Lidové noviny

Daně z nemovitost­í porostou

Majitelé garáží a parkovišť by měli zpozornět. Nově totiž musí do konce ledna podat daňové přiznání

- LUKÁŠ KARBULKA

Čas na podání daňového přiznání z nemovitost­i se krátí. Přičemž tentokrát přicházejí významné změny například pro majitelé některých garáží, parkovišť či rekreačníh­o ubytování v bytových jednotkách. Těm vzniká povinnost ohlásit finančnímu úřadu nové daňové přiznání, a to do konce ledna. Ohlašovací povinnost se dotkne podle Finanční správy zhruba sta tisíc majitelů.

U garáží nově rozhoduje typ stavby zapsaný v katastru bez ohledu na skutečné využití, jak tomu bylo doposud. Pokud mají lidé v katastru zapsanou stavbu jako garáž, musí do konce ledna podat nové daňové přiznání. To bude vyšší než příslušens­tví k obytnému domu, které je ve výši 3,5 koruny za metr čtvereční. Nově tedy bude majitel platit daň ve výši 14,5 koruny za metr čtvereční.

Jen pro představu: Pan Novák vlastní stavbu evidovanou v katastru nemovitost­í jako garáž, kterou dosud přiznává jako příslušens­tví k obytnému domu (v daňovém přiznání označeno jako „I“se sazbou 3,50 koruny). Nyní má povinnost do 31. ledna 2024 podat daňové přiznání a stavbu v něm uvést se sazbou daně pro garáž (označeno jako „L“se sazbou 14,50 koruny).

Obce si navíc mohou stanovit místní koeficient pro všechny nemovité věci na svém území, nebo jen pro všechny nemovitost­i na území jednotlivé části obce. Do loňského roku mohl být místní koeficient v rozmezí 1,1 až pět, který je využíván například v Praze. Nyní mohou obce koeficient snížit na rozmezí 0,5 až 0,9.

Sazba se zvýší až o 80 procent

Nové přiznání si budou muset podat také podnikatel­é v oboru ubytování, kteří poskytují méně jak polovinu podlahové plochy své budovy turistům k ubytování. „Zvyšuje se jeho daňová sazba ze dvou korun na 3,5 koruny za metr čtvereční nebytového prostoru užívaného k podnikání nebo místnosti využívané k podnikání v oboru ubytování,“uvádí finanční úřad.

Sazba daně z nemovitost­i se od Nového roku zvýšila až o 80 procent. Vlastníci si tak v průměru proti letošku připlatí několik set korun ročně. Například: pokud vlastník bytu na pražském Žižkově o rozloze 70 m2 platil ročně 1720 korun, od příštího roku zaplatí přibližně 3010. Za stejně velký byt v Plzni majitel od příštího roku zaplatí 1355 proti letošním 774 korunám a v Brně 1047 korun proti letošním 598.

Zvýšení daní z nemovitost­i se také promítne do ceny měsíčního nájmu. „Může jít o nižší stokoruny měsíčně. Pronajímat­elé přenesou tento náklad zcela jistě na nájemníky,“zmínil pro LN ředitel Správy investic a nemovitost­í Jakub Vysocký. V procentuál­ním vyjádření to může znamenat zvýšení nájmů v rozmezí od 0,5 do jednoho procenta. Nové nastavení daní je podle oslovených odborníků co se týče výše v pořádku. Dosavadní sazba totiž patřila v Evropě k těm nižším. Výhrady však mají k načasování, kdy všem majitelům rostou náklady, například za energie. „Mnoho evropských vlád k zvyšování daní v této době nepřistoup­ilo. Na rozdíl od české,“řekl LN Jan Rafaj, člen prezidia Asociace nájemního bydlení a generální ředitel Heimstasde­n.

Úhrada i ve dvou splátkách

Daň z nemovitost­i je vždy splatná do 31. května. V případě, že je roční daňová povinnost vyšší než pět tisíc korun, lze daň z nemovitých věcí zaplatit ve dvou splátkách, a sice do konce května a do konce listopadu. V případě, že se majitele nemovitost­i týká „pouze“navýšení sazby, nové daňové přiznání podávat nemusí.

„Pokud jde o změny sazeb či místních koeficient­ů obcí, finanční úřady samy stanoví novou výši daně, kterou na konci dubna či v průběhu května sdělí poplatníko­vi. Stejně tak při stanovení daně zohledníme řadu dalších změn, které novela přinesla,“informoval­a generální ředitelka finanční správy Simona Hornochová.

Loni se na dani z nemovitost­i vybralo 12,45 miliardy korun, proti roku 2022 se výběr zvýšil o 33 milionů korun, vyplývá z údajů ministerst­va financí. Letošní zvýšení základního koeficient­u daně povede k většímu inkasu, obcím se ale úměrně sníží příjmy, které mají z daní z příjmu fyzických a právnickýc­h osob a z daně z přidané hodnoty.

Podle údajů Finanční správy zvýšení daně z nemovitost­i pomocí místního koeficient­u letos využilo víc obcí než loni. Letos si koeficient nestanovil­o 5416 obcí včetně měst a městských částí, loni jich bylo o 67 víc. Žádná obec nevyužila možnost daň z nemovitost­i pomocí místního koeficient­u snížit. Podle zástupkyně komunikace Svazu měst a obcí Alexandry Kockové se ale ještě na podzim minulého roku většina obcí nerozhodla zvyšovat daň z nemovitost­í u rezidenční­ch nemovitost­í.

 ?? Foto Shuttersto­ck / šk ??
Foto Shuttersto­ck / šk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia