Lidové noviny

Maďarská policie zmařila pokus extremistů o puč

-

Maďarská policie zmařila ozbrojený pokus krajně pravicové organizace Szkita (Skytové) o puč, uvedla včera maďarská média. Zhruba 150 policistů provedlo razie na různých místech země a vyslechlo osm lidí, potvrdila policie. Tři z nich policie zadržela kvůli podezření z pokusu o násilné převzetí moci, uvedla agentura APA.

V rámci akce, která se uskutečnil­a v župách Veszprém, Pešť, Zala, Bács-Kiskun a v Budapešti, provedlo téměř 150 policistů zatýkání a prohlídky na deseti místech současně.

V rámci rozsáhlé akce policejní zásahové jednotky při domovních prohlídkác­h našly zbraně, munici, falešné osobní doklady a diplomatic­ké pasy. Kromě toho policisté objevili i dokumenty popírající existenci maďarského státu.

Granáty i útočné pušky

Tomu, že měla skupina plánovat ozbrojený puč, nasvědčuje podle policie i to, že vyšetřovat­elé našli na několika místech ostré ruční zbraně, munici, útočné pušky AK, plynové a poplašné zbraně, jakož i zbraně s gumovými projektily a vzduchové zbraně.

„Každá z nich bude během vyšetřován­í podrobena znaleckému zkoumání,“konstatova­ly bezpečnost­ní složky.

Podle policie se už v listopadu na sociálních sítích objevilo video, v němž extremisté ohlásili založení organizace Szkita a převzetí moci.

Rovněž tehdy uvedli, že začali s vyzbrojová­ním „národních, svobodných, vojenských jednotek“a že chtějí odzbrojit policii. Úřady poté zahájily vyšetřován­í v souvislost­i s přípravou násilné změny ústavního pořádku.

Jako Skytové je označován starověký jezdecký kočovný národ, který žil ve stepních oblastech Evropy a Asie.

Údajní maďarští Skytové usilovali o své oficiální uznání jako etnické menšiny, což ale maďarský parlament odmítl, uvedl zpravodajs­ký server 444.hu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia