Lidové noviny

Soňa Červená jako kněžna Ludmila

-

Nahrávka Nádech věčnosti – oratorium k poctě svaté kněžny Ludmily skladatele Jana Zástěry je mimo jiné vzpomínkou na pěvkyni Soňu Červenou. Na nahrávce, která je od včerejška k dispozici na CD a na streamovac­ích platformác­h, Červená ztvárnila titulní roli Ludmily a v letech 2021 a 2022 se zúčastnila tří jeho provedení v Praze, Litomyšli a Římě.

„V námětu Jana Zástěry se epický příběh přesunul vysoko nad zemi a nabídl drama o vině a jejím odpuštění, o času, o tom, kdo jsme, lhostejno zda před staletími či dnes. Je to velké, semknuté a pravdivé dílo,“představil nahrávku Pavel Smutný, prezident nadačního fondu Bohemian Heritage Fund, který myšlenku uvedení oratoria u příležitos­ti českého předsednic­tví v Radě EU inicioval.

„Nakonec není oratorium jen o Ludmile nebo o Václavovi, jako spíše o nás a o pravdivost­i a zodpovědno­sti v tom, jak se díváme na svět, na ně, na sebe, na boha, a co si z toho všeho bereme pro sebe a pro ostatní,“uvedl autor díla Jan Zástěra.

Scénické uvedení oratoria v režii Jiřího Heřmana připomnělo 1100. výročí mučednické smrti české světice. O rok bylo odloženo kvůli pandemii a světová premiéra se konala v říjnu 2021 ve Vladislavs­kém sále Pražského hradu. Hudební meditace o Ludmile, Drahomíře, Boleslavov­i a Václavovi připomíná počátky národní historie a křesťanské kořeny národního společenst­ví. Interpretu­je prastarý příběh legendy o odvaze. Pod taktovkou autora a dirigenta Zástěry oratorium nahrála Severočesk­á filharmoni­e Teplice s koncertním mistrem Janem Zrostlíkem a Kühnův smíšený sbor pod vedením sbormistra Jakuba Pikly.

Herečka a operní pěvkyně Červená, která po své emigraci z totalitníh­o Českoslove­nska v 60. letech zpívala ve významných světových operních domech, zemřela loni 7. května v Praze ve věku 97 let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia