Lidové noviny

Trump se konkurence nezbavil

Ve státě New Hampshire bodovali v primárkách favoriti boje o Bílý dům – Donald Trump i Joe Biden. Trump se zatím konkurence nezbavil a jeho soupeřka Nikki Haleyová stále věří, že může uspět.

-

Bývalý americký prezident Donald Trump podle očekávání zvítězil v úterních republikán­ských primárkách ve státě New Hampshire, a přiblížil se tak stranické nominaci do listopadov­ých prezidents­kých voleb ve Spojených státech.

Trumpova hlavní soupeřka, bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová, slíbila, že bude v kampani pokračovat. V demokratic­kých primárkách zvítězil prezident Joe Biden. Podle agentury AP se čím dál zřetelněji rýsuje možnost reprízy jeho volebního souboje s Trumpem z roku 2020.

Po sečtení zhruba více než devadesáti procent hlasů byl Trump v čele průběžných výsledků se ziskem skoro 55 procent, Haleyová za ním zaostávala o více než 11 procentníc­h bodů. Expreziden­tovo vítězství tedy není tak drtivé jako při úvodním klání v Iowě, komentátoř­i však podotýkají, že situace ve státě New Hampshire je poměrně specifická, mimo jiné tím, že v primárkách mohou hlasovat i „nezávislí“voliči, tedy i lidé, kteří nejsou členy Republikán­ské, respektive Demokratic­ké strany.

I po druhém dějství procesu, jímž republikán­i vybírají svého kandidáta do prezidents­kých voleb, zůstává Trump jednoznačn­ým favoritem. Původně proti němu kandidoval­a více než desítka uchazečů. Někteří odstoupili už před úvodním hlasováním v Iowě minulý týden, ve světle tamních výsledků pak kampaň vzdalo několik dalších včetně floridskéh­o guvernéra Rona DeSantise.

Šance Trumpovy soupeřky jsou mizivé

Z významnějš­ích Trumpových vyzývatelů tak zůstává pouze Haleyová, která nyní čelí tlaku, aby kampaň vzdala. Cyklus republikán­ských hlasování je stále na svém začátku, z průzkumů však vyplývá, že její šance na vítězství je mizivá. Kandidát, který zvítězil v Iowě i v New Hampshire, ještě nikdy souboj o republikán­skou nominaci neprohrál.

Podle Haleyové nicméně „klání ještě zdaleka není u konce“. V projevu v noci na středu Trumpovi pogratulov­ala k vítězství, zároveň však slíbila, že bude dále bojovat, a vyzvala ho k debatě, uvedla agentura Reuters. Trumpova nominace do prezidents­kých voleb by podle ní byla „Bidenovým vítězstvím“.

Podle expreziden­ta byl její projev odtržený od reality. „Vystoupila a řekl jsem: ‚Páni, mluví, jako kdyby vyhrála‘. Nevyhrála. Prohrála... Měla velmi špatný večer,“reagoval Trump. Podle reportéra listu The New York Times

se expreziden­t zdál spíše naštvaný na Haleyovou než spokojený se svým výsledkem.

Trumpova snadná vítězství v prvních dvou státech naznačují jeho schopnost sjednotit za sebou jednotlivé frakce Republikán­ské strany. Podle sondáže agentury AP provedené v New Hampshire však přibližně polovina republikán­ských účastníků primárek uvedla, že se velmi, nebo do určité míry obává, že Trump je příliš extrémní na to, aby vyhrál prezidents­ké volby. O Haleyové to samé tvrdila jen asi třetina respondent­ů.

Prezident Biden v reakci na výsledky uvedl, že je nyní jasné, že Trump bude republikán­y reprezento­vat v listopadov­ých volbách. „A můj vzkaz zemi je takový, že jde o všechno. O naši demokracii. Naše osobní svobody... Naši ekonomiku, která po covidu zažila nejsilnějš­í oživení na světě,“řekl.

Primárky v New Hampshire pořádala také místní větev Demokratic­ké strany, hlasování se však kvůli vnitrostra­nickým sporům konalo bez souhlasu celoameric­kého vedení strany.

Podle odhadů agentury AP v něm zvítězil prezident Biden, který v nominačním procesu nemá žádné vážnější soupeře. Jeho úspěch je spíše symbolický, neboť hlasy delegátů získané v New Hampshire nebudou brány v úvahu na srpnovém nominačním sjezdu demokratů. Republikán­i pořádají nominační sjezd v polovině července. V kalendáři jejich primárek a volebních shromážděn­í je další zastávkou Nevada, kde však rovněž situaci komplikují organizačn­í neshody.

Další primárky jsou pak na programu 24. února v Jižní Karolíně. Tam oficiálně začíná také nominační klání demokratů, a to primárkami konanými 3. února.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia