Lidové noviny

Náruživým hráčům se předplatné vyplatí

Mobilní telefony Češi čím dál více využívají i k zábavě. Trendem jsou předplacen­é online hry, které jsou přes internet přístupné i z běžného počítače.

- LUDĚK VOKÁČ Autor je spolupraco­vník redakce

Digitálním hrám se v Česku čas od času věnuje podle Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) asi čtvrtina (24 procent) majitelů mobilních telefonů. Nejoblíben­ější jsou přitom hry ve věkové skupině 16 až 24 let, v níž hraje 64 procent uživatelů. Ovšem za hru nebo nějaký její doplněk zaplatil loni podle ČSÚ jen asi každý třetí hráč. Za online hry tedy platí ještě méně lidí než za streamovan­ou hudbu.

Pro chytré mobily a tablety přitom nyní existuje celá řada online herních služeb. Ty do nich přinášejí nejen velké množství titulů, ale také možnosti vychutnáva­t si hry v jejich plnohodnot­né podobě jako na počítačích.

Stovky herních titulů

Obě hlavní mobilní platformy, tedy iOS od Applu i Android od Googlu, nabízejí službu předplatné­ho za hry. Zatímco Apple Arcade stojí 199 korun měsíčně, Google chce za svou službu Play Pass 89 korun měsíčně. Apple nabízí k novému zařízení Arcade na tři měsíce zdarma. Google zase láká na výraznou slevu při platbě na rok dopředu, to pak celoroční členství Google Play Pass vyjde na 549 korun.

V předplatné­m každá platforma uživatelům nabízí bohatý výběr prémiových titulů, za jejichž stažení by jinak museli uživatelé jednorázov­ě zaplatit. Jde o stovky her (ale i aplikací). Nabídka se v čase může mírně měnit, některé méně populární tituly Apple i Google čas od času z předplatné­ho vyřadí a místo nich zařadí nové.

Společné oběma službám je to, že tituly v nich dostupné už jsou dále bez reklam a dalších plateb, tedy třeba „povinných“nákupů v aplikacích. To může být mimochodem zajímavé řešení pro rodiče nadšených hráčů – dětí, které by jinak mohly být schopné v aplikacích utratit velké množství peněz. Ale pozor – za některé položky, které nejsou pro hraní daných titulů nezbytné, dále uživatelé u některých her připlácet mohou.

Platí také, že některé z těch úplně nejoblíben­ějších titulů v rámci předplatné­ho prostě dostupné nejsou. Za Minecraft nadále zaplatíte zvlášť, třeba oblíbený akční titul

Fortnite pak nenajdete ani v obchodě Googlu, ani v App Storu. Důvod je poměrně jednoduchý, autoři se nechtějí s velkými provozovat­eli platforem dělit o zisk.

Zábava na cloudu

Právě Fortnite pak ukazuje cestu k tomu, jak dostat téměř jakýkoli titul na jakoukoli platformu a obrazovku. Zatímco do androidích zařízení jde Fortnite i stáhnout z alternativ­ních obchodů (Galaxy Store, Epic Games), na iOS autoři doporučují hru spouštět prostředni­ctvím některé ze služeb streamován­í her.

Titul Fortnite je dostupný přes Xbox Cloud Gaming, Nvidia GeForce Now a Amazon Luna, služby přitom vždy uživatel otevírá ve webovém prohlížeči zařízení. To, že však uživatel hraje hru spuštěnou přes webový prohlížeč, v praxi nepozná, vše běží i s vysokými detaily hezky přes celou obrazovku.

To je jedna z výhod cloudového hraní her. Titul lze spustit vlastně na kterémkoli zařízení, nejen na mobilu. Na přístroje, které nemají výkon špičkových herních stanic, tak jde touto cestou snadno dostat i nejmoderně­jší, graficky nejproprac­ovanější a nejnáročně­jší tituly. A i když nemají (právě i kvůli silné konkurenci – Google a jeho zrušená služba Stadia by mohly vyprávět) cloudové herní platformy vždy na růžích ustláno, uživatel má rozhodně z čeho vybírat.

Mnohdy stačí skutečně otevřít službu v prohlížeči, jindy třeba nainstalov­at aplikaci dané služby. Cloudovému hraní se lze věnovat na platformác­h Xbox Game Pass, PlayStatio­n Plus, GeForce NOW, EA Play, Amazon Prime Gaming, své předplatné pro konzumaci titulů pak má i platforma Nintendo Switch. Každá z platforem samozřejmě hráče láká na vlastní bestseller­y a žhavé novinky, které jsou tu dostupné okamžitě. Měsíční platby se přitom pohybují maximálně v řádu několika stokorun, zatímco jednotlivě tituly stojí klidně i více než tisíc korun. Náruživým hráčům se tedy předplatné vyplatí.

Za předplatné přitom nemusí milovníci her hrát jen zbrusu nové a nejnáročně­jší tituly. Třeba platforma Humble a její předplatné Humble Choice pak přinášejí za měsíční poplatek přístup k retro hrám z různých období. V takovém případě ale většinou nejde o hraní dané hry na cloudu, hry je naopak potřeba většinou stahovat do počítače. Ty pak ale uživateli zůstanou už navždy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia