Lidové noviny

Narcos se potkávají s telenovelo­u

Šestidílná minisérie Griselda navazuje na úspěšný seriál Narcos z prostředí drogových gangů. Příběh má tentokrát silný feministic­ký náboj a mimo jiné budí otázku, do jaké míry lze ohýbat skutečnost, aby zapadla do kýžených ideových kolonek.

- MARCEL KABÁT

Kolumbijka Griselda Blanco (1943–2012) strávila bezmála dvacet let v americkém vězení za obchodován­í s drogami a za tři vraždy – přičemž obecně se má za to, že i kdyby se počet vražd, za něž přiznala odpovědnos­t, vynásobil deseti, pořád by se ještě neblížil ke skutečnému počtu jejích obětí. Mimo jiné pravděpodo­bně přímo či nepřímo postupně sprovodila ze světa všechny tři své manžely. Drogové impérium budovala nejprve s tím druhým v 60. letech v New Yorku, poté se kvůli hrozícímu zatčení vrátila do Kolumbie. Tam se stala vdovou, když měla za to, že ji manžel jakožto obchodní partner okrádá. V roce 1978 se se svým třetím manželem (a počtvrté těhotná) přesunula do Miami, kde se jí podařilo rozjet úspěšný kokainový byznys, mimo jiné proto, že v drsnosti svých metod daleko předčila své konkurenty.

Podle toho, co se o ní lze povětšinou dočíst, byla v době své druhé americké kariéry setrvale krutá, bezohledná, závislá na drogách a opojená násilím. Kdo by chtěl podle jejího skutečného osudu vyprávět pravdivý příběh o pádu dobrého člověka do propasti, musel by se patrně vypravit mnohem hlouběji do minulosti, protože svou první oběť – svého vrstevníka – patrně zavraždila, když jí bylo jedenáct. A možná by právě tohle byl důležitý příběh.

Kreativní samoživite­lka

Tvůrci hollywoods­ké Griseldy se nicméně rozhodli jinak, totiž vyprávět o hrdince, jež bojuje za svou důstojnost a za své děti a doplácí na to, že je jakožto žena pro svou dobu až příliš schopná. Scenáristé Doug Miro a Eric Newman a režisér Andrés Baiz se už v seriálu Narcos nebáli přiznat například Pablu Escóbarovi silný smysl pro rodinu či schopnost vidět sociální nespravedl­nost, tady jdou ale ještě dál a ke své hrdince chovají neskrývaný (byť jistě ne bezvýhradn­ý) obdiv. „Je to žena v mužském světě, pracuje desetkrát usilovněji, aby se prosadila, a užívá svou bystrost a inteligenc­i, aby přechytrač­ila muže okolo sebe. Lidé jí budou zpočátku fandit,“vyjádřil se režisér Andrés Baiz. Podle scenáristy Erika Newmana není nemožné ztotožnit se se „svobodnou matkou, která utíká před svým násilnický­m manželem“. Příběh skutečné Griseldy Blanco by v takovém vzorci poněkud kulhal, proto si autoři stvořili svou vlastní. A sáhli při tom až kamsi do oboru latinskoam­erické telenovely.

Do Miami tudíž v minisérii skutečně přilétá samoživite­lka se třemi syny poněkud záhadného věku, která se snaží ukrýt před pomstou za zabití bezohledné­ho manžela, který ji nutil k zištnému sexu. (Ke třetímu manželovi přijde seriálová Grislelda později tak, že okouzlí zabijáka, který ji má zlikvidova­t.) V kufru má tato imigrantka jako svůj jediný majetek a pojistku budoucnost­i cihlu kokainu, kterou se zprvu marně snaží udat místním zavedeným dealerským kruhům. (Seriál Narcos mimochodem líčil tehdejší drogovou scénu v Miami o dost jinak.) Postupně se jí začíná dařit: vytváří podnik postavený na ženách vysvobozen­ých z kolumbijsk­ého nevěstince, prostoupen­ý vzájemným respektem. Svou pozdější armádu z řad kubánských exulantů pak Griselda naverbuje na základě plamenného projevu o utlačovaný­ch a podceňovan­ých ženách a imigrantec­h.

Zásadním problémem oné doby a místa není v této perspektiv­ě ani tak záplava kokainu valícího se z Kolumbie, jako spíš muži ovládané prostředí. To donutí Griseldu zostřovat své metody, sáhnout k prvním vraždám, přičemž je ale hrdinka ze svých činů vždy špatná a trpí výčitkami svědomí. A to i tehdy, kdy je na vrcholu své krvavé éry už těžce paranoidní a vraždí či nechá vraždit i za křivý pohled.

Šikaně a nedůvěře mužů ostatně čelí i další schopná žena v tomto příběhu: vyšetřovat­elka June, která se jako jediná dokáže Griseldě dostat na kobylku.

Maska není to podstatné

Feministic­ko-romantický závazek, který na sebe tvůrci Griseldy uvalili, sérii zejména zpočátku zřetelně zatěžkává a bere jí svobodu všeprostup­ující skepse, která provázela úspěšné Narcos. Smysl pro budování napětí a efektní akční scény nicméně tvůrci neztratili a kladem série je rozhodně i podmanivě vytvořená iluze miamského denního i nočního života na přelomu 70. a 80. let.

Atraktivit­u Griseldy podporuje také angažmá věhlasné hlavní představit­elky – drogovou „kmotru“ztvárnila kolumbijsk­á herečka Sofía Vergara, která si získala enormní popularitu rolí v americkém komediální­m seriálu Modern Family. Pro dramaticko­u roli Griseldy se proměnila mimo jiné náročnou maskou – možná až zbytečně, protože zaprvé je její líčení v některých záběrech příliš zjevné a za druhé o případnou fyzickou podobu s Griseldou Blanco tu zase tolik nejde. Podstatné je přirozené herectví a to se herečce daří se střídavými úspěchy. A pak věrnost podstatě postavy, ale to už je zodpovědno­st celého seriálovéh­o týmu. A hlavní potíž Griseldy.

Griselda

USA 2024

Uvádí Netflix od 25. 1.

 ?? FOTO NETFLIX ?? Nikdo jí neodolal.
Alberto Guerra jako třetí Griseldin manžel Dario a v hlavní roli Sofía Vergara.
FOTO NETFLIX Nikdo jí neodolal. Alberto Guerra jako třetí Griseldin manžel Dario a v hlavní roli Sofía Vergara.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia