Lidové noviny

Konatelé dobra z Davosu

-

Ve švýcarském Davosu minulý pátek skončilo 54. zasedání Světového ekonomické­ho fóra, což je jeden z významných svátků pokrokovéh­o náboženstv­í vyspělého Západu. Při této příležitos­ti jeden z hlavních mediálních pilířů progresivi­stů, bruselská filiálka amerického deníku Politico, zveřejnil pod titulkem Tucet špinavců seznam dvanácti osobností světové politiky, které podle listu do Davosu neměly být pozvány. O nich byla minulá Lékárna. Zároveň jsem slíbil, že dnes vám představím seznam, rovněž připravený deníkem Politico, na němž jsou ty úžasné a hodné celebrity s dobrým srdcem, které i ve švýcarskýc­h Alpách bojují na té správné straně barikády. Žebříček úžasňáků

Politico článek uvedl s titulkem The Davos „do-gooders“(Konatelé dobra z Davosu). Lidé z tohoto seznamu bojují proti klimatický­m změnám, chudobě a nemocím, brání demokracii a svobodu. Jedinou kaňkou příspěvku je, že zatímco u špinavců uvedli dvanáct jmen, v žebříčku úžasňáků pouze osm. Nemohli najít dva další, aby jich bylo alespoň deset? Přece sám

Bůh před ničením Sodomy slíbil, že městu odpustí, pokud v něm Lot najde deset spravedliv­ých! Že by Západ na tom byl už tak špatně jako Sodoma? To ukáže čas. Nyní se ale podívejme na – řečeno s klasikem Václavem Klausem – pachatele dobra.

Kdo stojí na vrcholu žebříčku dobrodějů? Ví to každé dítě: Volodymyr Zelenskyj (46). Ukrajinský prezident v Davosu prý připomene lídrům světa svůj boj za existenci své země, přičemž se bude snažit sehnat peníze a zbraně, které jsou potřebné k vítězství nad Ruskem. Politico ale upozornilo na to, že jelikož válka s Ruskem se protáhne a pozornost světa se přesune na Blízký východ a do USA, kde se budou konat prezidents­ké volby, Zelenskyj bude muset svádět tvrdý boj.

Druhé místo Politico udělilo bývalému viceprezid­entovi USA Alu Goreovi (75), jenž se poté, co v lednu 2001 jako neúspěšný kandidát na prezidenta (těsně prohrál s republikán­em Georgem W. Bushem) opustil Bílý dům, kde po boku demokrata Billa Clintona sloužil osm let, začal věnovat ochraně životního prostředí. Gore se snaží přesvědčit svět, aby věřil tomu, co vědci tvrdí o oteplování Země. Za svoje úsilí získal Nobelovu cenu míru za rok 2007. „Ve stejném roce obdržel druhé místo v anketě Osobnost roku časopisu Time. A kdo jej porazil? Putin. Udělejte si v tom pořádek sami,“píše Politico.

Synovi George Sorose (93) zbylo třetí místo. Miliardářů­v osmatřicet­iletý potomek Alexander, jemuž otec začátkem loňského června předal kormidlo svého impéria, včetně globálně nejznámějš­í a nejštědřej­ší pokrokové nadace Open Society Foundation­s, prý podporuje občanskou společnost, lidská práva, justici, školství, zdravotnic­tví a svobodná média. Politico ale mladého Sorose politovalo za to, že „se stal oblíbeným fackovacím panákem extrémní pravice od USA přes Velkou Británii až po Maďarsko“. Bohužel syn na rozdíl od svého otce není mistrem slova. Věty, které pronesl v jedné panelové diskusi při popisování Donalda Trumpa, si těžko dá za rámeček: „You know, so, ehm, you know, so, you know, when we look at this, you know, so, ehm, you know.“Tento heroický boj s angličtino­u však ukončil docela vtipně. „V Davosu už všichni mají Trumpa za budoucího prezidenta USA. To je dobře, protože zdejší jednotný názor se vždy ukázal jako mylný,“řekl.

Na dalších místech najdeme běloruskou opoziční političku Svjatlanu Cichanousk­ou (41), zpěvačku a feministic­kou aktivistku Angélique Kidjoovou (63), šestého nejbohatší­ho člověka na zemi Billa Gatese (68), anglickou bioložku Jane Goodallovo­u (89) zabývající se výzkumem šimpanzů, jež žádá lidi, aby si nepořizova­li exotická zvířata jako domácí mazlíčky, a nakonec šéfa firmy Fortescue Andrewa Forresta (62), který bojuje za zákaz fosilních paliv.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia