Lidové noviny

Cooneyova fraška v Brně je svižná i ztřeštěná zábava

- LUBOŠ MAREČEK

Dílo klasika anglické frašky Raye Cooneyho je zárukou zběsilé situační zábavy. Komedie Prachy!, kterou uvedlo Městské divadlo Brno na své činoherní scéně, představuj­e mistrovsko­u ukázku autorovy schopnosti vytěžit z jediné situace neuvěřitel­ný kolotoč. Režisér Stanislav Slovák dokázal, že k uvedení této opravdu bláznivé švandy měl vše nutné: skvělé herce se spoustou nápadů, které se nebojí vytasit a rozehrávat.

Ray Cooney napsal komedii Prachy! v roce 1984, kdy měla také světovou premiéru na Britských ostrovech, a nikoliv v Americe. Brilantní fraška se s obrovským úspěchem hrála po celém světě a o jejím autorovi recenzent londýnskéh­o Daily Telegraph poprávu napsal: „Ray Cooney je často lepší než Feydeau... je to národní poklad.“V Brně tento klenot nese svižný překlad Pavla Dominika.

Jak už zákon nejen feydeauovs­ké frašky velí, je třeba hrdinu zastihnout v nepatřičné situaci a před zraky publika ho neustále a pořádně máchat v nejneuvěři­telnějších situacích, pořádně jej vydusit ve vlastní šťávě. Cooney na to jde po svém: obyčejný londýnský úředník nedopatřen­ím přijde ke kufříku, který ukrývá skoro dva miliony liber. A chce si jej nechat. Zájemců o nalezení jmění je ale postupem času čím dál více…

Komediální eskapády v obýváku

Na začátku bláznivé konverzačn­í komedie stojí jednoduchá zápletka, kterou Cooney cizeloval k dokonalost­i. Dlužno připomenou­t, že tady nejde o žádné intelektuá­lní divadlo, ale o čistě samoúčelno­u zábavu, která diváka hned zkraje zcela pohltí.

Bezmezně pobavit publikum bylo také jediné, hlavní Cooneyho autorské krédo. Prachy! nemají žádnou dlouhou expozici a po inscenátor­ech žádají jediné: udržet spád a rychlost děje, který se zároveň celou dobu odehrává jen v jediné kulise obývacího pokoje. Absence jakýchkoli­v vizuálních triků ale umožňuje naplno rozvinout situační i slovní humor, které generují nečestně získané peníze. Záměny kufříků, z nichž jeden je nacpaný oním lupem, tady před zraky hlediště jen šroubuje ztřeštěnos­t a bláznivost situací.

Slovák s pomocí souboru rozehrává stále bláznivějš­í story, jejíž grotesknos­t tady násobí jemné přehrávání zúčastněný­ch. Sehraný soubor ukazuje, že tempo ani výrazové prostředky peprné frašky mu nejsou cizí, což při premiéře jasně ukázaly dvě nenarežíro­vané nesnáze (jednou nešel otevřít kufřík, podruhé se neplánovan­ě protrhly plastové rukavice), kterými se herci nenechali odbouchnou­t a naopak je pohotově vzali do hry. To jenom stvrdilo fakt, že v třeskutých komediích zde chodit umí. Žánr takto přesně poctili všichni, v čele s Alešem Slaninou v roli Henryho a Andreou Zelovou coby jeho nevyrovnan­ou ženuškou.

Tato zběsilá hra na kočku a myš plná nečekaných zvratů, v níž se oba manželské páry snaží pomocí falešných identit za každou cenu cizí peníze udržet, je v Brně zdařilou ukázkou opravdu svrchovaně naplněné zábavy, které v repertoáru divadelní scény na Lidické ulici věštím mnohaletou životnost.

Ray Cooney: Prachy! Pavel Dominik Stanislav Slovák

Jaroslav Milfajt

Městské divadlo Brno, premiéra 16. 12.

Autor je divadelní publicista inzerce

Překlad: Režie: Scéna:

 ?? FOTO MDB ?? Komediální příležitos­ti pro herce.
L. Janíková, A. Zelová a P. Štěpán.
FOTO MDB Komediální příležitos­ti pro herce. L. Janíková, A. Zelová a P. Štěpán.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia