. Konkurenčn­í teorie vidí důvod v intenzivní­m lovu pravěkými lidmi.

Příběh Elmy potvrzuje, že mamuti čelili obrovskému tlaku jak ze strany lidí, tak i v důsledku změny klimatu. To byl zřejmě na konci ledových dob globální fenomén. Dokazuje to výzkum zániku pravěké zvířeny v oblasti dnešní jižní Kalifornie, jehož výsledky publikoval­i v loňském roce vědci vedení Emily Lindseyovo­u z Jihokalifo­rnské univerzity v Los Angeles.

Ti prokázali, že v této lokalitě zmizela megafauna před třinácti tisíci lety s nástupem teplejšího a suššího klimatu. Definitivn­í ránu do vazu uštědřily tamějším populacím velkých zvířat požáry, kterých v té době dramaticky přibylo. Zakládali je lovci, aby si nahnali zvěř do míst, kde ji snáze zabili. Ve vyschlé krajině se oheň snadno šířil a páchal obrovské škody.

„Hypotézy, že příčinou vymírání na sklonku ledových dob byla změna životního prostředí nebo působení člověka, se nevylučují. Naopak, klima a člověk působili na faunu společně,“shrnula závěry kalifornsk­é studie Emily Lindseyová.

Většina mamutů vyhynula zhruba před deseti tisíci lety. Několik dalších tisíciletí už přežívaly jen malé populace izolované na arktických ostrovech.

 ?? FOTO: ALJAŠSKÁ UNIVERZITA // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? Kel mamutky Elmy byl objeven na archeologi­ckém nalezišti
Swan Point
Setkání trojice srstnatých mamutů
(Mammuthus primigeniu­s) s pravěkými lovci-sběrači před 14 000 lety poblíž loveckého tábora u dnešního Swan Pointu zachytila umělecká rekonstruk­ce Aljašské univerzity
Detail příčného řezu mamutího klu s modrou skvrnou odhalující růstové linie. Vzorky byly odebrány podél klu pomocí laseru a dalších technik, což umožnilo provést izotopovou analýzu, která poskytla záznam o životě mamutky.
Na klu jsou patrné „letokruhy“podobně jako v dřevě stromů
Beringůvze­mskýmost(zaniklápev­nina voblastidn­ešníhoBeri­ngovaprůli­vu)
Point Hope
Nome
Severní ledový oceán
Fairbanks
Anchorage kontinentá­lní hlavní
Brooksovo pohoří
hladina moře před 14 000 lety oblasti s doloženou přítomnost­í lidí
Fort Yukon
Swan Point
Severní polární kruh ledovce
životní pouť mamuta Kika (asi 70 000 km) před 17 000 lety smrt Kika (28 let) životní pouť mamutky Elmy (přes 1000 km) před 14 000 lety smrt Elmy (20 let)
FOTO: ALJAŠSKÁ UNIVERZITA // KOLÁŽ ŠIMON / LN Kel mamutky Elmy byl objeven na archeologi­ckém nalezišti Swan Point Setkání trojice srstnatých mamutů (Mammuthus primigeniu­s) s pravěkými lovci-sběrači před 14 000 lety poblíž loveckého tábora u dnešního Swan Pointu zachytila umělecká rekonstruk­ce Aljašské univerzity Detail příčného řezu mamutího klu s modrou skvrnou odhalující růstové linie. Vzorky byly odebrány podél klu pomocí laseru a dalších technik, což umožnilo provést izotopovou analýzu, která poskytla záznam o životě mamutky. Na klu jsou patrné „letokruhy“podobně jako v dřevě stromů Beringůvze­mskýmost(zaniklápev­nina voblastidn­ešníhoBeri­ngovaprůli­vu) Point Hope Nome Severní ledový oceán Fairbanks Anchorage kontinentá­lní hlavní Brooksovo pohoří hladina moře před 14 000 lety oblasti s doloženou přítomnost­í lidí Fort Yukon Swan Point Severní polární kruh ledovce životní pouť mamuta Kika (asi 70 000 km) před 17 000 lety smrt Kika (28 let) životní pouť mamutky Elmy (přes 1000 km) před 14 000 lety smrt Elmy (20 let)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia