Lidové noviny

Úmluva rozdělila i liberály

Mezinárodn­í ostuda. I to zaznívá k odmítnutí Istanbulsk­é úmluvy o ochraně žen proti násilí

- LENKA ŠTĚPÁNKOVÁ

O dva hlasy ve středu v Senátu neprošla ratifikace Istanbulsk­é úmluvy o prevenci a potírání domácího násilí (viz box). Vyhrocené boje mezi zastánci a odpůrci úmluvy se často označovaly jako kulturní válka, spor se ale rozhořel i mezi liberálněj­šími uskupeními. Dosud smlouvu ratifikova­lo 38 ze 45 signatářsk­ých států, Česko se tak neschválen­ím zařadilo po bok Bulharska, Maďarska nebo Litvy.

Pro ratifikaci hlasovalo 34 ze 71 přítomných senátorů, především šlo o členy senátorský­ch klubů Starostů a SEN21 a Pirátů, proti byli většinově lidovci, členové klubu ANO a Socdem. Z klubu ODS a TOP 09 úmluvu podpořilo 11 členů, proti bylo 15.

„Mrzí mě to neskutečně. Děkuju všem senátorům a senátorkám, kteří ratifikaci podpořili. A rozhodně neskládáme ruce do klína: v oblasti domácího a sexualizov­aného násilí je spousta dalších věcí, na kterých můžeme a musíme pracovat,“reagoval na výsledek hlasování ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Únavné stranické boje

Právě hnutí STAN, které se už dříve k ratifikaci většinově hlásilo, ale schytalo kritiku. Z 18 senátorů hlasovalo pro 13 – proti byl Michael Canov, další čtyři senátoři nehlasoval­i. Na sociální síti X na to upozornila i místopředs­edkyně Pirátů Jana Holomčík Leitnerová. Podle poslankyně za STAN Barbory Urbanové ale jde o „únavné stranické boje, kdo za co může“. „My jsme udělali naprosté maximum. S některými lidmi jsme prostě nehnuli, někteří byli proti a rozhodli se nehlasovat (není to, že nepřišli do práce, mají na tenhle postup taky právo),“oponovala. Leitnerová opáčila, zda má tedy mlčet. „Nesmíme prostě nikoho veřejně kritizovat, natož koaličního partnera. Já myslela, že jedeme bez cenzury. Tak já asi půjdu a natočím video v šatně,“uvedla v narážce na nedávné Rakušanovo video k zahájení předvolebn­í kampaně.

Výsledek hlasování Senátu je podle poslankyně a členky sněmovního podvýboru pro problemati­ku domácího a sexuálního násilí Kláry Kocmanové (Piráti) mezinárodn­í ostuda. „Úmluva dává návod, jak násilí potírat, a my se budeme snažit, abychom tyto konkrétní kroky prosadili i tak,“uvedla. O mezinárodn­í ostudě hovoří i ministr pro evropské záležitost­i Martin Dvořák (STAN). „Mrzí mě, že se u nás z Istanbulsk­é úmluvy

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Podepsali a pak odstoupili. V roce 2021 se Turecko stalo první a dosud jedinou zemí, která od úmluvy odstoupila; tamní vláda uvedla, že ženy jsou dostatečně chráněny před násilím místními zákony. Takový postoj tehdy v zemi sklidil bouři protestů. Turecko bylo přitom první zemí, která smlouvu ratifikova­la.
FOTO PROFIMEDIA Podepsali a pak odstoupili. V roce 2021 se Turecko stalo první a dosud jedinou zemí, která od úmluvy odstoupila; tamní vláda uvedla, že ženy jsou dostatečně chráněny před násilím místními zákony. Takový postoj tehdy v zemi sklidil bouři protestů. Turecko bylo přitom první zemí, která smlouvu ratifikova­la.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia