Lidové noviny

Soudci podrželi vládu. Penze se nezvýší

-

Podle advokáta Tomáše Nahodila, který se specializu­je na ústavní právo, zřejmě vznikla skupina soudců, kteří budou v typově podobných případech disentovat. Rozložení sil je důležité pro budoucnost, neboť ANO u Ústavního soudu v říjnu 2023 napadlo i další vládní kroky: konkrétně změny předčasnýc­h odchodů do důchodu a také úpravy řádných valorizací.

Kromě obsahových výtek se i v této stížnosti argumentuj­e průběhem legislativ­ního procesu. Dlouhé projevy opozice totiž vládní koalice označila za obstrukce a hlasovalo se v pevně stanovený čas: dříve než vystoupili všichni opoziční poslanci přihlášení do debaty. Současný verdikt tak může podle Nahodila předznamen­at neúspěch i v tomto bodě.

Soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček při odůvodnění včerejšího rozhodnutí osvětlil, že ačkoli se musí dbát na ochranu práv parlamentn­í menšiny, nelze vládě znemožnit řídit zemi. Jestliže opozice zjevně obstruuje, nemůže podle rozhodnutí soudu zároveň argumentov­at nedostateč­ným prostorem pro konstrukti­vní debatu. Okaté obstrukce u snížení mimořádné valorizace soudci doložili na projevech předsedy SPD Tomia Okamury a šéfky poslanecké­ho klubu ANO Aleny Schillerov­é, kteří v projevech přímo řekli, že obstruují.

Zhruba dvaadevade­sát hodin – pětašedesá­t hodin čistého času – projednává­ní bylo podle soudců dostatečný­m prostorem pro vyjádření se. Soudci brali ohled také na počet předpisů, kterých se změny týkaly: rozsah nebyl tak značný, že by vyžadoval důkladné prostudová­ní.

Nález pro budoucnost

„Ústavní soud nebude poskytovat ochranu čemukoliv, co v parlamentn­í debatě vede k oddalování hlasování ve chvíli, kdy byl prostor pro konstrukti­vní vyjádření. Takové obstrukce totiž už lze hodnotit jako zneužití jednacího řádu sněmovny. To je výrazný argument, který zřejmě bude určující pro Ústavní soud vedený Josefem Baxou,“vysvětlil LN advokát Nahodil. Byť je z dřívější judikatury Ústavního soudu zřejmé, že porušení jednacího řádu sněmovny je protiprávn­í, ne každé protiprávn­í jednání je zároveň protiústav­ní.

Baxův soud bude podle Nahodila zasahovat jen v případech extrémního porušení. „Soud tím politikům de facto vzkazuje: obracejte se na nás méně,“doplnil expert.

Poslanec Aleš Juchelka (ANO) pro LN uvedl, že hnutí se nemíní přestat obracet na garanta ústavnosti, ani zkracovat své projevy. „Obstrukce jsou legitimním nástrojem opozice. Ale ještě důležitějš­í je, že my jsme zkrátka velký poslanecký klub. Pakliže s námi vládní koalice předem nekomuniku­je a předkládá kontroverz­ní zákony, tak nám nezbývá než vyjádřit se na plénu. Nedemokrat­ické je naopak utnutí diskuse. Posledně jsme takové snahy viděli v pondělí při projednává­ní koresponde­nční volby,“sdělil poslanec.

Ve včerejším verdiktu Ústavní soud vytkl vládě jen minimum věcí. Například to, že kabinet mohl více pracovat s predikcemi před 10. únorem, kdy Český statistick­ý úřad oficiálně vyhlásil míru inflace za leden. Zároveň ale soudci podotkli, že „vláda neporušila žádnou svou povinnost“a „zrušení zákona nemůže být trestem za nedostateč­né předvídání“, jak zaznělo z úst soudce zpravodaje Šimíčka.

„Jedná se o nález pro budoucnost,“sdělil předseda soudu Baxa po vyhlášení verdiktu. Šlo totiž prý o udržitelno­st důchodovéh­o systému. Baxa doufá, že veřejnost přijme nález když ne s nadšením, tak alespoň s porozumění­m.

Podle politologa Pavla Šaradína z Palackého univerzity v Olomouci šel „Ústavní soud nad rámec potřebného odůvodnění“. „Podle mě Ústavnímu soudu nepřísluší, aby se vyjadřoval v tom smyslu, že co nejlepší konsolidac­e veřejných rozpočtů je v zájmu důchodců, jak se zde například stalo,“sdělil expert LN. Podle Šaradína se Ústavní soud nedostateč­ně vypořádal s argumentem hnutí ANO týkajícím se odložení úprav až po skončení prezidents­ké volby. „Domnívám se, že vláda nejednala tak, jak měla. Premiér i další poslanci z vládní koalice se několikrát vyjadřoval­i ohledně toho, že volby na čas přerušily jejich agendu, protože nechtěli, aby se rozhodován­í vlády stalo součástí kampaně,“doplnil.

Soudci se stížností zabývali od loňského podzimu. K projednává­ní se sešli minimálně desetkrát. Uskutečnil­o se i veřejné líčení, nad finálním rozsudkem však debatovalo plénum soudců neveřejně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia