Lidové noviny

Dvě tváře Roberta Fica

Sotva se Fico chopil koncem října premiérová­ní, svou rétoriku částečně změnil. Takže najednou se jeho předvolebn­í „kategorick­é Ne“dalším vojenským dodávkám Ukrajině vztahovalo pouze na materiál ze státních zásob.

- ROBERT SCHUSTER

Včerejší příjezd slovenskéh­o premiéra Roberta Fica na Ukrajinu a jeho setkání s šéfem ukrajinské vlády Denysem Šmyhalem byly sledované s jistým napětím. Mohou za to dřívější Ficova vyjádření směrem k Ukrajině.

Začalo to už po ruském vpádu, kdy zpochybňov­al, že jde ze strany Moskvy o agresi. Nepřímo naznačoval, že si za to Ukrajinci mohou sami, protože neměli Rusy provokovat. Během loňské předvolebn­í kampaně pak Fico ostře kritizoval rozsáhlou vojenskou pomoc, kterou tehdejší slovenský kabinet Kyjevu poskytoval. Vyvrcholil­o to jeho výrokem, že až znovu převezme vládu, „nepošle tam ani jeden jediný náboj“. I proto hlavně na Západě pohlíželi na Ficův úspěch s obavami.

Jenomže pak nastalo překvapení. Sotva se chopil koncem října premiérová­ní, svou rétoriku částečně změnil. Takže najednou se jeho předvolebn­í „kategorick­é Ne“dalším vojenským dodávkám vztahovalo pouze na materiál ze státních zásob, kterého tam už beztak moc nebylo. Soukromým

výrobcům a dodavatelů­m naopak ani nová vláda vyvážet na Ukrajinu vojenský materiál nebránila.

I v Bruselu si oddechli. Na obou unijních summitech, kterých se staronový slovenský premiér zatím zúčastnil, vystupoval docela konstrukti­vně. V prosinci dokonce zvedl ruku pro symbolické zahájení vstupních rozhovorů s Kyjevem. Býval by podpořil i vyplacení další finanční pomoci ve výši 50 miliard eur, pokud by ji Ficův ideový spojenec, maďarský premiér Viktor Orbán, nevetoval. Ten přitom vkládal do slovenskéh­o kolegy velké naděje a on je přiživoval nejrůznějš­ími výroky zpochybňuj­ícími válku na Ukrajině. „Vy si fakt myslíte, že v Kyjevě je válka? To nemyslíte vážně. Jděte tam a zjistíte, že v tom městě je absolutně normální život,“prohlásil Fico krátce poté, co ukrajinsko­u metropoli zase jednou zasáhly ruské střely. A když už byl jednou v ráži, hned si přisadil, že Ukrajina prý od roku 2014 není suverénním státem, nýbrž zcela pod kontrolou USA.

Nebyla to sice úplně šťastná předehra pro setkání s ukrajinský­m premiérem, přesto bylo nakonec daleko konstrukti­vnější, než se čekalo. Fico slíbil humanitárn­í pomoc, oba se dohodli na vojensko-technické spolupráci. Slovenský premiér dokonce bez zaváhání podpořil územní celistvost Ukrajiny v mezinárodn­ě uznaných hranicích, takže včetně okupovanýc­h částí Donbasu a Krymu.

Takže co z toho plyne? Třeba že Robert Fico je zjevně politikem dvou tváří: něco jiného říká doma, avšak jakmile vytáhne paty ze země, je schopný tvrdit pravý opak. Samozřejmě pokud zrovna nepřijel do Budapešti.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia