Lidové noviny

Bilionová hra

Míříme ke čtyřem státním atomovým blokům

- Marek Hudema

Česko nebude mít časem dostatek elektrické energie a nedostatek to bude značný. Proto se už delší dobu zvažuje, že místo jednoho či dvou nových jaderných bloků by se mohly stavět rovnou čtyři. A tento plán se rychle posunuje vpřed.

Vzhledem k odhadované spotřebě elektřiny a odchodu některých současných elektráren „do důchodu“by dva jaderné bloky nestačily. Proto mají vzniknout dva nové reaktory v Temelíně a dva v Dukovanech. Jaderné elektrárny tam už stojí, je tam vybudovaná infrastruk­tura a bude mnohem jednodušší pro tato místa získat potřebná povolení. Bohužel ani to nebude stačit, protože přes rychlejší výstavbu na místě už existující­ch elektráren jejich stavba zabere odhadem dvacet let a mezitím bude potřeba elektřinu dovážet. Ale aspoň něco.

Problém je ale v tom, kdo tyto reaktory bude stavět a hlavně kdo je zaplatí. Jeden či dva reaktory může se státní zárukou stavět polostátní energetick­á společnost ČEZ. Sice by nad tím její manažeři nejásali, protože je to velmi dlouhodobý a také finančně riskantní projekt, ale šlo by to. ČEZ by si na ně mohl se státní zárukou vypůjčit a stát by mu dal i garance ohledně návratnost­i investice. Kdyby se ale stavěly čtyři bloky, což znamená investici asi dva biliony korun, ČEZ na to nebude mít. Přesněji řečeno nikdo mu na to nepůjčí, protože je to více, než je majetek celé firmy, který byl předloni okolo 1,2 bilionu korun (loňská čísla ještě nejsou k dispozici). Nehledě na to, že cena nejspíš nezůstane „jen“u dvou bilionů.

Manažeři ČEZ z toho prý nejsou smutní. Bude muset nastoupit stát a jim to umožní zbavit se tlaku na financován­í výstavby nových jaderných elektráren. ČEZ sice bude elektrárny stavět či přesněji řečeno dohlížet na jejich stavbu, ale bude to asi dělat pro stát či nějakou státní společnost. Každopádně dojde k dalšímu velmi výraznému posílení role státu v energetice a zní to jako dobrá věc pro ČEZ. Jestli i pro ostatní občany, to ještě uvidíme.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia