Lidové noviny

Jurečka v čele lidovců skončí. Řeší se, kdy

- DOMINIK STEIN

S úderem páteční druhé hodiny odpolední zasedne k jednání celostátní konference vládní KDU-ČSL. Program pro jejích 106 členů je zřejmý: má určit termín, kdy se uskuteční stranický sjezd, na kterém se zvolí předseda. Řádný termín je zatím stanovený na říjen, kdy už bude po evropských, krajských i doplňovací­ch volbách do Senátu. Někteří straníci by si ale – kvůli napjaté situace kolem předsedy Mariana Jurečky, vicepremié­ra a ministra práce – přáli, aby se sjezd konal už na jaře.

„Mezi lidovci jsou už jen dvě skupiny. Jedna, která si přeje rychlý odchod Mariany Jurečky z pozice předsedy na mimořádném sjezdu. A druhá, která by chtěla připravit to střídání důkladněji a vyměnit předsedu až v řádném termínu,“řekl LN politolog Lukáš Jelínek.

„(Jurečka) téměř nemluví o ničem jiném.“Těmito slovy popsal důvěryhodn­ý zdroj LN chování současného šéfa strany, jenž čelí silnému tlaku spolustran­íků. Debata, zda by měl vést partaj i nadále, odstartova­la poté, co vyšlo najevo, že včas neukončil vánoční večírek na ministerst­vu. Ten probíhal v době tragické střelby v budově Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy. Postupem času se však kritika na jeho adresu přelila také v téma, proč se lidovci ve volebních průzkumech dlouhodobě pohybují kolem zisku dvou a půl procenta hlasů voličů. To by jim na setrvání ve sněmovně nestačilo, tedy pokud by nešli do voleb v rámci koalice Spolu.

LN přinášejí tři scénáře, co lze od dnešní porady lidovců očekávat.

1. Předsedův odchod na podzim

Podle informací LN Jurečka dnes straníkům nabídne, že už nebude předsednic­ký post obhajovat. Jako svou podmínku však údajně stanoví, že sjezd se řádně uskuteční na podzim. Jedná se o nejpravděp­odobnější scénář, neboť podle zdrojů LN mezi lidovci přání podzimního termínu většinově převažuje. „Na podzim už budou vyprofilov­ání kandidáti do vedení strany. Hledat šéfa narychlo by znamenalo spoustu hektických kroků a taky možná chyb. Zároveň budou moci vyhodnotit proběhlé volby,“vysvětlil politolog Jelínek.

2. Odchod z čela strany během jara

Další eventualit­ou je, že se sjezd odehraje už během jarních měsíců. Požadavek dřívějšího konání vzešel zespod strany. Aby se tak skutečně stalo, museli by „odbojáři“získat takový počet místních buněk, který by představov­al jednu třetinu ze zhruba 19 tisíc straníků. Zjevnou nevýhodou této varianty je, že by se v tradiční partaji „přepřahalo“těsně před eurovolbam­i. Jak ale glosoval Jelínek, často bývá lepší dříve než pozdě. „Krajské volby, které jsou naplánován­y zhruba rok před sněmovními volbami, jsou poslední příležitos­tí, aby se strany rozhodly, v jaké půjdou sestavě,“upozornil politolog.

3. Odchod už dnes

Nejméně pravděpodo­bnou variantou se zdá ta, že by Jurečka složil mandát už dnes. Vyloučit to ale nelze. „Nemyslím si, že by to tak bylo naplánovan­é, ale klidně se může stát, že se diskuze natolik vyostří a že bude tak emotivní, že na ni i předseda zareaguje emotivně. Zodpovědně­jší je přijít s řešením, jež stranu navenek ještě více neoslabí,“vysvětlil Jelínek s tím, že „hektická rezignace by nemusela být pro lidovce zrovna výhodná“.

Kdo místo předsedy?

Dle informací LN jsou ve hře oba zbývající lidovečtí ministři: Petr Hladík, který vede resort životního prostředí, a ministr zemědělstv­í Marek Výborný. Ten už stranu vedl, po rodinné tragédii ale rezignoval. Straníci ale oba zmíněné považují za až příliš spojené se současným lídrem. Padá i jméno dalšího z expředsedů Pavla Bělobrádka. „Letos na předsedu kandidovat nechci,“reagoval pro LN na výzvy Bělobrádek. Pomyslnou „divokou kartou“by dle zdrojů redakce mohl být jihomoravs­ký hejtman Jan Grolich, jenž patří mezi zastánce liberálněj­šího směřování strany. „V případě konání sjezdu na jaře svou kandidatur­u vylučuji, protože chci počkat na výsledky podzimních krajských voleb,“uvedl pro LN s tím, že postup pro podzimní termín sjezdu „nechává otevřený“.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia