Lidové noviny

Lidé z „Fialovy“záložny poslali miliony nadaci blízké ODS

- MARTIN SHABU

Zapomenuté konto a členství v Podnikatel­ské družstevní záložně (PDZ) premiéra Petra Fialu vytrestalo. „Moje opomenutí je možná již promlčené. Pokud se to potvrdí, tak jsem rozhodnut věnovat 50 tisíc na charitu,“řekl premiér ve středu. Ačkoli mu zřejmě za neuvedení milionu korun do majetkovéh­o přiznání nehrozí sankce, objevila se informace o propojení záložny s financován­ím „politickýc­h idejí“ODS. PDZ přitom dříve dostala pokutu od „cifršpionů“i ČNB za chabá opatření proti praní špinavých peněz.

Jak zjistily LN, manažer PDZ Kamil Bahbouh a také s PDZ spřízněné osoby poslali přes pět milionů korun na podporu organizace blízké ODS. Peníze přistály na kontě bruselské politické nadace New Direction, která je partnerem frakce Evropských konzervati­vců a reformistů (ECR) v Evropském parlamentu. Členy frakce jsou občanští demokraté. Přehled údajů o darech nadace je zveřejňová­n ve výročních zprávách. Z nich vyplývá, že PDZ předloni poslala New Direction částku 18 tisíc eur. Avšak Bahbouh tvrdí, že šlo o peníze nikoli PDZ, ale jejích klientů. O rok dříve firmy QED Group (dnes Covidsys) a Qed Systems (dnes Covidsys) přispěly 32 tisíci eur. Obě spojuje jméno Bahbouha, českého podnikatel­e se syrskými kořeny a člena správní rady Covidsys. Dalších 16 tisíc eur poslala Galerie

Gema, v níž sedí lidé z dalších firem, ve kterých figuruje Bahbouh. LN dohledaly celkem 14 darů od firem spřízněnýc­h s Bahbouhem a PDZ ve výši 210 tisíc eur, tedy 5,2 milionu korun. Třeba firma Wastech, podílník PDZ, poslala New Direction v roce 2017 12 tisíc eur. Politická nadace v Bruselu přitom propaguje politiky ODS. Podílela se na vydání knihy Fialy. Ten „odmítá jakékoli pochybnost­i o financován­í ODS“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia