Lidové noviny

Antuková olympiáda? Paříž tenisty láká

- MARKÉTA PLŠKOVÁ

Během roku si pod českou vlajkou zahrají jen na týmových soutěžích, a tak není divu, že si tenisté akce, kde mohou být společně, užívají.

Jedním z takových turnajů je i ten olympijský, který se navíc letos koná ve známém prostředí antukového grandslamu. Především zájemkyň je tedy víc než dost.

Nejčerstvě­jší z nich je 19letá Linda Nosková, která si vysloužila pozornost na Australian Open.

Mladá tenistka senzačně porazila světovou jedničku Igu Šwiatekovo­u a včera si zahrála premiérové grandslamo­vé čtvrtfinál­e.

Navíc má na pařížský areál hezké vzpomínky, v roce 2021 v něm ovládla juniorku Roland Garros.

„Olympiáda je velké lákadlo, bylo by skvělé, kdybych se na ni dostala,“zadoufala v Melbourne.

Jelikož v pondělním vydání žebříčku poskočí na 30. příčku, zbydou před ní už jen čtyři Češky, z nichž Petra Kvitová v létě očekává narození potomka a není jisté, zda se na kurty ještě vrátí.

Mladé tenistce by se tak díky umístění mohl sen o účasti pod pěti kruhy splnit. Třeba Markétě Vondroušov­é bylo teprve 22 let, když na minulých hrách v Tokiu získala olympijské stříbro.

Minimálně podobný úspěch by ráda zopakovala i letos. Oranžový kurt levoruké hráčce sedí, v roce 2019 jako teenagerka na Roland Garros bojovala o titul.

„Vždycky, když v Paříži vlezu na kurt, říkám si: ‚Jo, tady je to super‘. Asi to bude hukot, ale zkusím se připravit, co to půjde,“říká.

Loni si finále francouzsk­ého grandslamu vyzkoušela i Karolína Muchová, v roce 2021 slavila trofej Barbora Krejčíková.

A to hned dvakrát. Společně s Kateřinou Siniakovou stejně jako o tři roky dříve totiž ovládly debl.

Dlouholeté parťačky se sice před sezonou rozešly, s návratem na olympiádu však obě počítají.

„Stále jsme nejlepší pár. Když bude šance hrát olympiádu, jsme připravené,“potvrdila Siniaková po včerejším deblovém čtvrtfinál­e v Austrálii, kde právě bývalou parťačku Krejčíkovo­u vyřadila.

Siniaková by si ráda zahrála i smíšenou čtyřhru se svým přítelem Tomášem Macháčem. V Tokiu se mezi vyvolené páry neprotlači­li, v Paříži se jim rýsuje o dost slibnější šance.

„Máme to v plánu, ale lepší je s tím nepočítat. Musí se sejít hodně faktorů. Hodil by se nějaký můj posun na žebříčku a hlavní je zdraví,“podotkl Macháč.

„Rádi bychom si spolu zahráli už na Roland Garros,“prozradila Siniaková, že by si pařížskou antuku chtěli společně osahat na přelomu května a června.

Macháč už se účastnil i singlové části olympiády, v Tokiu vypadl ve druhém kole. Reprezenta­ce Česka mu svědčí a na australské­m grandslamu si vyzkoušel, že může porážet i silné soky.

„Olympiáda je pro mě srdcovka, odmalička jsem se na ni díval a těšil se na ni,“naznačil, že na prestižní akci chce zamířit znovu.

V předběžné nominaci ho letos doplňuje i Jiří Lehečka, který už delší dobu zastává roli české mužské jedničky. V Austrálii ho díky francouzsk­ému sponzorovi zdobilo tričko PARIS 2024.

„Odmala mám zažité, že během olympiády nesledujem­e nic jiného. Reprezento­vat na ní Česko je pro mě něco úžasného, doufám, že se mi podaří uhrát zajímavý výsledek,“prozradil nadšeně.

Stejně jako minulé hry utvoří pavouky 64 jmen, z čehož 56 se jich kvalifikuj­e na základě umístění v žebříčku v polovině června.

Každý stát ovšem může vyslat jen čtyři ženy a čtyři muže.

Mezi českými tenistkami tak stále narůstá konkurence, ale právě ta je může na turnajích hnát k ještě lepším výsledkům.

 ?? Markéta Vondroušov­á FOTO MICHAL SVÁČEK, MAFRA ?? Tokijské stříbro. s medailí.
Markéta Vondroušov­á FOTO MICHAL SVÁČEK, MAFRA Tokijské stříbro. s medailí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia