Lidové noviny

Co je takzvaná Istanbulsk­á úmluva

- Návod, jak přistupova­t k domácímu násilí a násilí na ženách. porušování lidských práv a diskrimina­ci vyžaduje adekvátní trestání pachatelů. staví proti sobě muže a ženy. lš, čtk

Úmluva nabízí

Odsuzuje domácí násilí, sexuální obtěžování, znásilnění, nucené sňatky, takzvané zločiny ze cti či mrzačení genitálií. Násilí vůči ženám vnímá jako

a poukazuje na to, že ženy bývají mnohem častěji obětí domácího a sexuálního násilí než muži i obětí masového znásilňová­ní v ozbrojenýc­h konfliktec­h.

Stojí na čtyřech pilířích – prevence, dostupná pomoc obětem, spravedliv­é stíhání pachatelů a spolupráce všech zapojených subjektů. Vybízí například k vytváření

udělal strašák ‚tradičních‘ českých rodin. Dáváme ženám a dívkám velmi špatný signál, že nepovažuje­me za potřebné chránit oběti domácího násilí,“poznamenal.

Šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš poznamenal, že si raději šel ověřit do kalendáře, že žijeme v roce 2024, a ne ve středověku. „Děkuji všem senátorům a senátorkám, kteří společně s Piráty podpořili přijetí úmluvy. Bohužel zbytek dal najevo, že je boj proti domácímu a sexuálnímu násilí ani pomoc obětem nezajímá,“uvedl. Sněmovna nyní už o ratifikaci jednat nebude.

Odpůrcům úmluvy vadil například pojem gender nebo požadavek na financován­í neziskovýc­h organizací. Senátor Jiří Oberfalzer dostatečný­ch kapacit v azylových domech s utajovanou adresou – podle doporučení by jich mělo vzniknout zhruba 1000, v Česku jich je momentálně přibližně 90. Důraz klade na vzdělávání soudních znalců a soudců,

Úmluva Rady Evropy (známá i jako Istanbulsk­á úmluva), byla otevřena k podpisu v květnu 2011 v Istanbulu, v platnost vstoupila 1. srpna 2014 po ratifikaci deseti zeměmi. Smlouvu dosud ratifikova­lo 38 zemí, podepsalo ji 45 zemí.

Česko ji podepsalo v roce 2016 za vlády ČSSD, ANO a lidovců. Dosud

(ODS) uvedl, že podle úmluvy „je tradiční rodina nepřítel a hlavní příčinou domácího násilí“. Jejím smyslem je podle něj „vymýtit, jak funguje tradiční rodina a jak se liší muž a žena“. Úmluva podle něj vede k zavedení ideálu multigende­rové společnost­i.

„Senát věří mýtům“

„Nic moc nám to nepřináší, v redukci násilí to moc nepomáhá, ale čouhají z toho jisté kontroly, reporty, náklady, další zřizované organizace,“dodal senátor Jaroslav Chalupský (Svobodní).

Ministr spravedlno­sti Pavel Blažek (ODS) k tématu na síti X uvedl: „Když dělníci v 19. století žádali zlepšení otřesných pracovních ji neratifiko­valo. K tomu, aby začala platit, ji musí ratifikova­t sněmovna a Senát (který ji ale ve středu neschválil) a podepsat prezident. Vedle Česka smlouvu dosud neratifiko­valy Slovensko, Maďarsko, Bulharsko, Litva a Arménie. Ázerbájdžá­n ji ani nepodepsal.

Dokument budí od počátku velké kontroverz­e. Odmítají ho konzervati­vci či křesťanské církve. Tvrdí, že zmiňované trestané skutky již jsou obsaženy v domácím právu, a není tudíž potřeba obdobný dokument přijmout.

Objevuje se i kritika, že smlouva podmínek, uvažující člověk musel být na jejich straně. Když k tomu Marx přidal ideologii třídního boje, souhlas uvažujícíc­h lidí s požadavky dělníků zkomplikov­al. Řekne-li se, že muži nesmějí ženy bít a zneužívat, každý uvažující člověk je na straně žen. Ale když k tomu autoři Istanbulsk­é úmluvy přidají sporné ideologick­é termíny, souhlas s jejím textem zkomplikuj­í,“napsal.

Podle Johanny Nejedlové, ředitelky organizace Konsent, která se zabývá prevencí sexuálního násilí, je nepřijetí Istanbulsk­é úmluvy „velký signál, že Senát víc věří mýtům a dezinforma­cím a je konzervati­vnější než celá společnost“. Rozhodnutí podle ní dopadne na ty nejzranite­lnější. „Česká politická

Kritikům také vadí pasáž o „vymýcení předsudků, zvyků, tradic a dalších praktik, jež jsou založeny na předpoklad­u podřízenos­ti ženy anebo na stereotypn­ím pojímání rolí žen a mužů“. Největší vášně pak budí slovo gender.

Zastánci smlouvy naopak zmiňují, že podpora obětí i práce s násilnými osobami je v ČR nedostateč­ná. Zmiňují chybějící azylové domy či nedostupno­st odborné péče po republice. Zmocněnkyn­ě pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíko­vá uvedla, že Česko nemá odborných služeb pro oběti dostatek a přijetím úmluvy by se zavázalo k jejich systémovém­u zajištění.

garnitura opět ukázala, že jí na obětech násilí nezáleží. V Česku násilí ročně zažívá okolo 170 tisíc žen,“upozornila. Podle vládní zmocněnkyn­ě pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíko­vé by Česko mělo k ratifikaci úmluvy znovu přistoupit co nejdříve.

„Těžce se poslouchal­a vystoupení těch z vás, kdo měli potřebu vykreslova­t úmluvu v pokřivenýc­h a falešných konturách jako zhoubu naší ‚kultury a tradic‘ bez špetky zodpovědno­sti a vědomí toho, jak vysokou hru vlastně hrajete,“dodala na adresu senátorů.

K ratifikaci senátory vyzval i prezident Petr Pavel. Premiér Petr Fiala (ODS) míní, že část koalice na schválení Istanbulsk­é úmluvy příliš spěchala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia