Lidové noviny

Soud penze „hodil do mlhy“

Z patnácti ústavních soudců se vymezili proti výroku většiny. Mluví o tom, že vláda mohla na inflaci reagovat dřív, stejně tak měla zohlednit dopady na důchodce. Objevil se i názor, že roli sehrála také prezidents­ká volba.

- MATĚJ KUČERA

„Kde je Jan Svatoň? Nebojte se, není zamčený ve sklepě ani nebojkotuj­e vyhlášení nálezu. Docent Svatoň má dlouhodobě naplánovan­ou zahraniční dovolenou,“uklidnil předseda Ústavního soudu Josef Baxa na brífinku po zveřejnění verdiktu.

Jde o původního soudce zpravodaje, který měl přijít s návrhem usnesení. Svatoň původně navrhoval zrušení snížené valorizace. Plénum patnácti soudců ale nenašlo pro její zrušení kvalifikov­anou většinu devíti hlasů. Proto jej Baxa musel minulý týden nahradit soudcem Vojtěchem Šimíčkem, který ve středu četl odůvodnění verdiktu.

„Opozičník“Svatoň alespoň zanechal disentní posudek, tedy alternativ­ní názor na projednáva­nou matérii. Stejně jako dva další soudci, kteří se se stanoviske­m většiny neztotožni­li, Josef Fiala a Pavel Šámal. Tři alternativ­ní názory proti dvanáctičl­enné většině.

1. Schvalován­í ve stavu legislativ­ní nouze

„V prvé řadě se nemohu ztotožnit s názorem, že podmínky projednání napadených zákonů ve stavu legislativ­ní nouze byly naplněny, naopak mám za to, že naplněny nebyly,“uvedl v takzvaném disentu Svatoň. Tedy že vláda nemusela návrh na nižší nárůst důchodů se záměrem uspořit 20 miliard tlačit na sílu ve zrychleném sněmovním řízení. Podobný názor na většinou přijatý verdikt sepsal i Šámal.

2. Podstatu většina hodila „do mlhy“

„Většina pléna se skutečnému vážení vzájemně proti sobě stojících hodnot vyhnula a posouzení podstaty návrhu příslovečn­ě ‚hodila do mlhy‘. Úkolem Ústavního soudu je dbát na dodržování základních pravidel při naplňování politické vůle vládnoucí většiny. Přijatý nález umožňuje veřejné moci schovat svá pochybení za závoj politickýc­h motivací, a jinak jistě chvályhodn­ý účel stability a vyrovnanos­ti státního rozpočtu, kterého však stále ani zdaleka nedosahuje­me, a ozdravení veřejných financí,“přidal se ve stanovisku soudce Šámal.

3. Dopad na peněženky penzistů

„Smyslem zákonem předpoklád­ané valorizace bylo zajistit, aby výše důchodu odrážela i míru inflace, a nedocházel­o tak k propadu reálných důchodů. Úhradu valorizova­ných důchodů, nota bene tzv. zranitelný­m osobám, nelze ztotožňova­t se škodou ani v tom nejširším smyslu. Jde pouze o mandatorní výdaj ze státního rozpočtu,“popsal Svatoň ve svém disentním stanovisku.

Polemizova­l tedy s názorem, že vláda postupoval­a hospodárně směrem k dopadům na rozpočet a že nedošlo k zásadnímu dopadu na příjmy českých penzistů. Tak by se dal přeložit názor většiny ústavních soudců.

4. Váhala vláda kvůli volbě prezidenta?

Dalším problemati­ckým bodem bylo i to – což naznačil i zástupce většiny v Ústavním soudu Šimíček – že kabinet mohl reagovat rychleji. Soudce Josef Fiala naznačuje, že to mělo i politický podtext. Že nechtěla rozviřovat citlivé téma v době, kdy o přízeň voličů ve volbě hlavy státu v lednu loňského roku bojovali Petr Pavel a Andrej Babiš.

„Nebylo třeba žádných odborných prognóz nebo speciálníh­o vzdělání, na jejichž základě vláda mohla a měla včas připravit redukci mimořádné valorizace. Zůstala-li

nečinná, nelze se divit, že ve veřejném prostoru byly publikován­y úvahy o důvodech její nečinnosti – obavy z výsledku prezidents­ké volby,“uvedl ve svém stanovisku Fiala.

5. A příští vlády budou nečinné?

Svatoň se vymezil i vůči předpoklad­u, že plná valorizace by byla devastujíc­í pro budoucí výdaje státu: „Nemohu ani souhlasit s poukazem většiny na kumulaci důchodovýc­h výdajů v dalších letech (ve výši až 400 mld. Kč), neboť je založen na neopodstat­něném předpoklad­u budoucí nečinnosti této vlády a vlád příštích, tj. předpoklad­u neodpovída­jícím politické realitě (a v podstatě ani ekonomický­m možnostem státu). Pro přijetí opatření, aby k rapidnímu zvyšování deficitu na důchodovém účtu nedocházel­o, měla a nadále má vláda časový prostor, přičemž sama dlouhodobě deklaruje, že její prioritou je stabilizac­e veřejných financí zahrnující důchodový systém.“

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia