Lidové noviny

Streamovan­á zábava zdražuje opatrně

Služby poskytujíc­í videa na vyžádání v loňském roce podražily jen mírně – vysoké inflaci navzdory. Internetov­ých diváků totiž stále přibývá a velká konkurence drží ceny při zemi.

- LUDĚK VOKÁČ Autor je spolupraco­vník redakce

Sledování placených filmů a seriálů přes internet na vyžádání (VOD) v pohodlí domova i na cestách si čeští diváci zjevně zamilovali. Z posledních údajů Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) z loňského listopadu vyplývá, že videa online sleduje 71 procent osob starších 16 let, přičemž ve věkové skupině 16 až 24 let je to prakticky každý (99 procent). Intenzivně sílí i obliba placených videosluže­b. Ty podle ČSÚ sleduje už přes 35 procent lidí starších 16 let, což je o 13 procentníc­h bodů víc než před rokem a o pětinu více než v roce 2022.

Nástup videa na vyžádání je rychlý a nezdá se, že by měl v brzké době jakkoli polevit. Třeba ve věkové skupině 16 až 24 let sleduje tyto placené služby jako Netflix už 56 procent uživatelů, ve skupině 25 až 34 let je jich 51 procent.

Obří růst i konkurence

Raketový nárůst uživatelů VOD by mohl firmy svádět k tomu, aby zdražovaly. Jenže proti tomu jde fakt, že na poli těchto služeb panuje velká konkurence. Jistě, třeba Netflix je určitým synonymem placeného online videoobsah­u, ale služeb, jež jsou snadno dostupné i v Česku, je celá řada, od mainstream­ových až po ty specifické. Tyto služby navíc fungují a o zákazníky bojují globálně, takže zdražování nemají tak jednoduché.

Králem výhodnosti je v tomto ohledu Amazon, jehož služba Prime Video nadále vyjde na pouhých 79 korun měsíčně. Možná tu uživatel nenajde všechno, co by si přál, ale nabídka je bohatá a na své si přijdou třeba fanoušci série Pán Prstenů nebo seriálu Star Trek a mnoha dalších. S cenou na svém zůstaly z velkých služeb třeba Apple TV+ (199 korun), YouTube Premium (179 korun), HBO Max (199 korun) i SkyShowtim­e, která vloni odstartova­la nakonec s cenou 179 korun měsíčně. Ani Netflix nezdražova­l, stojí stále 199 korun měsíčně jako loni.

S reklamami, ale levnější

Na příkladu Netflixu je pak vidět, že cestu k vlastním ziskům bude nejspíš hledat i jinak než zvýšením cen. Firma například na některých trzích nabízí službu předplatné­ho s reklamami, kterou pustila v závěru roku 2022. V Česku tato varianta (zatím) dostupná není, ale v závěru loňského roku ji Netflix pro uživatele vylepšil třeba o Full HD rozlišení a možnost stahování pořadů pro pozdější offline sledování, což jsou jinak funkce plné placené verze.

Z necelých 250 milionů předplatit­elů Netflixu po celém světě využívalo tuto službu koncem loňského roku 15 milionů lidí, zhruba třetina z toho byli noví zákazníci, ostatní přešli z dražšího tarifu bez reklam. Výpadek příjmů za platbu od zákazníků (cena je oproti standardu asi poloviční) si pak Neflix vynahradí právě příjmy z reklam. Firma pak nadále omezuje sdílení účtů, byť v praxi se tu žádná katastrofa pro rodiny s příslušník­y na různých místech země nekoná. Obecně Netflix ale sdílení víc hlídá a různé pokoutně sdílené nákupy „za pár korun“nemusí mít dlouhého trvání.

Z velkých mezinárodn­ích hráčů zdražil v podstatě jen Disney+, služba teď v Česku stojí 239 korun měsíčně místo 199. Jako někteří jíní hráči ale Disney nabízí možnost předplatit si službu rovnou na rok, pak dostane uživatel dva měsíce zdarma a je zpět na původní částce (tato nabídka ovšem platila i při původní, nižší ceně).

Z českých služeb VOD zůstala na svém platforma Voyo (159 korun). Základní platba za službu iPrima pak stoupla z 89 na 99 korun, ale iPrima stále nabízí verzi zdarma s reklamami.

Televizní jistota

Ke změnám ceníků došlo i v nabídce služeb internetov­é televize, tedy IPTV. Vodafone například jasně odlišil cenu pro své zákazníky a pro ty „cizí“. Kdo má u operátora nějakou službu, může jeho Vodafone TV získat už za 150 korun měsíčně místo původních 222, ale kdo bych chtěl službu jen tak, bez jiných služeb Vodafonu, zaplatí 320 korun. Je jasné, že operátoři v tomto případě spoléhají na to, že IPTV služby prostě budou využívat jejich vlastní zákazníci. Ostatně proto také v některých tarifech, ať už těch mobilních, nebo u pevného připojení k internetu, nabízejí televizi v různých úrovních zdarma nebo „povinně“.

Nově ji třeba do nabídky jako určitý bonus zařadil operátor O2 u podnikatel­ských tarifů, T-Mobile nabízí základní verzi své televize zdarma k některým dražším neomezeným paušálům. Nezávislé TV platformy v Česku si pak zdražovat nedovolily, naopak třeba Lepsi.tv nebo službu Sledovanit­v.cz pořídí zákazníci letos levněji než loni. A i tam, kde cena zůstala, pak většinou vzrostl počet kanálů v základní nabídce.

Nástup služeb videa na požádání je raketový a nezdá se, že by měl v brzké době jakkoli polevit

Hudba na druhé koleji

Zatímco videoslužb­y jsou opravdu v kurzu a jejich počet uživatelů v Česku strmě roste, v případě hudby je zájem trochu vlažnější. Internet k jejímu poslechu podle dat ČSÚ využívá 55 procent Čechů, což je o tři procentní body více než před rokem. Online hudba je ovšem velmi oblíbená mezi studenty, tam činí podíl uživatelů 96 procent.

Ovšem platit za poslech hudby je ochoten málokdo: zpoplatněn­é služby využívá jen 13 % populace. Opět je to tak, že nejochotně­jší platit jsou mladí uživatelé ve věku 16 až 24 let, i z nich ale placenou streamovan­ou muziku poslouchá jen 32 procent z nich. Tomu ovšem nahrává skutečnost, že třeba nejoblíben­ější hudební streamovac­í služba Spotify stojí sice běžně v prémiové verzi 169 korun měsíčně, ale k dispozici je i verze zdarma s reklamami. S reklamami lze pak zdarma poslouchat třeba i YouTube Music, naopak Apple Music verzi zdarma nemá.

Ceny hudebních služeb jinak zůstaly meziročně stabilní. Což opět dokládá to, že i přes celkovou inflaci se poskytovat­elé nejspíš obávají odlivu zákazníků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia