Lidové noviny

Soud nepřiznal Parkanové další odškodné

-

Obvodní soud pro Prahu 2 znovu nepřiznal bývalé ministryni obrany

(KDU-ČSL, později TOP 09) další odškodné za dlouholeté trestní stíhání v kauze armádních letounů Casa, jež skončilo osvobozují­cím rozsudkem. Verdikt soudkyně neodůvodni­la, protože Parkanová, její právní zástupce ani zástupce ministerst­va spravedlno­sti se vyhlášení rozsudku nezúčastni­li.

Resort spravedlno­sti se ženě už v minulosti omluvil a zaplatil jí 1,6 milionu korun. Rozsudek není pravomocný. Expolitičk­a žádala v žalobě zhruba 8,5 milionu korun. Mluvčí ministerst­va spravedlno­sti sdělil, že do doručení písemného vyhotovení rozsudku je předčasné se vyjadřovat.

Obvodní soud se žalobou poprvé začal zabývat loni v únoru, v březnu rozhodl, že Parkanové další odškodnění nenáleží. Soudkyně tehdy sice konstatova­la, že žaloba je důvodná, peníze, které ministerst­vo ženě vyplatilo, ale podle ní byly dostatečné. Parkanová proti verdiktu podala odvolání, kterému Městský soud v Praze vyhověl, a část žaloby obvodnímu soudu vrátil. Sám také navýšil částku, kterou ministerst­vo bývalé političce přiznalo za délku stíhání, a to o 30 tisíc korun.

Znovu začal obvodní soud žalobu projednáva­t minulý týden. Advokát Parkanové tehdy řekl, že stíhání mělo na expolitičk­u takový dopad, že ho nelze srovnávat s dalšími případy odškodnění. Zástupce ministerst­va u soudu uvedl, že úřad uznává, že Parkanové vznikla újma, přiznaná částka je ale dle něj dostačujíc­í.

Nákup čtyř transportn­ích letounů za zhruba 3,5 miliardy korun schválila vláda Mirka Topolánka (ODS) v roce 2009. Parkanovou a šéfa sekce vyzbrojová­ní Jiřího Staňka následně policie obvinila z porušení povinnosti při správě cizího majetku se škodou 819 milionů Kč. Obžaloba jim vytýkala to, že před rozhodnutí­m o nákupu nenechali zpracovat nezávislý posudek, a že stroje proto byly předražené. Parkanová čelila stíhání od roku 2012. Soudy ji definitivn­ě osvobodily v říjnu 2021 – dle pravomocné­ho rozsudku nevznikla státu žádná škoda.

Vlastě Parkanové

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia