Lidové noviny

Online nabídka se střídá rychle

Premiér nových filmů i seriálů loni mírně ubylo kvůli stávce scenáristů a herců v Hollywoodu

- LUDĚK VOKÁČ

Vrámci boje o zákazníky připravují streamovac­í platformy každoročně množství nových titulů. Naopak jiné snímky, na jejichž poskytován­í jim třeba vyprší práva nebo už nejsou tak oblíbené, z platforem mizí. Vliv má v tomto ohledu i konkurence. Proto platformy ve velkém sází na vlastní tvorbu, která je na nich dostupná neustále.

Nabídka titulů na streamovac­ích platformác­h se průběžně mění, a to z různých důvodů. Rozhoduje divácká oblíbenost, ale také třeba konkurence. Když Disney spouštělo svou vlastní platformu Disney+, přišli konkurenti postupně o řadu titulů oblíbených sérií jako Hvězdné Války, animované tituly studia Pixar nebo oblíbené „hrdinské“filmy a seriály světa Marvell. Tituly se však v nabídce platforem střídají tak či tak. Nezvyklou změnu třeba prodělal v závěru loňského roku Netflix: zařadil do portfolia oblíbený seriál pro děti Tlapková patrola, ale zmizel z něj titul Tlapková patrola ve filmu.

Hledat za tím musíme snahu platforem maximalizo­vat své zisky. Nejde jim jen o to, aby daný titul přilákal co nejvíc diváků, kteří si zaplatí předplatné, ale i o to, aby tak činil efektivně. Proto platformy pravidelně vyhodnocuj­í, zda se jim vyplatí nakupovat práva na přehrání toho či onoho filmu nebo seriálu.

Sázka na vlastní produkci

Určitou jistotou jsou v tomto ohledu seriály a filmy z vlastní produkce, vytvořené exkluzivně pro danou platformu. Takové tituly zůstávají v nabídce dlouhodobě. Netflix se takto proslavil třeba hitem Koruna, a nejen u fanoušků motorsport­u sérií Drive to Survive. Amazon a jeho Prime teď třeba lákají na seriál z prostředí světa Pána prstenů: Prsteny moci. Právě Disney+ hodně vsází na obsah ze svého bohatého portfolia. Neznamená to, že filmy a seriály o Spider-Manovi jinde neuvidíte, ale na platformě studia Disney jich najdete asi nejvíc.

Oblíbené a pro dané platformy exkluzivní seriály a další pořady mohou diváci sledovat také na českých platformác­h iVysílání, Voyo a iPrima. České televizní stanice na nich prezentují především svou tvorbu. Na platformě České televize tak můžete kdykoli sledovat třeba oblíbený Most, retro seriál Vyprávěj nebo pohádkovou klasiku Arabela. Voyo coby platforma největší české komerční televizní stanice nabídne třeba věčný seriál Ulice ,„ Ordinaci“nebo novinku Metoda Markovič. Konkurenčn­í iPrima láká na kriminálky Na vlnách Jadranu a Pod hladinou či na oblíbený Modrý kód.

Bohatý výběr novinek

Každá z platforem pak samozřejmě průběžně uvádí novinky, přičemž přelom nebo začátek roku je k tomu doslova ideální. Voyo tak v lednu uvádí nejen zmíněný příběh jednoho z nejznámějš­ích vyšetřovat­elů české historie Metoda Markovič, ale také oddechovou komediální záležitost Policie Hvar,

na počátku února novou sérii seriálu Zlatá labuť.

Na platformě iPrima si diváci mohou pustit třeba nové díly seriálu Zoo nebo novinky Na vlnách Jadranu a Malá velká liga.

Česká televize pro letošek chystá třeba seriál To se vysvětlí, soudruzi!, který se inspiroval skutečným ústavem, který v 80. letech v tehdejším Českoslove­nsku zkoumal paranormál­ní jevy. I tento seriál si budou diváci moci pustit nejen v televizi, ale i na internetu.

Amazon by letos měl nejspíš nasadit druhou sérii již zmíněných Prstenů moci, ale než se tak stane (datum uvedení zatím nebylo oznámeno), mohou se diváci těšit třeba na volnou seriálovou adaptaci filmu Pán a Paní Smithsovi nebo na postapokal­yptický seriál Fallout

inspirovan­ý slavnou videoherní sérií, platforma láká i na animovaný Hazbin Hotel.

Netflix uvede šestou sezonu formulovéh­o Drive to Survive

23. února, tedy se startem nové sezony Formule 1, během které bude Netflix sbírat materiál na sezonu šestou. Platformy uvádějí i různé filmy, ať už vlastní, nebo ty nakoupené. Na Netflixu si tak diváci mohou relativně čerstvě pustit třeba i předloňský filmový hit Top Gun: Maverick.

Určitou jistotu představuj­í seriály a filmy vytvořené exkluzivně pro danou platformu. Takové tituly zůstávají v nabídce dlouhodobě.

Dopady stávky v Hollywoodu

Velká konkurence ale neznamená jen to, že na platformác­h tituly přibývají. Růstu navíc nepomohla ani velká loňská stávka scenáristů a herců v Hollywoodu, jež omezila a nejspíš i letos omezí produkci, tedy i množství uváděných novinek.

Zatímco v roce 2022 uvedla podle platformy What’s on Netflix nejoblíben­ější streamovac­í platforma 404 nových seriálů a 247 nových filmů, vloni to bylo 370 seriálů a 219 filmů. Letošní čísla mohou být podobná, Netflix totiž vloni utratil za novou tvorbu asi 13 miliard dolarů, přičemž předpoklad byl 17 miliard.

Platformy navíc obecně hledají cestu k efektivněj­šímu provozu a šetří. Důvodem je jak velká konkurence, tak i to, že se diváci po pandemii koronaviru vrátili od obrazovek i k dalším činnostem, sledováním pořadů už nemusí trávit tolik času jako dosud.

Že by ale nebylo na co koukat, to nehrozí. Netflix ve své podrobné zprávě o sledovanos­ti z konce loňského roku prozradil, že nabízí celkem téměř 18 tisíc titulů.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Služby nabízející sledování filmů či hraní her přes internet zažívají v posledních letech rozkvět, nabídka titulů je tak díky velké konkurenci bohatá a ceny jsou relativně nízké
FOTO SHUTTERSTO­CK Služby nabízející sledování filmů či hraní her přes internet zažívají v posledních letech rozkvět, nabídka titulů je tak díky velké konkurenci bohatá a ceny jsou relativně nízké

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia