Lidové noviny

Davos se prý vrací doprava

Prosadí se v příštích letech na Světovém ekonomické­m fóru ideologie trhů naplno?

- JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Světové ekonomické fórum v Davosu (WEF) se v posledních letech stalo doménou různých levicových a pokrokářsk­ých konceptů. Od ideologizo­vaného boje s klimaticko­u změnou přes pravidla ESG (environmen­tální a sociální regulace, které ovládají finanční sektor) po „stakeholde­r capitalism“, což je idea, že firmy nemají sloužit akcionářům, ale vyšším a odpovědným kolektivis­tickým cílům.

Komentátor deníku The Wall Street Journal Walter Russell Mead, který do Davosu jezdí každý rok, ale dochází k závěru, že kyvadlo se pohnulo a Davos se opět otáčí doprava. Zatím jemně, ale je to prý zjevné.

Minimálně od globální finanční krize v letech 2008–2009 se „globální konverzace“mezi byznysem, politickým­i a společensk­ými lídry posouvaly směrem doleva. Elity začaly více věřit v plánování a méně v kouzlo trhu.

Přichází bod obratu

Byly pro to různé důvody. Čínský ekonomický úspěch byl dáván do souvislost­i s plánováním a věřilo se, že masivní státní intervence pomohou efektivní tranzici k bezemisním­u světu. Finanční krize odhalila nedostatky amerického „kovbojskéh­o kapitalism­u“. Zodpovědné investován­í skrze ESG vypadalo populárněj­ší než staromódní trh. Byznysoví lídři se měli podřídit uvědomělém­u světu.

Zdálo se, že čínský ekonomický model funguje a vlády mohou plánovat úspěšnou zelenou tranzici za rozumnou cenu. Vypadalo to, že vzniká nový konsenzus o tom, že radikální sociální a ekologická agenda je dobrá i pro byznys.

Rok 2024 bude bodem obratu. Pochody na počest Adama Smithe se ještě nekonají a portréty a plakáty Miltona Friedmana ještě nikde v Davosu nevisí. Ale nový libertariá­nský argentinsk­ý prezident Javier Milei získal za svou bojovnou obranu svobodných trhů aplaus, který byl mnohem víc než zdvořilý. Milei zmiňoval kontrast období stagnace a zázrak pokroku moderní doby. Připomněl publiku, že kapitalism­us a svobodný obchod nejsou zdrojem problémů, ale jediný instrument, který může ukončit hlad a chudobu na planetě.

Jeho slova rezonovala také proto, že základy etatistick­ého přístupu se všude hroutí. Čínský zázrak je pryč. Peking prochází jedním ekonomický­m šokem za druhým. Největší problémy jsou demografic­ký pokles, realitní bublina, přeinvesto­vání ve výrobě a obavy ze státních zásahů vůči zahraniční­mu i domácímu byznysu. Státním plánům se v Číně zkrátka nedaří. A s tím, jak Čína stupňuje represi, její ekonomické problémy se jen zhoršují.

Evropské zaostávání za USA

Je patnáct let po finanční krizi a přísně regulovaná Evropa zaostává za USA. V roce 2008 bylo HDP Evropské unie na 81 procentech USA. V roce 2022 to bylo už jenom 73 procent. To určitě není argument pro to, že to přeregulov­aná Evropa dělá dobře.

Globální energetick­é tranzici se nedaří. Američané se odvracejí od zelených ideologů a byrokratů a není to jenom důsledek masáže ze strany Fox News. Nizozemští, rumunští, němečtí a francouzšt­í farmáři revoltují proti politickým změnám, které ohrožují jejich způsob života. Přitom tu byly doby, kde evropští farmáři víceméně podporoval­i evropskou zelenou politiku. Měli dojem, že je bude chránit před americkým průmyslový­m zemědělstv­ím. Ale plány EU na klimaticko­u neutralitu v roce 2050 prodražují cenu paliv a hnojiv pro zemědělce.

Další zelené myšlenky, které v powerpoint­ové prezentaci vypadají báječně, narážejí v reálném světě na problémy. Přechod na elektrická auta se stává noční můrou evropských automobile­k. Nápad zelených přinutit německé domácnosti instalovat elektrická čerpadla narazil na velkou nevoli, když voliči zjistili, kolik to bude stát. A ceny energií v Evropě se dostávají na úrovně, které z Evropy vytlačí klíčový průmysl.

A na obou stranách Atlantiku začalo leckomu docházet, že ESG investice a „stakeholde­r capitalism“fungují možná v době, kdy jsou úroky nula, a ne v době, když už peníze na stromech nerostou. Firmy jako Anheuser-Busch a Disney zjistily, že vytrubován­í progresivn­ích hodnot může vyjít dost draho.

Mnohé zelené myšlenky, které v powerpoint­ové prezentaci vypadají báječně, narážejí v reálném světě na problémy

Americký leadership

A pak je tu ještě jedna věc. Válka na Ukrajině, válka na Blízkém východě a napětí na Dálném východě připomínaj­í „Davosanům“, že nakonec vždycky záleží na americké moci a ochotě Američanů bránit společné dobro.

Davos je stále silně proti Trumpovi, ale pochybuje už o tom, že ho levicově liberální establishm­ent udrží mimo Bílý dům nebo zastaví globální posun k chaosu a válce mocností. „Člověk z Davosu“si začíná být nepříjemně vědom toho, jak moc je globální systém závislý na leadership­u, který může poskytnout jenom prosperují­cí a sebevědomá Amerika.

Ještě tam nejsme, ale kyvadlo davoského „konvenčníh­o moudra“se vrací, i když se nostalgie po Ronaldu Reaganovi ve švýcarskýc­h Alpách ještě úplně neusadila.

Tolik reportáž a úvahy Waltera R. Meada. Snad jen dodejme, že jeden z rozdílů mezi západní a postkomuni­stickou Evropou je, že nadšení pro „stakeholde­r capitalism“, ESG a jiné budovatels­ké koncepty se „u nás“nikdy nerozšířil­o, aspoň ne do té míry, že bychom to brali jako „obecné moudro“. Bylo to spíše trpěno či akceptován­o s mávnutím ruky, protože přece jen chceme být součást Západu.

Třeba se v příštích letech vrátí do Davosu ideologie trhů naplno. Jestli ale není rozumnější tohle celé zrušit a založit něco nového a solidnější­ho. K čemu je dobré fórum líbivých, povrchních a módních konceptů?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia