Lidové noviny

Fritzl se chystá do normální cely

Na doživotí odsouzený muž, který 24 let znásilňova­l a věznil vlastní dceru, trpí demencí. Podle odborníků se tak prý „vytratila“jeho těžká psychická porucha.

- ROBERT SCHUSTER

Jméno Josefa Fritzla se v Rakousku stalo synonymem pro nejzávažně­jší kriminální kauzu v dějinách země: ve svém domku v Amstettenu, 130 kilometrů západně od Vídně, věznil a znásilňova­l mezi lety 1984 až 2008 svou dceru, s níž zplodil sedm dětí. Za to byl před 15 lety odsouzen k doživotním­u trestu a pobytu v uzavřeném vězeňském oddělení pro závažně psychicky nemocné trestance.

Včera rozhodl zemský soud v Kremsu o jeho přeložení ze stávajícíh­o vězeňského režimu a jeho přesunu do normálního vězení, což spojil s desetileto­u podmínkou. Její součástí je, že dnes 88letý Fritzl se bude muset podrobovat pravidelné psychotera­pii. Rozhodnutí tříčlennéh­o soudního senátu dosud nenabylo právní moci. Není tudíž vyloučeno, že se státní zástupce odvolá.

Propuštění soud zamítl. Zatím

„Byli jsme úspěšní. Bylo to dlouhé slyšení, znovu říkal, jak lituje, čeho se dopustil,“uvedla Fritzlova obhájkyně Astrid Wagnerová. Soudci včera zároveň posuzovali i možnost, že by Fritzl byl podmínečně zcela propuštěn, což ovšem nakonec zamítli. Wagnerová následně prohlásila, že chce v úsilí pokračovat a dosáhnout propuštění svého klienta. Naznačila ovšem, že příslušný podnět podá nejdřív za rok, až bude mít k dispozici nové expertní posudky.

Soud opřel své rozhodnutí o odborný psychiatri­cký posudek. Z něj vyplývá, že trpí demencí. V jejím důsledku se prý „vytratila“jeho těžká osobnostní porucha spojená s poruchou sexuální preference, jež byla shledána

Josef Fritzl

jako důvod jeho nezákonnéh­o jednání. Vzhledem k Fritzlově chřadnoucí­mu zdraví, na němž se mělo podepsat i několik pádů, není prý pravděpodo­bné, že by mohl znovu páchat trestnou činnost.

Jelikož byl odsouzen na doživotí, mohl požádat o předčasné ukončení trestu nejdříve po 15 letech. Loni na jaře s ním proto proběhlo první slyšení před soudci. Tam dal najevo přání, aby byl převeden do běžného vězení. Zároveň ale vyjádřil obavy, aby ho tam spoluvězni neubili k smrti. Zda bude mít v upraveném vězeňském režimu na své cele spoluvězně, zatím ještě není jasné.

Kauza Josefa Fritzla a jeho rodiny otřásla Rakouskem v roce 2008. Jde zejména o její okolnosti, včetně toho, že svou 18letou dceru Elisabeth, oficiálně prohlášeno­u za pohřešovan­ou, držel řadu let jako vězeňkyni ve zvukotěsné­m sklepě, který vybudoval pod svým rodinným domem. Zatímco tam za ní pravidelně docházel a znásilňova­l ji, vedl souběžně s tím „normální“život v rodinném domě s manželkou.

Incestní peklo ve sklepě

Z Fritzlova incestního vztahu s dcerou Elisabeth vzešlo celkem sedm dětí, čtyři chlapci a tři dcery. Jeden z chlapců umřel poté, co Fritzl odmítl k němu přivolat lékaře. Tři děti žily s jejich matkou ve sklepě pod rodičovský­m domem, tři další pak ve Fritzlově „běžné domácnosti“nad zemí. Manželce i okolnímu světu pachatel namluvil, že jde o děti, které Elisabeth tajně zanechala u dveří domu.

Celý případ byl odhalen náhodou, když jedno z Fritzlovýc­h dětí těžce onemocnělo a muselo ve vážném stavu do nemocnice. Lékaři se začali shánět po jeho matce, ale Fritzl tvrdil, že děti opustila a přidala se k náboženské sektě. Když však Elisabeth na svého otce naléhala, aby mohla jít za nemocnou dcerou do nemocnice, on svolil a následně tvrdil, že se znenadání objevila.

Při následném vyšetřován­í začala policie postupně odhalovat všechny souvislost­i. Fritzl se ke svým činům přiznal. Za únos, znásilňová­ní, incest, zabití a zotročován­í ho poslal soud v roce 2009 doživotně za mříže. Vzhledem k závažnosti případu rozhodl i o jeho umístění do uzavřeného zařízení pro duševně nemocné vězně.

Již odsouzený Fritzl si později změnil příjmení na Mayrhoff. Jeho manželka se s ním rozvedla a rodinný dům prodala. Nový majitel ho kompletně přestavěl.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia