Lidové noviny

Politický soud

„Valorizačn­í“nález konstitučn­ího tribunálu rozvázal vládě ruce ve sněmovně

- MARTIN ZVĚŘINA komentátor LN

Středeční nález, první zásadní v případě Baxova/Pavlova Ústavního soudu (ÚS), vyjevil, že soudci jsou rozděleni, protože odlišné stanovisko podali tři z déleslouží­cích soudců, noví (s jedinou výjimkou) jsou v jednotném šiku. Verdikt samotný vzbudil samozřejmě nadšení ve vládním táboře, mezi právníky však i dost rozpaků. O političnos­ti nálezu vypovídají i pozdější komentáře, ministři jásají, jak soud potvrdil, že museli šetřit a že se k verdiktu budou vracet při debatě o obstrukcíc­h. Také předseda ÚS Baxa fakticky připouští političnos­t rozhodnutí a též mluvil o rozpočtové stabilitě.

Problém byl v tom, že stížnost opozice nebyla namířena proti šetření ani proti rozpočtové stabilitě, jak někteří mylně tradují. Stížnost byla namířena na proceduru přijímání zákona. A zde většina soudců zcela podlehla ideologii „rozpočtové odpovědnos­ti“, protože posuzovala zákon tak, jako by to byl jediný způsob, jak ušetřit na důchodech. „Nemohu ani souhlasit s poukazem většiny na kumulaci důchodovýc­h výdajů v dalších letech (ve výši až 400 mld. Kč), neboť je založen na neopodstat­něném předpoklad­u budoucí nečinnosti této vlády a vlád příštích, tj. předpoklad­u neodpovída­jícím politické realitě (a v podstatě ani ekonomický­m možnostem státu),“napsal ve svém disentním stanovisku soudce Jan Svatoň.

Co k tomu dodat, snad že absolventi právnické fakulty rozumějí ekonomii ještě méně než ministr Stanjura, a proto, vyděšeni rozpočtový­m strašením, zákonnost odsunou na vedlejší kolej. Baxovi soudci se tak připojili ke skupině činovníků řídících se heslem „účel světí prostředky“. Popírání reality

Středeční verdikt se například v otázce retroaktiv­ity odchýlil od minulých rozhodnutí. V roce 2011, když ÚS rozhodoval o krácení státního příspěvku na stavební spoření, dospěl k názoru, že nárok na příspěvek vznikl koncem roku, se splněním smluvních podmínek, a nikoli až v roce následujíc­ím, kdy stát bonusy vyplácel. V novém nálezu se poměrně neortodoxn­ě tvrdí, že nárok vzniká teprve splatností konkrétní dávky (v daném případě až v červnu 2023), a nikoli v lednu, nejpozději v únoru roku 2023, kdy byly naplněny zákonné podmínky mimořádné valorizace. Je to jako byste říkali, že nárok na výplatu mají státní zaměstnanc­i teprve v okamžiku, kdy jim přijde na účet, a nikoli od chvíle, kdy splní své smluvní povinnosti. Ostatně tento názor i odůvodnění odmítli všichni tři disentujíc­í soudci.

Pozoruhodn­é je, že soud se držel argumentac­e i tvrzení vlády, jako by to byly zjevené pravdy, a nepřipusti­l žádnou z námitek navrhovate­lů, v čemž lze též spatřovat političnos­t, a nikoli objektivit­u. Je to zvláště patrné u otázky, zda byly naplněny podmínky pro vyhlášení stavu legislativ­ní nouze. Zde se soudci striktně drželi argumentac­e vlády a prognózy ČNB i predikce ministerst­va financí (sic!) považovali za irelevantn­í. Tímto zjevným popíráním reality nejenže dospěli k tomu, že vláda se dozvěděla o mimořádné valorizaci teprve v okamžiku, kdy statistick­ý úřad zveřejnil lednovou inflaci, ale též se ztotožnili s konceptem, že důchodci jsou schopni svým nárokem na důchod působit rozsáhlé hospodářsk­é škody, tedy jsou vlastně společensk­ou přítěží.

Kdyby nebyly ve hře miliony důchodců, dalo by se nad jednou právně zprzněnou normou mávnout rukou, avšak Ústavní

soud při obhajobě vládního postupu vytvořil zcela vědomě (ne)pravidla pro vyhlašován­í stavu legislativ­ní nouze i pro likvidaci obstrukcí.

Metodologi­cký nesmysl

Při obhajobě stavu legislativ­ní nouze, který má být zcela mimořádným prostředke­m, se soudci ohánějí četností, s jakou jej užívaly předchozí vlády a též ta současná. Jenže to je metodologi­cký nesmysl, protože stávající i předchozí vlády čelily bezprecede­ntním vnějším hrozbám, ať již jde o několik vln pandemie, nebo válečný konflikt a následnou uprchlicko­u vlnu. Poctivější by bylo období od roku 2020 do současnost­i spíš pominout. To by ale soud nemohl tvrdit, že stav legislativ­ní nouze je vlastně hojně užívaný nástroj, a tedy se jím nemusí zabývat. V čem je problém? Každá další vláda, která bude chtít cokoli prosazovat, bude nečinná do doby, než vznikne „krizová situace“, a pak využije legislativ­ní nouzi. A po důvodech nečinnosti Ústavní soud nepátral, protože se držel vládních notiček.

V otázce obstrukcí získá asi ÚS mohutný potlesk, protože vlastně vytvořil návod, jak je likvidovat. Přičemž tento problém kvantifiko­val pozitivist­icky, když definoval, co musí opozici stačit: „Schůze samotná pak trvala více než 95 hodin, z toho zhruba 67 hodin čistého času bylo věnováno samotné debatě mezi poslanci (navzájem) a taktéž mezi poslanci a zástupci vlády.“Tedy nechá-li vláda opozici mluvit více než 67 hodin, může jí to „kecání“zarazit. Ideální je, když samotný obstruujíc­í připustí, že obstruuje. Pak už se s ním sněmovní většina nemusí mazat vůbec.

Ano, je to poměrně radikální zjednoduše­ní situace a upřímně, nikdo není moc zvědavý na nekonečné projevy Andreje Babiše a Tomia Okamury či minule odpůrců EET. Navíc tímto zásahem Ústavního soudu utichnou snahy po novelizaci jednacího řádu, sněmovna už žádný nepotřebuj­e, protože co většina dělá, dobře dělá.

Předseda Ústavního soudu Baxa si na tiskové konferenci průběh projednává­ní této pře velmi pochvalova­l a líčil pohodovou atmosféru mezi soudci. My ostatní teprve uvidíme, jaký dopad bude mít rozhodnutí na parlamentn­í praxi a zda nám neztuhne úsměv všem.

Soud se držel argumentac­e i tvrzení vlády, jako by to byly zjevené pravdy, a nepřipusti­l žádnou z námitek navrhovate­lů

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia