Lidové noviny

Přemístění mostu má evropská pravidla

- JAN KAIGL architekt a památkář

Oželezničn­ím mostu, jímž jsou propojeny vltavské břehy v Praze pod Vyšehradem, mezi Výtoní a Smíchovem, se poslední dobou hodně mluví a píše. Most patří k historické­mu obrazu a panoramatu města od roku 1901 a je památkově chráněn.

Nejde však o muzeální kousek. Most tvoří součást jednoho ze strategick­ých dopravních koridorů. Železničář­i musejí řešit, co s ním. Preferují demolici a novou výstavbu na pozadí požadavku, aby na mostě nebyly vedle sebe dvě dráhy, jak je tomu dnes, ale dráhy tři. Nedávno představil­i na dané téma architekto­nické řešení. Vyhovuje z dopravního hlediska tomu, co chce investor. Má bezpochyby výtvarnou hodnotu, ale ideové vyznění návrhu je spíš negativní. Proti odstranění památky protestuje část Pražanů na čele se spolkem Nebourat, památkáři a početná skupina dalších odborníků, například architektů. Také Český národní komitét ICOMOS a Centrum světového dědictví UNESCO v Paříži jsou proti demolici.

Reálnost svých postojů dokládají účastníci polemiky odbornými posudky. Je v povaze věci, že se málo slyší navzájem. Správa železnic zatím přesvědčil­a mimo resort dopravy a část představit­elů hlavního města Prahy málokoho, že nový most je jediná možnost. Důrazně však dala najevo všem, že most je ve špatném technickém stavu – vlaky po něm jezdí od prosince 2023 velmi pomalu.

Úmluva se silou zákona

Příběh se má dál odvíjet v intencích správy železnic, ale formálně právně lépe než dosud. Na stole je záměr, podle kterého bude most rozebrán a přemístěn – znovu postaven jinde v Praze, snad v Modřanech, zatímco mezi Výtoní a Smíchovem vznikne nový železniční most takzvaně lege artis. Záměr má oporu v památkovém zákoně (§ 18 odst. 1 zák. č. 20/1987 Sb.).

Předchozí souhlas s přemístění­m památky by vydával odbor památkové péče pražského magistrátu. Jeho správní úvaha není naším zákonem omezena. Je tu ale článek 5 Úmluvy o ochraně architekto­nického dědictví Evropy, jenž zní: „Každá Strana (signatářsk­ý stát) se zavazuje zakázat přemístění

celku nebo části jakékoli chráněné památky, kromě případů, kdy fyzická ochrana takových památek přemístění nezbytně vyžaduje. Za těchto podmínek přijme příslušný úřad nezbytná bezpečnost­ní opatření k jejich demontáži, převozu a opětovnému postavení na vhodném místě.“

Úmluva o ochraně architekto­nického dědictví Evropy se stala v roce 2002 přímou součástí českého právního řádu v síle zákona. Zároveň byla nadána aplikační předností, pokud upravuje něco jiného než vnitrostát­ní zákon.

Možnosti jejího využití v běžné praxi jsou malé, ale právě pro přemísťová­ní památek to tak docela neplatí, neboť článek 5 Úmluvy mluví poměrně jasnou řečí. To si už uvědomilo naše soudnictví. Podstatné je, že by se neměl oddělovat souhlas s odstranění­m památky od závazného určení její nové polohy a opětovné výstavby. Bude magistrát schopen rozhodnout takto podle evropského střihu?

V řízení o souhlasu s přemístění­m stavby, která je památkou, je správní úřad de facto povinen opatřit si předem vyjádření Národního památkovéh­o ústavu. Toto vyjádření není pro něj závazné. Tím spíš dává smysl, aby všichni aktéři kauzy zůstali dál v zorném úhlu veřejnosti, pokud se zajímá o hmotné kulturní dědictví na jedné straně a ekologicky únosné druhy dopravy na straně druhé.

 ?? ??
 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Vyšehradsk­ý železniční most. Jeho stavba proběhla v letech 1900–01.
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Vyšehradsk­ý železniční most. Jeho stavba proběhla v letech 1900–01.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia