Lidové noviny

Sestřel iljušinu slouží propagandě

Moskva viní z havárie letounu s ukrajinský­mi zajatci Kyjev ● Ukrajinci se mohli stát obětí ruských zpravodajs­kých her

- LUBOŠ JIRSA

V případě středečníh­o pádu vojenského transportn­ího letounu Iljušin Il-76 v ruské Belgorodsk­é oblasti stále panuje celá řada nejasností. Rusové viní ze sestřelení letadla Ukrajince. Ti ovšem tvrdí, že může jít o promyšlený tah Moskvy s cílem destabiliz­ovat situaci na Ukrajině a oslabit mezinárodn­í podporu Kyjeva.

Podle ruského ministerst­va obrany z celkem 74 lidí na palubě zříceného stroje bylo 65 ukrajinský­ch zajatců čekajících na výměnu. Letadlo se podle Moskvy stalo cílem raket vypálených ukrajinský­mi silami z obce Lipci v Charkovské oblasti, které Rusové zaznamenal­i na svých radarech. Předseda obranného výboru dolní komory ruského parlamentu Andrej Kartapolov včera prohlásil, že letoun Il-76 sestřelily tři rakety Patriot či IRIS-T dodané Ukrajině západními spojenci.

Už jen tato tvrzení vyvolávají řadu spekulací. Zaprvé se analytici ptají, proč údajně radarem detekované střely nezasáhla ruská protivzduš­ná obrana v oblasti. Zvláště když krátce před neštěstím měla být podle americké stanice CNN ve stavu nejvyšší pohotovost­i, jelikož se právě vypořádáva­la s ukrajinský­m dronem.

Další záhadou je, že podle ruské verze událostí byli ukrajinští váleční zajatci kromě posádky hlídáni pouze třemi ruskými vojáky. Běžně přitom zajatce hlídají desítky mužů, což na sociální síti X uvedl například i bývalý ukrajinský válečný zajatec Maksym Kolesnikov.

Snaha zasít nedůvěru

Co se týče zmiňovanéh­o prohlášení o použití raket ze Západu, je potřeba zmínit, že Ukrajina se zavázala, že nepoužije zbraně darované ze zahraničí k útoku na ruské území. Pokud by se tedy ruské tvrzení potvrdilo, byl by to pro Kyjev minimálně z diplomatic­kého hlediska problém.

IRIS-T se svým dostřelem z nejbližšíh­o území ovládaného Ukrajinou na letoun Il-76 dosáhnout nemohl. Patriot by to ovšem zvládl. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov i v kontextu toho obvinil Ukrajinu z terorismu a vyzval k prodiskuto­vání tohoto incidentu na mimořádném zasedání Rady bezpečnost­i OSN.

„Smyslem takovýchto ruských obvinění je zčásti zasít na Ukrajině

nespokojen­ost a zvýšit nedůvěru v ukrajinsko­u vládu,“uvedli včera zástupci amerického Institutu pro studium války (ISW) s tím, že může jít o informační kampaň Moskvy.

Pochybnost­i nicméně vzbuzují i ukrajinská vyjádření po pádu letadla. Celkově lze říci, že Kyjev svůj podíl na jeho zřícení či přítomnost ukrajinský­ch zajatců v letadle jednoznačn­ě nepotvrdil ani nevyvrátil.

Zajatci místo raket

Ukrajinský generální štáb například vydal stanovisko, ve kterém stálo, že ruská vojenská transportn­í letadla dopravují do Belgorodsk­é oblasti, kde k pádu letadlo došlo došlo, rakety používané k ostřelován­í Charkova a dalších ukrajinský­ch měst. Proto prý ukrajinské ozbrojené síly budou v budoucnu přijímat opatření ke zničení těchto letadel.

To, že na palubě letadla měly být původně protiletec­ké rakety S-300, naznačoval­y i další zdroje. Ukrajinská rozvědka včera uvedla, že mohlo jít o ruský plán s cílem zdiskredit­ovat Kyjev.

„Je potřeba jasně stanovit všechna fakta, jak to jen nejvíc půjde – vzhledem k tomu, že letadlo havarovalo na ruském území,“uvedl ve středu večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Rusové mezitím informoval­i, že na místě pádu letadla byly nalezeny černé skříňky se záznamy o průběhu letu. Nyní je zkoumají tamní vyšetřovat­elé.

Přesto se nezdá, že by Moskva měla skutečný zájem o nezávislé mezinárodn­í vyšetřován­í. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov včera prohlásil, že s vyšetřován­ím by Rusko souhlasilo jen tehdy, pokud by byl případ posuzován jako „zločin ukrajinský­ch úřadů“.

Aktuální mlžení kolem havárie ruského iljušinu připomíná leteckou katastrofu z roku 2014. Tehdy bylo nad východní Ukrajinou sestřeleno civilní dopravního letadlo malajských aerolinek. Tragický let MH17 nepřežil nikdo z celkem 298 lidí na palubě.

Mezinárodn­í tým vyšetřovat­elů pod vedením Nizozemců nakonec dospěl k závěru, že za neštěstím stála ruská protiletad­lová raketa Buk. Ta měla být odpálena z prostoru tehdy kontrolova­ného proruskými separatist­y. Roku 2022 za to byli dva Rusové a jeden Ukrajinec odsouzeni na doživotí. Moskva ovšem rozhodnutí soudu označila za politickou objednávku.

 ?? ?? víceúčelov­ý čtyřmotoro­vý strategick­ý transportn­í letoun
Černihiv Černobylsk­á JE 92 500 kg
195 000 kg 900 km/h (dle výšky)
území pod ruskou kontrolou Ruskem obsazené území, které se vrátilo pod ukrajinsko­u kontrolu
Jablonovo Belgorod
Lipci
Charkov 5až7 48t 46,59 m 50,5 m 14,76 m 7200 km s nákladem 20 tun 13 000 m trosky letounu dopadly u obce Jablonovo
víceúčelov­ý čtyřmotoro­vý strategick­ý transportn­í letoun Černihiv Černobylsk­á JE 92 500 kg 195 000 kg 900 km/h (dle výšky) území pod ruskou kontrolou Ruskem obsazené území, které se vrátilo pod ukrajinsko­u kontrolu Jablonovo Belgorod Lipci Charkov 5až7 48t 46,59 m 50,5 m 14,76 m 7200 km s nákladem 20 tun 13 000 m trosky letounu dopadly u obce Jablonovo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia