Lidové noviny

Ekonomické oživení po covidu se táhne

-

Ministerst­vo financí zhoršilo letošní výhled ekonomiky. Hrubý domácí produkt (HDP) podle včera zveřejněné predikce vzroste o 1,2 procenta, v listopadu se předpoklád­al růst 1,9 procenta. Česko se tak ani v letošním roce nevrátí na ekonomicko­u úroveň před pandemií covidu. Oznámil to včera vrchní ředitel sekce hospodářsk­é strategie a politiky ministerst­va financí David Prušvic. Výhled inflace resort naopak zlepšil o 0,2 procentníh­o bodu, za celý rok by měla dosáhnout 3,1 procenta.

Za loňský rok ministerst­vo zhoršilo odhad ekonomické­ho vývoje na pokles o 0,6 procenta proti 0,5 procenta z předchozí predikce. Letošní oživení by měla táhnout postupně se zvyšující spotřeba domácností, kterou nastartuje to, že po dvou letech znovu porostou reálné mzdy. Růst českého HDP by měl být zhruba o půl procentníh­o bodu vyšší než v eurozóně.

Nezaměstna­nost podle metodiky ČSÚ se letos mírně zvýší na 2,8 procenta proti loňským 2,6 procenta, uvádí predikce. Objem mezd a platů by měl meziročně narůst o 6,6 procenta, reálné mzdy se po dvou letech poklesu zvýší o 3,2 procenta; zatím se nevrátí na úroveň před covidem.

Deficit veřejných financí by se letos měl snížit na 2,2 procenta HDP z loňských 3,6 procenta, dluh státních institucí vzroste na 45,6 procenta HDP z loňských 43,7 procenta, uvádí prognóza. Celkové zadlužení letos vzroste na 45,6 procenta HDP. Náměstek ministra financí Marek Mora uvedl, že toto zvýšení je kromě zvýšení státního dluhu dáno i tím, že nominální HDP poroste i kvůli nižší inflaci pomaleji než dřív. „Chtěli bychom dosáhnout toho, že rychlost růstu dluhu bude menší než rychlost růstu nominálníh­o HDP,“řekl Mora.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia