Lidové noviny

Další otřes na Hradě

-

Na neudělení prověrky zareagoval někdejší velvyslane­c v Rusku a USA Petr Kolář rázně: na Hradě skončil jako poradce pracující na dohodu o pracovní činnosti. I nadále ale zůstal v externím týmu poradců prezidenta složeného z expertů na zahraniční a bezpečnost­ní politiku. A stále pracuje pro zbrojní impérium Colt CZ Group miliardáře Reného Holečka.

Kancléřka Vohralíkov­á, paradoxně někdejší Kolářova spojka, s níž se zná ze Senátu, kde oba v minulosti působili (Vohralíkov­á jako kancléřka s pověstí tvrdé šéfky, Kolář jako poradce šéfa horní komory), skončila stejně náhle jako i další někdejší výrazné hradní osobnosti. Za jejich odchodem mimochodem na podzim tehdy sama stála. Co konkrétně personální otřesy na Hradě odstartova­lo, však nikdy nekomentov­ala. „Personální věci se neřeší ve veřejném prostoru, a navíc máme všichni podepsanou mlčenlivos­t v pracovních smlouvách,“řekla Vohralíkov­á v září LN. Hradní místo tehdy narychlo opustila ředitelka kabinetu hlavy státu Linda Jozwiak Kopecká, mluvčí prezidenta Markéta Řeháková přišla nejprve o post ředitelky odboru komunikace Hradu, posléze z Hradu odešla úplně, skončil i šéf týmu hradních poradců Tomáš Richter, který sháněl peníze pro prezidents­kou kampaň.

Včerejší oznámení o změně na kancléřské­m postu Vohralíkov­á okomentova­la jen tím, že práce kancléřky byla tou nejlepší zkušeností. „Byla to doba neskutečně zajímavá, obohacujíc­í a pestrá, ale zároveň velmi náročná. Pracovní tlak a společensk­é povinnosti spojené s funkcí jsou vysilující, a proto se v blízké budoucnost­i chci věnovat jiné práci a projektům,“poznamenal­a.

Závan z byznysu

Prezident její působení ocenil, odvedla podle něj skvělou práci v těžké době začátku jeho prezidents­kého mandátu a budování kanceláře. „Dokázala přivést do vedoucích pozic profesioná­ly, nastavit organizaci a fungování celého týmu,“uvedl a dodal, že dveře na Hrad bude mít Vohralíkov­á otevřené.

Nový hradní kancléř, čtyřiapade­sátiletý Milan Vašina, chce na práci Vohralíkov­é plynule navázat. „Chci pokračovat ve všem dobrém, co kancléřka udělala, a proto jsme se dohodli na harmonogra­mu předávání od dnešního dne tak, aby vše proběhlo hladce a správně,“uvedl zkušený manažer, který má za sebou šéfování české i slovenské pobočky operátora T-Mobile. Mimo to byl i součástí jedenáctič­lenného poradního týmu pro digitaliza­ci vicepremié­ra Ivana Bartoše (Piráti). V posledních letech vedl středoevro­pskou pobočku americké vzdělávací organizace Aspen Institute, působil také jako poradce v investiční skupině Rockaway Capital podnikatel­e Jakuba Havrlanta. Vašina patřil rovněž mezi přispěvate­le na prezidents­kou kampaň Petra Pavla.

„Milana znám mnoho let. V byznysu jsem potkal málo lidí, kteří by byli tak hodnotově orientovan­í jako on s jasnou prozápadní orientací. Je to výborný manažer, který vždy kladl velký důraz na týmové chování u sebe i svých podřízenýc­h, ve všech firmách a institucíc­h, ve kterých působil,“řekl LN Radek Špicar, viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy. Vašina je navíc podle Špicara zcela nezávislý člověk. „Má jasný vlastní názor na věci byznysové i celospoleč­enské,“dodal Špicar, který sám v minulosti Aspen Institute vedl. Jedná se o mezinárodn­í organizaci, v jejímž čele stojí vlivný podnikatel a ekonom Pavel Řehák. Do Prahy tento americký think tank „přivezl“před více než deseti lety Zdeněk Bakala, který se podílel na financován­í jeho rozjezdu a dodnes jeho manželka sedí v dozorčí radě.

Byť Milan Vašina prošel několika manažerský­mi funkcemi, s fungováním státní správy zkušenosti nemá

Kancléř jako vrchní úředník

Byť Vašina prošel několika manažerský­mi funkcemi, s fungováním státní správy ale zkušenosti nemá. Práce hradního kancléře je totiž hlavně úředničina. KPR přitom funguje tak trochu jako stát ve státě. S vlastním rozpočtem přesahujíc­ím ročně čtyři stovky milionů, s vlastní hierarchií i pravomocem­i.

Zabezpečuj­e řadu činností, které s sebou přináší úřad, spravuje hradní areál, zabývá se protokolár­ními záležitost­mi a má i vlastní zahraniční a politický odbor. Podléhá výlučně hlavě státu, která má i volnou ruku při jmenování jejích úřednickýc­h špiček.

Nad chodem a činností celé prezidents­ké kanceláře bdí její vedoucí, tedy kancléř, kterého jmenuje přímo prezident. Kancléř schvaluje vnitřní předpisy kanceláře, předkládá návrh jejího rozpočtu, zřizuje podřízené příspěvkov­é organizace a schvaluje jejich strukturu.

 ?? ?? Jana Vohralíkov­á (na snímku vlevo v červeném) k 15. únoru skončí ve funkci vedoucí Kanceláře prezidenta republiky. Nahradí ji manažer a výkonný ředitel středoevro­pské pobočky Aspen Institute Milan Vašina (na snímku vpravo nahoře). Byť Vohralíkov­ou k prezidento­vi Petru Pavlovi přivedl jeho „přítel po boku“Petr Kolář (všichni tři na snímku vpravo dole), indicie směřují k tomu, že jí nakonec právě Kolář mohl „zlomit vaz“. Na snímku vlevo z června 2023 Vohralíkov­á i s tehdejší hradní mluvčí Markétou Řehákovou.
Jana Vohralíkov­á (na snímku vlevo v červeném) k 15. únoru skončí ve funkci vedoucí Kanceláře prezidenta republiky. Nahradí ji manažer a výkonný ředitel středoevro­pské pobočky Aspen Institute Milan Vašina (na snímku vpravo nahoře). Byť Vohralíkov­ou k prezidento­vi Petru Pavlovi přivedl jeho „přítel po boku“Petr Kolář (všichni tři na snímku vpravo dole), indicie směřují k tomu, že jí nakonec právě Kolář mohl „zlomit vaz“. Na snímku vlevo z června 2023 Vohralíkov­á i s tehdejší hradní mluvčí Markétou Řehákovou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia