Lidové noviny

U právničky lidem zmizely miliony. Komora nezakročil­a

- MARTIN SHABU

S manželem a dvěma dětmi paní Zuzana plánovala nové bydlení. Prodali v pražských Stodůlkách byt a vzali si úvěr. Jenže v září 2022 přišla sprcha. Z úschovního účtu u advokáty realitní kanceláře zmizely téměř tři miliony korun na nákup nové nemovitost­i. Právnička Hana Suková skončila v policejní cele kvůli podezření ze zpronevěry.

Podezřelé operace s úschovami si přitom všiml už v roce 2017 Finanční analytický úřad, který zalarmoval Českou advokátní komoru (ČAK). LN nyní získaly dokument, kde FAÚ mj. píše, že peníze byly „využity advokátem pro jeho momentální potřeby“. Ale kontrolní orgán komory nic nekalého nezjistil. Podezření měla i policie. Proto v roce 2019 detektivov­é žádali advokátní komoru podruhé, aby se hospodařen­ím advokátky Sukové zabývala. Ani tentokrát inspektoři ČAK nic nezjistili. Mluví

i o tom, že je banky nepustily k potřebným údajům. Vyplynulo to z koresponde­nce FAÚ s ČAK a policií, již LN prostudova­ly.

„Dceři byl rok a já musela začít chodit na noční do hotelu vedle svého zaměstnání. Neměli jsme žádné peníze,“vzpomíná v rozhovoru s LN paní Zuzana, jak se rozplynul její sen o klidném mateřství. Ze získaných dokumentů přitom vyplývá, že upozornění na pochybné praktiky Sukové bylo hned několik. A vážných.

„Obdobné transakce, kdy po vložení peněz klientem do advokátní úschovy JUDr. Hany Sukové jsou následně tyto finanční prostředky využity advokátem pro jeho momentální potřeby v rámci jiných úschovních účtů, jsou realizovan­é i na dalších účtech advokátní úschovy JUDr. Hany Sukové,“psali trochu kostrbatě cifršpioni advokátní komoře v prosinci 2017. Přiložili i konkrétní operace. Marně. Pochyby prý Suková rozptýlila.

FAÚ mimo jiné píše, že peníze byly „využity advokátem pro jeho momentální potřeby“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia