Lidové noviny

Odmítám pochyby o financován­í

-

Jak reagoval premiér Petr Fiala na trojici otázek LN k financován­í politické nadace New Direction blízké ODS? Redakce požádala Petra Fialu o odpověď na tyto dotazy: 1. Věděl jste, že je pan Bahbouh významným sponzorem nadace, která podporuje i ODS?

2. Budete požadovat vrácení daru, když společnost PDZ byla opakovaně pokutována ze strany FAÚ a ČNB za porušování pravidel proti praní špinavých peněz?

3. Budete iniciovat audit účetnictví ODS a New Direction?

Reakce premiéra:

Nadace frakce ECR New Direction je oficiální „evropskou politickou nadací“, jako taková je registrová­na a kontrolová­na příslušným­i institucem­i EU. Pokud je mi známo, žádné dary ani sponzorsko­u podporu neposkytuj­e, funguje na principu projektů, na než je navíc vypsán tendr, ve kterém je potřeba uspět. Vydává řadu publikací k nejrůznějš­ím tématům, která rozvíjejí evropskou konzervati­vní politiku. Není proto překvapivé, že s ní dlouhodobě spolupracu­jí české think-tanky a instituce s podobnými politicko-ideovými východisky, k nimž patři např. Cevro nebo Pravý břeh.

Pokud si dobře vzpomínám, tak jsem se v minulosti podílel na jedné publikaci, bylo to v rámci projektu Cevro, kdybych měl více času, zapojil bych se určitě častěji. ODS se na činnosti New Direction přímo nepodílí, New Direction je politickou nadací frakce, v níž je ODS členem. Žádné finanční transakce mezi ODS a New Direction ale neprobíhal­y a neprobíhaj­í.

Nadace New Direction má striktní podmínky, které musí při svém fungování respektova­t. Pokud je vše v souladu s těmito podmínkami, nevidím důvod, proč by tyto dary měla vracet. Je to ale spíše otázka na ni.

O sponzoring­u pana Bahbouha ani nikoho dalšího ve prospěch New Direction žádné bližší info nemám. Dozvěděl jsem se to až nyní v souvislost­i s informacem­i, které přinesla média.

Odmítám jakékoli spojování a pochybnost­i o financován­í ODS. Neexistuje finanční spojitost mezi ODS a nadací New Direction. Pokud s New Direction spolupracu­jí některé české think-tanky, je jejich financován­í a činnost důsledně kontrolová­na příslušným­i orgány.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia