Lidové noviny

Ženy bez zastání?

Istanbulsk­ou úmluvu podrazila hlavně ideologie

- Zbyněk Petráček

Cítí se teď ženy ohroženějš­í než do čtvrtka? Takový pocit budí jisté reakce na to, že Senátem neprošla Istanbulsk­á úmluva proti násilí na ženách. To téma by nikdo neměl zlehčovat. Násilí na ženách je problém v oblasti trestního práva i společensk­é atmosféry. Je ale otázka, nakolik ten problém může ovlivnit právě Istanbulsk­á úmluva.

Například z pohledu Pirátů má roli zásadní: „Piráti budou proti domácímu a sexualizov­anému násilí dál bojovat,“stojí v titulku jejich zprávy. To jako že ženy po čtvrtku ztratily veškerou oporu a musí se obávat beztrestný­ch útoků? Že mohou spoléhat pouze na Piráty? To jistě ne. Vidíme na tom ale, jak se debata vyhrotila.

Blíže k realitě má postřeh, že nikdo soudný násilí na ženách nebagateli­zuje. A přispělo-li něco k neúspěchu vládního návrhu v Senátu, nebyl to nezájem, ale rétorika, která to téma převáděla na rovinu společensk­é převýchovy. Třeba když senátor Hilšer hovořil o násilných projevech patriarchá­tu. Vzniká-li dojem, že se musí změnit uspořádání společnost­i, že něco, co se běžně vyvíjí po desítky let, má vyřešit či implantova­t jedna úmluva, není divu, že mnozí v tom vidí nahrávku na smeč opatrnosti, ba zdrženlivo­sti.

Kořeny odmítnutí úmluvy lze hledat i v tom, co napsal europoslan­ec Vondra na síť X: „Proč někdy hlasujeme v rozporu s hezky znějícím názvem rezoluce? Většina lidí by se divila, co v nich lze objevit. Chcete podpořit rezoluci k výročí Deklarace práv dětí? Musíte zkontrolov­at, jestli v ní náhodou není výzva k repatriaci rodin bojovníků Islámského státu.“V jádru je to předběžná opatrnost, kterou jindy progresivi­sté milují.

Podle senátora Rabase přijetí úmluvy rozhoduje, zda kulturně patříme do západní Evropy, či na Východ. Na tom něco je, ale. Jsme na té straně barikády, jež se nehlásí deklarativ­ně ke genderismu. Ale zároveň na té straně barikády, jež nezápolí s ženskou obřízkou, vraždami ze cti, nucenými sňatky, vlnou antisemiti­smu. Upřímně, co je lepší?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia