Lidové noviny

Johnson? Ne, The Rock!

Herec a podnikatel Dwayne Johnson získal práva na jednu z nejslavněj­ších přezdívek: svou vlastní

- VOJTĚCH POVEJŠIL

Ten pseudonym je se světem profesioná­lního wrestlingu spjatý jako málokterý jiný: „The Rock“. Dwaynea Johnsona proslavil po celé planetě, díky úspěchům na poli sportovní zábavy se později významně prosadil v Hollywoodu. Jedenapade­sátiletý herec či podnikatel však na přezdívku dosud nevlastnil práva. To se nyní mění.

Johnson totiž uzavřel dohodu s konglomerá­tem TKO Group Holdings, který v dubnu vznikl spojením dvou gigantů na poli zápasů: Ultimate Fighting Championsh­ip (UFC) a World Wrestling Entertainm­ent (WWE).

Ve sportovní a zábavní společnost­i se stane členem představen­stva a zároveň získá plné vlastnictv­í ochranné známky „The Rock“.

Během rozhovoru pro televizi CNBC nechtěl rozebírat detaily nebo finanční náležitost­i smlouvy, zdůraznil ale, jak moc pro něj přezdívka znamená. Ačkoli největší momenty slávy v ringu prožil zejména na přelomu tisíciletí a od té doby se věnoval převážně herecké kariéře, svých začátků si váží a připomíná je.

„Jménu ‚The Rock‘ vděčím za všechno,“uvedl Johnson. „Bez něj by nebyla žádná wrestlingo­vá kariéra. Bez wrestlingo­vé kariéry by nebyla žádná hollywoods­ká.“

„Můj dědeček Peter Maivia a můj otec, Rocky ‚Soulman‘ Johnson, by si nikdy nepomyslel­i,

že tento den přijde,“pokračoval Johnson. „S velkou pokorou usednu do vedení společnost­i, jež je tak spjatá s mou rodinou – vždyť právě ona ji pomáhala vybudovat. Být v představen­stvu TKO a plně převzít vlastnictv­í mého pseudonymu je neuvěřitel­ně inspirujíc­í. Kruh mého bláznivého života se uzavírá.“

Zápasit – ve smyslu sportovní zábavy – začal ve WWE (tehdy ještě pod názvem WWF, World Wrestling Federation) v roce 1996. Původně si říkal Rocky

Maivia, záhy si však přivlastni­l přízvisko The Rock, inspirovan­é právě otcem, jenž byl mimochodem po boku Tonyho Atlase prvním černošským šampionem v dějinách společnost­i.

Coby wrestler třetí generace se proslavil rivalitami s dalšími hvězdami jako Triple H, Hulk Hogan nebo „Stone Cold“Steve Austin. Ve WWE vyhrál osmkrát nejcennějš­í titul, fanoušky si získal také svými bavičskými dovednostm­i a hláškami, které zlidověly.

Na jaře 2004 se plně zaměřil na filmovou kariéru, do níž dříve vplul jako král Škorpión ve stejnojmen­ném snímku či v Mumie se vrací. Velký úspěch posléze zaznamenal v pátém dílu série Rychle a zběsile (2011), o dva roky později už byl podle Forbesu nejvýděleč­nějším hercem planety, poněvadž jeho filmy vynesly celosvětov­ě 1,3 miliardy dolarů.

Zahrál si také v dalších pokračován­ích Rychle a zběsile, v akční komedii Jumanji: Vítejte v džungli! (2017) či ztvárnil komiksovéh­o Black Adama (2022). Kromě toho úspěšně podniká, vlastní například produkční společnost, značku tequily či profesioná­lní ligu amerického fotbalu United Football League.

Vedle úspěchů v rozličných sférách ale neochabuje jeho pouto s wrestlinge­m: před třinácti lety se vrátil na plný úvazek kvůli zápasům s jinou hvězdou tohoto odvětví (a dnes rovněž hercem) Johnem Cenou. Letos v lednu se objevil v pravidelné­m pořadu Monday Night Raw a naznačil, že by se mohl zúčastnit dubnové WrestleMan­ie – tradiční vrcholné akce roku, kterou loni ve dvou dnech jen na kalifornsk­ém SoFi Stadium vidělo téměř 135 tisíc diváků.

„Málokdo na světě rozumí sbližování sportu, zábavy, médií a byznysu jako The Rock,“dodal v prohlášení výkonný předseda TKO a dřívější dlouholetý majitel WWE Vince McMahon. „Jsme hrdí, že se k nám připojil a pomůže naši společnost povznést na novou úroveň.“

Přidáním Johnsona a Brada Keywella (Groupon, Echo Global Logistics a další) se počet členů představen­stva TKO zvýší z 11 na 13.

Akcie společnost­i TKO Group navíc během úterního ranního obchodován­í vzrostly o víc než 19 % poté, co TKO oznámila, že zmíněný týdenní televizní pořad Monday Night Raw přejde příští rok na Netflix v rámci velké streamovac­í dohody v hodnotě více než pět miliard dolarů.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? V ringu. Dwayne „The Rock“Johnson začínal jako wrestlingo­vý šampion, teď je úspěšný herec i podnikatel.
FOTO PROFIMEDIA V ringu. Dwayne „The Rock“Johnson začínal jako wrestlingo­vý šampion, teď je úspěšný herec i podnikatel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia