Lidové noviny

Baxův soud změnil vládnutí

-

„Může se tak spoléhat na to, že získá hlasy v příštích sněmovních volbách jako ta, jež jako jediná – jak bude sama tvrdit – hájí zájmy obyčejných voličů,“uvažuje Jelínek.

Pětikoalic­i (ODS, TOP 09, lidovci, Piráti a STAN) zbývají bezmála dva roky do konce volebního období. Politologo­vé se shodli, že středeční nález Ústavního soudu jí ulehčil pozici; ví, že i v případě dalších rozhodnutí prosazenýc­h „na sílu“ve sněmovně nenarazí.

V listopadu podali poslanci hnutí ANO návrh na zrušení přísnějšíc­h podmínek pro předčasné důchody. Zákon zkracuje možnost jít do penze dřív z pěti na tři roky. Podle Lukáše Valeše z Newton univerzity bude soud při posuzování této věci „konzistent­ní a stejně jako v případě nižší valorizace důchodů bude argumentov­at dostatečný­m prostorem pro vyjádření opozice“. Také Valeš čekává, že řada lidí, nejen důchodců, bude čerstvým verdiktem Ústavního soudu zklamaná a že otřese jejich důvěrou nejen v politiku, ale i soudy. Politolog míní, že to by mohlo přihrát hlasy právě opozici. „Dá se očekávat, že konečným beneficien­tem bude právě hnutí ANO, popřípadě SPD, protože řada lidí, která ještě třeba váhala, má pádný důvod dojít k evropským, krajským a senátním volbám, a to jenom proto, aby protestova­la proti současné

vládě, která je z jejich pohledů asociální a nepřející,“řekl Valeš.

Výroky na pomezí práva a politiky

Ústavní soudci ve svém odůvodnění mimo jiné uvedli, že penzisté nemají ústavní právo na pravidelné zvyšování penzí ani kopírování růstu cen. Tím mohli dát kabinetu větší klid pro prosazován­í úsporných opatření, jež se dotýkají na více frontách i výplaty důchodů. „Je dán společný zájem na tom, aby systém důchodovéh­o pojištění jako celek byl vyvážený, spravedliv­ý a udržitelný nejen aktuálně, ale i v budoucnost­i,“uvádí nález. Experti tvrdí, že verdikt ústavních soudců je i politický, ale v principu je to nepřekvapu­je.

„Ústavní soud je instituce, jež stojí na pomezí práva a politiky, a i kdyby rozhodl opačně, tak by nejspíš i tak to jeho rozhodnutí bylo vnímáno jako politické, takže se z tohoto hlediska není čemu divit. Právní argumenty podporují anebo vyvracejí politický názor či politickou představu,“míní Jelínek.

Medvědí služba

Dle Valeše si však Ústavní soud udělal medvědí službu. „Bohužel bylo rozhodnuto tak, že nemalá část veřejnosti začne mít vážné pochyby, nakolik je to nejvyšší ústavní a bezpečně soudní instituce a nakolik je to vlastně jenom třetí komora, kterou ovládla současná vládní koalice,“uvedl.

O snížené valorizaci červnových penzí ze 1770 na 760 Kč rozhodla vláda loni v únoru. V květnu podalo hnutí ANO stížnost k Ústavnímu soudu. O konečném nálezu rozhodoval­o plénum všech patnácti ústavních soudců od listopadu. Ke zrušení zákona byl potřeba souhlas kvalifikov­ané většiny devíti soudců. Takovou většinu pro svůj návrh nezískal soudce zpravodaj Jan Svatoň. Toho tak nahradil Vojtěch Šimíček, pro jehož návrh nevyhovět opoziční stížnosti hlasovalo dvanáct z patnácti soudců. Na valorizaci důchodů se tak nic nezměnilo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia