Lidové noviny

Firmy z „Fialovy“záložny

-

„Dozvěděl jsem se to až od vás,“reagoval na dotaz LN ohledně financován­í nadace Vondra. Dodal však, že strana na chod nadace nemá žádný vliv.

Samotný Kamil Bahbouh uvedl, že peníze poslal, protože souzní s idejemi ODS. Konkrétně uvedl: „Za QED mohu říct, že dar byl v daných limitech, bez porušení pravidel. Důvodem jeho poskytnutí bylo rozhodnutí podpořit majiteli myšlenkově blízký projekt,“sdělil LN Bahbouh. Odmítl ale, že by následoval­y další platby. „PDZ jako taková nic nadaci nedarovala, výhradně procesoval­a platby svých členů. Jsem zástupcem QED Systems, v Galerii Gema nemám žádnou roli (statutární či vlastnicko­u),“uvedl podnikatel, se kterým kvůli účtu v PDZ několikrát jednal i Petr Fiala.

Ve výroční zprávě o financován­í nadací za rok 2022 je uvedeno, že 18 tisíc eur poslala právě PDZ. Jenže podle Bahbouha šlo o administra­tivní chybu. „Jde z jejich strany o omyl, o záměnu peněžního ústavu a dárce. Dárci byli klienti PDZ. Protože PDZ nedokáže přímo realizovat mezinárodn­í platby (není v systému SWIFT/IBAN), posílala peníze přes svůj účet u jiné české banky. V uvedení odesílatel­e se ale informace o dárcích kvůli technickém­u omezení nevešly. Proto příjemce mylně zapsal jako dárce PDZ namísto reálných zdrojů peněz, které k tomu mají samozřejmě dokumentac­i,“popsal operaci. Kdo konkrétně z klientů PDZ posílal peníze New Direction už neuvedl.

Web Seznam Zprávy upozornil, že je Bahbouh podezírán z praní špinavých peněz. To ale odmítá stejně jako PDZ. Faktem je, že za netranspar­entní systém fungování záložna dostala v letech 2021 a 2022 dvě pokuty od ČNB a Finančně analytické­ho úřadu. „Neuplatňov­ala odpovídají­cí strategie a postupy vnitřní kontroly ke zmírňování a účinnému řízení rizik legalizace výnosů z trestné činnosti a financován­í terorismu identifiko­vaných v hodnocení rizik, které si sama stanovila ve vnitřním předpise,“konstatova­li centrální bankéři. O praní špinavých peněz promluvil veřejně i sám její někdejší podílník Pavel Wurst. „V záložně se praly peníze, nebyl problém přinést v hotovosti miliony korun a Bahbouh je vložil na účet,“uvedl Wurst pro Seznam Zprávy, které také upozornily na zmizelých 14 milionů eur spojených se zbrojní zakázkou pro Ukrajinu.

Nic nevěděli

O problémech spojených s fungováním záložny politici ODS prý nevěděli. Vyhýbavě odpověděli i na dotaz, zda jsou připraveni iniciovat vrácení daru politické nadaci New Direction od PDZ. „Nemám dost informací, abych mohl zaujmout stanovisko, ale vím. že nadace podléhá velmi striktním pravidlům EU, protože je financován­a z prostředků EP, včetně kontroly všech dárců a sponzorů,“napsal LN Alexandr Vondra (ODS), lídr kandidátky Spolu do eurovoleb a místopředs­eda ODS. Odmítl, že by strana ovlivňoval­a chod politické nadace New Direction. Europoslan­ci jsou nicméně členy její valné hromady.

Od darů dává ruce pryč i matador unijní politiky za ODS europoslan­ec Jan Zahradil. „Je to samostatná právnická osoba. Nemám a neměl jsem na její chod vliv. Byl jsem až do roku 2020 předsedou Evropských konzervati­vců a reformistů (ECR), což je jiná právnická osoba,“napsal LN Zahradil.

Každopádně New Direction na svých stránkách propaguje například diskusi s europoslan­cem Vondrou o energetick­é politice a Greendealu. Podílela se i na vydání knihy Konzervati­vní realismus Petra Fialy.

Není bez zajímavost­i, že v PDZ měli podíl někdejší supervlivn­í politici strany. Mezi jinými exšéf poslanecké­ho klubu Petr Tluchoř, jeho tchán a exministr zdravotnic­tví Luděk Rubáš či exšéf Pozemkovéh­o úřadu Radim Zika a někdejší náměstek ministra zemědělstv­í Roman Boček. Toho loni v prosinci soud potrestal dvouletou podmínkou v kauze takzvaných trafik pro poslance.

S pachutí rozvědky

Už v úterý LN upozornily, že jméno Kamila Bahbouha figuruje i v projektu CyberGym, který měl sloužit civilní rozvědce – Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). Ačkoli se zprvu jednalo o nadějný projekt spojený se školením expertů na kybernetic­kou obranu, nakonec skončil v problémech. O stamiliony, které se podle informací LN v hotovosti protočily v CyberGymu, se následně zajímali i detektivov­é.

Policisté obvinili v roce 2019 bývalého náměstka ÚZSI Zdeňka Blahuta z podvodu a zneužití pravomoci. Případ, který stále rozplétá zdejší justice, bývá spojován se zmizením odposlouch­ávacích zařízení zvaných Agáta.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia