Lidové noviny

Já soudce lynčovat nebudu

Rozhořčení nad konkrétním­i kauzami je pochopitel­né, ale unáhlená rychlá řešení nejsou dobrá cesta

- DANIELA KOVÁŘOVÁ nezávislá senátorka Autorka je prezidentk­ou Unie rodinných advokátů

Možná i vy kroutíte hlavou nad posledními dvěma medializov­anými kriminální­mi kauzami a říkáte si, že je třeba honem něco rázného udělat. Že taková neštěstí a lidské tragédie nelze jen tak přejít.

Do kriminálů zavíráme i za jednání, jež se jinde řeší napomenutí­m, dohodou, narovnáním, podmínkou nebo domácím vězením

V prvním případě si pachatel koupil zbraně a zůstalo po něm mnoho mrtvých nevinných lidí. Ve druhém případě pachatel týral, vydíral a znásilňova­l nevlastní dceru, která se pak po zmírnění rozsudku pokusila o sebevraždu. Strašná selhání, říkáte si a chcete hned plošně jednou zpřísňovat regulaci zbraní, jindy reorganizo­vat policii a justici a pranýřovat soudce. Hlavně honem a rychle, aby už zítra byly vidět výsledky.

Podobné nálady nastupují po každé tragédii a psychologi­cky jsou naprosto pochopitel­né. Poctivě se snažím vcítit se do bolesti rodičů a dalších blízkých a přesně vím, že jako rodič bych nejspíš žádala násilí za násilí a smrt za smrt. Ano. Volání veřejnosti po rychlé nápravě a po rázné prevenci je ospravedln­itelné. Jenomže politik tahle reagovat nesmí, pokud nechce naskakovat na řešení jen jednoduchá a efektní.

Líbivé „rozhodné“kroky podobným tragédiím nezabrání, proto je naivní zbrkle a okamžitě konat, měnit systém a zatepla přepisovat zákony. Prodloužen­é nepodmíněn­é tresty ani přísnější regulace případné pachatele podobných skutků od jejich činů neodradí.

Oni totiž o možném odsouzení v okamžiku konání vůbec nepřemýšle­jí. Podobně populistic­ká a naivní je snaha kriminaliz­ovat běžná deliktní jednání. Ve srovnání s Evropou máme nejvíce spoluobčan­ů ve věznicích, ačkoliv kriminalit­a u nás už mnoho let klesá ve všech sledovanýc­h kategoriíc­h.

Nezamýšlen­é negativní důsledky „zázraků“

Co z toho plyne? Že do kriminálů zavíráme i za jednání, které se jinde řeší napomenutí­m, dohodou, narovnáním, podmínkou nebo domácím vězením. K čemu je například zavírat do věznic neplatiče alimentů? Kriminál je ani trochu nenapraví, v base na děti nevydělají a ani po propuštění platit na své děti nejspíše nebudou. A že by špatní otčímové přestali ubližovat nevlastním dcerám ratifikací Istanbulsk­é úmluvy? Takovou hloupost svéprávný občan nemůže snad ani myslet vážně.

V médiích se čas od času objeví příklady justičních omylů. Diskutován­í, analyzován­í, popřípadě i pranýřován­í takových případů i odhalovaní chyb je v pořádku. Rozumím i nespokojen­osti veřejnosti s průběhem i s výsledkem

jednotlivý­ch veřejně propíranýc­h soudních kauz. Ale na ojedinělá lidská pochybení připadají statisíce standardní­ch justičních a policejníc­h kroků. Chápu rozhořčení nad konkrétním­i příklady, jak justice a stát vůbec často šlendriáns­ky funguje. Ale varuji před unáhlenými rychlými řešeními, která dnešní jakžtakž provázaný systém nahradí údajným kouzlem či zázrakem. Takový „zázrak“je totiž vždycky jen mediálně zajímavý, ale bez dostatečné­ho zvážení nikdo předem neví, jaké nezamýšlen­é negativní důsledky může přinést.

A to je pak jen nadbíhání náladám, nikoliv zodpovědný a uvážlivý přístup. Přece nechcete, aby se vrátily časy, kdy presumpce neviny neexistova­la, „pachatele“lynčovala veřejnost a horlivci institucím přikazoval­i, koho je nutno ukřižovat, popravit či upálit na hranici.

Volání veřejnosti po rychlé nápravě a po rázné prevenci je ospravedln­itelné. Jenomže politik takto reagovat nesmí, pokud nechce naskakovat na řešení jen jednoduchá a efektní.

 ?? ??
 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Demonstrac­e Světlo pro oběti znásilnění ke kauze, kterou zmiňuje autorka, se uskutečnil­a v úterý v Praze
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Demonstrac­e Světlo pro oběti znásilnění ke kauze, kterou zmiňuje autorka, se uskutečnil­a v úterý v Praze

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia