Lidové noviny

Žádné zastoupení bez zdanění

- KAREL OLIVA

Argumentač­ní zákopy současného střetu o koresponde­nční volbu se vedou podél linie slučitelno­sti takové volby s Ústavou ČR – v níž však požadavky na podmínky voleb nejsou nijak zmíněny. Jsou stanoveny v Listině základních práv a svobod, jež v § 21, odst. (3) uvádí, že „Volební právo je všeobecné a rovné a vykonává se tajným hlasováním. Podmínky výkonu volebního práva stanoví zákon.“Ta všeobecnos­t, rovnost a tajnost jsou tedy podrobněji vymezeny v normě nejméně o dvě úrovně nižší, než je ústava, což mne jako laika přivádí do rozpaků ohledně případné neústavnos­ti.

Daleko více než taková právnická ekvilibris­tika mne však zaráží rozpor názvu a zejména obsahu oné listiny s jinak běžnou představou, že k právům neoddělite­lně patří povinnosti a ke svobodě odpovědnos­t. Možná, že kdyby se naši parlamentn­í matadoři podívali na problemati­ku z této stránky, dospěli by snáze k nějakému racionální­mu kompromisu.

Zcela konkrétně: že volební právo má jistá omezení, tj. není zcela všeobecné, je zřejmé už z toho, že pro jeho užití je potřeba dosáhnout určitého věku. Otázka je, jestli by nestálo za úvahu toto právo omezit ještě dalšími povinnostm­i nebo alespoň podmínkami. Okrajově se např. nabízí odepření tohoto práva těm, kdo nerespektu­jí povinnost dodržovat zákony – jinými slovy pachatelům úmyslných trestných činů (v řadě států takováto regulace existuje, např. ve Velké Británii, USA, Estonsku…).

Zásadní pro dnešek je však problemati­ka vzájemné provázanos­ti volebního práva se zdaněním. V dějinách demokracie totiž nalézáme jasný historický precedens: jednou z rozbušek boje severoamer­ických kolonií za nezávislos­t byla povinnost placení daní britské koruně bez toho, že by osadníci měli své poslance ve Westminste­ru (zásada „No Taxation without Representa­tion“– „Žádné zdanění bez zastoupení“). Naší současné situace se samozřejmě týká problém právě opačný, tedy že volebním právem disponuje i mnoho osob, jež daně neplatí (ač jsou v produktivn­ím věku), leč to – zdá se mi alespoň – na věci mnoho nemění: ekvivalenc­e mezi činným přispívání­m k chodu státu na straně jedné a právem být zastoupen v parlamentu na straně druhé není dotčena tím, ze které strany na ni hledíme.

Jinými slovy, nenahlížím, proč by kdokoliv, kdo na chod státu nepřispívá, ač je v produktivn­ím věku (samozřejmě z těchto úvah vyjímám např. důchodce), měl mít právo o tomto chodu prostředni­ctvím svých volených zástupců rozhodovat. Zda nepřispívá proto, že jde o notorickéh­o nezaměstna­ného na sociálních dávkách, nebo proto, že žije, pracuje a odvádí daně na druhém konci světa, zdá se mi přitom nepodstatn­é.

Připadá mi zkrátka, že by bylo potřeba nejprve vést úvahy o principu „Žádné zastoupení bez zdanění“, což by – a zdá se mi, že spravedliv­ě – vyřešilo věci tak velmi mnohé, že koresponde­nční volba studentů na Erasmu by pak byla zcela okrajovou záležitost­í…

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia