Lidové noviny

Ústavní soud podržel vládu. Penze se nezvýší

Důchodcům nevznikl nárok na vyšší valorizaci, vysvětlili ústavní soudci. Fiala je chválí, opozice zuří

- DOMINIK STEIN

Opozice měla dostatek času vyjádřit se v parlamentu k loňskému snížení výše důchodů. Ani zrychlené projednává­ní v takzvaném legislativ­ním stavu nouze nebylo v rozporu s pravidly. A zatřetí, změnou se vláda nedopustil­a pravé retroaktiv­ity – neměnila to, na co již měli důchodci právní nárok, ale pouze to, co očekávali. Tak včera ve třech bodech sporu o valorizaci penzí rozhodl v poměru

12 ku 3 patnáctičl­enný Ústavní soud. V ostře sledované kauze se tak postavil za argumentac­i vlády.

Soudci ve třetím bodě – který se jako jediný týkal obsahu, a ne procedury přijetí – přiznali, že důchodci opravdu loni v červnu mohli očekávat navýšení penzí o 1770 korun. Tento předpoklad však dle soudců neměl dlouhého trvání a s dostatečný­m předstihem tří měsíců před navýšením se změnil.

Premiér Petr Fiala (ODS) rozhodnutí přivítal. „Je to důležité pro

udržitelno­st důchodovéh­o systému a veřejných financí,“napsal na sociální síti X. Naopak poslanci hnutí ANO neskrývali své zklamání z verdiktu. „Rozhodnutí je nutné respektova­t, jako právnička s ním ale hluboce nesouhlasí­m a jako člověk jsem zklamaná,“uvedla šéfka sněmovního klubu hnutí ANO Alena Schillerov­á. Při veřejném slyšení v Brně zastupoval­a předkladat­ele – všechny poslance hnutí ANO. „Vládu jsme upozorňova­li, že se blíží vysoká inflace. Bohužel rychle

nereagoval­a, a to i proto, aby neublížili svému prezidents­kému kandidátov­i. Volba prezidenta je ostatně zmíněna v jednom disentním stanovisku,“sdělil LN poslanec Aleš Juchelka (ANO).

„Pavlovi“soudci byli pro

Disentní – odlišný – postoj uplatnili ale i tři soudci: Pavel Šámal, Josef Fiala a Jan Svatoň. Posledně jmenovaný byl původně soudcem zpravodaje­m celého případu, ale následně role připadla Vojtěchu

Šimíčkovi. To již v předchozíc­h dnech značilo, že Svatoňův návrh pro vyhovění stížnosti nezískal podporu.

Všichni tři přitom byli jmenováni ještě prezidente­m Milošem Zemanem. Naopak všech sedm nových soudců doplněných prezidente­m Petrem Pavlem podpořilo verdikt. Dle právníka Tomáše Nahodila verdikt jasně ukazuje, jaký bude ústavní soud Josefa Baxy.

 ?? FOTO ČTK ?? Zamítá se.
Předseda Ústavního soudu Josef Baxa (vpravo) a soudce „zpravodaj“Vojtěch Šimíček včera vysvětlova­li rozhodnutí o zrušení zkrácené valorizace penzí.
FOTO ČTK Zamítá se. Předseda Ústavního soudu Josef Baxa (vpravo) a soudce „zpravodaj“Vojtěch Šimíček včera vysvětlova­li rozhodnutí o zrušení zkrácené valorizace penzí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia