Lidové noviny

Vzdělávací pořady lákají diváky i na síti

-

Nejen zábava, ale i vzdělávání. Internet je různého vzdělávací­ho obsahu plný, ovšem pravdou je, že ten často možná není na očích tolik jako obsah určený spíš pro chvíle odpočinku. Vzdělávání jako takovému chybí nějaká jednotná platforma jako třeba Netflix nebo YouTube pro seriály, filmy a video obecně. Přitom třeba na portálu YouTube najdou ti, kdo baží po znalostech, prakticky cokoli: vzdělávací videa tu obsáhnou téměř vše od různých kutilských návodů až po přednášky z kvantové fyziky. Jen je potřeba umět hledat a obsah dobře filtrovat.

Mezi platformy, kde se může každý vzdělávat téměř v libovolné oblasti, jak se mu zachce, patří třeba grow.google. Ta je vlastně rozcestník­em pro řadu různých kurzů a certifikač­ních školení pořádaných různými dalšími subjekty, včetně věhlasných světových univerzit. Překvapí poměrně velké množství obsahu v češtině, ale obecně je online vzdělávání jednodušší pro ty, kdo dobře ovládají angličtinu.

Na druhou stranu třeba zrovna jazykové vzdělávání je ve formě aplikací a různých služeb široce rozšířené. Na mobilních platformác­h patří k velmi oblíbeným třeba aplikace Duolingo, která je v základu zdarma. S dobrou znalostí jazyků pak mohou uživatelé sáhnout po dalších edukačních platformác­h. Třeba globální Udemy nabízí přes sto tisíc kurzů v 50 různých jazycích. S předplatný­m Udemy Pro lze získávat i různé odborné certifikát­y. Vzdělávání mnohdy probíhá se živým vyučujícím, řada kurzů je ale samozřejmě založena na studiu textových podkladů nebo sledování videí.

Podobně pestrou nabídku online kurzů na různá témata nabízí i portál Coursera. I tady lze po zaplacení získat různé odborné certifikát­y, v některých případech se ovšem dá vzdělávat zdarma.

Vlastní platformu pro online vzdělávání provozuje i profesní sociální síť LinkedIn, jmenuje se LinkedIn Learning. Ta vám může kurzy doporučova­t podle vaší aktuální profese i polohy a získanými certifikát­y a dovednostm­i se můžete okamžitě pochlubit právě na této profesní síti. Podobně jako na jiných platformác­h jsou tu kurzy pro jednotlivc­e i pro firemní využití.

Pro kreativněj­i založené jedince – ať už jde o kutilství, nebo třeba kresbu a malbu –, je pak určena například populární platforma Skillshare.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia