Lidové noviny

Pavel: Soud málokdy potěší obě strany

-

Soudní rozhodnutí málokdy potěší obě strany sporu. Nesmírně důležité je ale to, aby verdikt respektova­li všichni, jakkoli mohou kritizovat jeho přesvědčiv­ost. Prezident Petr Pavel to řekl v krátkém projevu v Senátu k zamítnutí návrhu hnutí ANO na zrušení loňské novely zákona o důchodovém pojištění a souvisejíc­ích předpisů. Pavel už odpoledne v Plzni uvedl, že končí období dohadů o ústavnosti novely.

„Byl to vůbec první zákon, se kterým jsem se musel po své inauguraci vypořádat. Přestože jsem tehdy zákon podepsal, sám jsem neskrýval určité pochybnost­i, zda nemohla být porušena ústavní pravidla,“připomněl Pavel. Při oznámení o podpisu novely uvedl, že pokud se na soud neobrátí hnutí ANO, učiní tak sám. „Ústavní stížnost byla vyhodnocen­a jako neopodstat­něná a k porušení ústavy podle Ústavního soudu nedošlo,“poznamenal prezident.

„Soudní rozhodnutí málokdy potěší obě strany sporu. Obvykle jeden vítězí a druhý prohrává. Nesmírně důležité je však to, aby rozhodnutí respektova­li všichni, jakkoli mohou kritizovat jejich přesvědčiv­ost,“uvedl Pavel. Kritika ale podle něj nesmí sklouznout ke zpochybňov­ání soudů a soudců, zejména ne k politickém­u zpochybňov­ání.

„Je odpovědnos­tí každého politika, aby zvážil, nakolik už může jeho postoj vést k šíření nedůvěry k institucím demokratic­kého právního státu. A právě zde podle mě leží hranice mezi legitimním­i nástroji politickéh­o boje a narušování­m integrity a stability demokratic­kého ústavního řádu. Chci věřit, že každý politik tuto odpovědnos­t cítí a tuto hranici ctí,“dodal prezident.

 ?? Petr Pavel FOTO MAFRA ?? Prezident
Petr Pavel FOTO MAFRA Prezident

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia