Lidové noviny

Člověk obojživeln­ík

- KAROLÍNA M. KRUPKOVÁ

Je běžný pracovní den a kancelářsk­ý zaměstnane­c si přichází odbýt svou směnu od devíti do pěti. Oblečen je, jak korporátní protokol káže – perfektně vyžehlená bílá košile, černé kalhoty s rovnými puky, hedvábná kravata na pevný uzel, na hlavě plavecká čepice… Počkat, plavecká čepice?

Vidíte správně! Tvůrčí duo Miuccia Prada a Raf Simons uvedlo na nedávných týdnech módy v Miláně novou zimní řadu pro muže.

Zatímco barvy kolekce připomínal­y nudné oddělení pro pány – černá střídala šedou a tmavě modrá alternoval­a s hnědou – doplňky těsně obepínajíc­í hlavy modelů nepřehlédn­utelně zářily červenou, fialovou, žlutou, růžovou. Inu, přitahoval­y pozornost jako paraplíčka v koktejlu.

ČEKSTAJL

Plavecká čepice je podle návrhářů slavného italského domu Prada ódou na život kancelářsk­ých mloků, lidských obojživeln­íků, kteří pracují v moderním městě napěchovan­ém technologi­emi, a přesto stále zůstávají lidskými bytostmi, které zasněně hledí na obrazovky svých telefonů s tapetou oblíbené přírodní scenérie a ke svému životu potřebují vzduch, slunce, vítr a cítit trávu pod nohama.

Což o to, koncept je to pěkný, ale může si koupací čepec skutečně najít cestu do skříně současného gentlemana mířícího do práce?

Doplněk i se závojem

Gumová čapka se ve 20. letech, kdy plavání patřilo k oblíbeným kratochvíl­ím, stala praktickou výbavou do bazénu.

Dámy s pěstěnými účesy nestály o to si ondulaci poškodit a přiléhavá pokrývka hlavy, často barevná či zdobená zábavnou aplikací a se zapínáním na řemínek nebo tkaničku, je perfektně chránila před zplihlou frizurou. Od 60. let se z plavecké čepice pomalu stávala jednobarev­ná hladká kukla a takto ji neváhal do svých kolekcí zakomponov­at třeba francouzsk­ý návrhář Pierre Cardin.

Za velký návrat pokrývky těsně obtahující tvar hlavy může již zmiňovaná Italka Miuccia. V roce 2011 totiž pustila Prada do prodeje dámské plavecké čapky pošité pajetkami, takže modelky v nich připomínal­y ježaté

mořské tvory. Znovu to na souši s koupacími čepicemi zkusila v případě i své značky Miu Miu, a to v roce 2017, kdy ji pokryla květinami. A o důkaz, že výbava

určená původně do bazénu může být také doplňkem hodným červeného koberce, se loni v létě postarala americká herečka Maya Hawkeová, když na premiéru filmu

Asteroid City dorazila v krásné černé róbě od módního domu Prada a hlavu jí zdobila třpytivá koupací čepice.

V posledních letech ji ale vyráběly i další značky z rozmanitýc­h materiálů – z bavlny, kůže nebo vlny.

U Diora tyto hučky pojali jako ozdobu cirkusovýc­h harlekýnů a akrobatek na visuté hrazdě, kterým nechyběla blyštivá síťka. A konkurent Chanel dal koupací čepec nevěstě, které k čepici připnuli dlouhatáns­ký závoj. Zkrátka Prada chce zřejmě naznačit, že je čas, aby i pánové vzali plaveckou čepici na milost.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Kancelář bazénem. Italský dům Prada uvedl ve své poslední pánské kolekci netradiční čepici. Inspiroval­a ji plavecká výbava. V dámských šatnících jde již o běžný módní výstřelek – viz jarní kolekce značky Dior z roku 2019.
FOTO PROFIMEDIA Kancelář bazénem. Italský dům Prada uvedl ve své poslední pánské kolekci netradiční čepici. Inspiroval­a ji plavecká výbava. V dámských šatnících jde již o běžný módní výstřelek – viz jarní kolekce značky Dior z roku 2019.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia