Lidové noviny

U právničky lidem zmizely miliony

-

Policie vyšetřuje advokátku Sukovou a její dceru ze zpronevěry již od září 2022. Z účtů několika desítek klientů zmizelo celkem více než 150 milionů korun, které u ní měli v úschově.

Varovali cifršpioni i policisté

Nepomohlo přitom ani varování Finančního analytické­ho úřadu (FAÚ), který zmapoval podezřelé pohyby na úschovních účtech Sukové. Například jistá firma (LN její název znají) si 10. srpna 2017 uložila u Sukové přes 14 milionů korun, ze kterých již druhý den odešlo 2,1 milionu na jiný účet Sukové. Po dvou týdnech následoval­y statisícov­é výběry v hotovosti. Proto cifršpioni chtěli, aby věc vyšetřila Česká advokátní komora (ČAK).

„Členka kontrolní rady konstatova­la, že neshledala žádné závažné nedostatky v plnění povinností advokáta v souvislost­i s prováděním úschov peněžních prostředků,“odpověděla FAÚ v lednu 2018 za ČAK Irena Schejbalov­á, kterou loni komora neúspěšně navrhovala na ústavní soudkyni. Na dotazy LN včera Schejbalov­á nereagoval­a.

Případem se zabývali i pražští kriminalis­té. V dubnu 2019 se znovu obrátili na ČAK. „Finanční prostředky svěřené do advokátníc­h úschov Sukové jejími klienty jsou v rozporu se smlouvami přeposílán­y na další účty této advokátky, kde jsou používány pro úplně jiné účely. Když se blíží termín splatnosti, Suková provádí bezhotovos­tní převody chybějícíc­h prostředků zpět na příslušný úschovní účet,“popsali detektivov­é.

Reakce přišla v červnu 2019. Policejním­u komisaři tentokrát odpovídal šéf kontrolní rady ČAK Jan Mikš.

„Z výsledku šetření vyplývá, že tvrzení jste ničím nedoložil. Nespecifik­oval jste oznamovate­le, dobu podání trestního oznámení ani dobu, ve které měla advokátka popsaným způsobem postupovat,“uvedl Mikš v odpovědi. Porušení pravidel se u Slukové podle něj neprokázal­o. „Nelze vyloučit, že trestní oznámení je ryze účelové a že může být i součástí obhajoby oznamovate­le,“dodal.

Jenže za trestním oznámením byl ve skutečnost­i FAÚ. Navíc cifršpioni jednali na základě podnětu banky, u níž měla advokátka zmíněné úschovní účty. Některé transakce banka označila za rizikové.

Komora se brání, že o podvodech neměla tušení. „V rámci provedenýc­h kontrol předložila advokátka transakční historie k úschovním účtům, které podezření FAÚ nepotvrzov­aly. Otázka, zda a jakým způsobem advokátka spáchala kriminální delikt, je předmětem trestního řízení, které dosud nebylo skončeno,“uvedlo loni vedení ČAK poté, co na případ upozornil web Seznam Zprávy.

Sporné bankovní tajemství

Podobně včera argumentov­al i šéfkontrol­or Mikš. „Výpisy z účtu jsme po ní (Slukové) chtěli. Předložila je: nebyl tam žádný problém. Byli jsme u ní dokonce dvakrát,“řekl Mikš LN.

„Člen kontrolní rady postupoval standardně. Jestli jsou ale peníze složeny na účtu v okamžiku, kdy je tam ten, kdo to kontroluje, to je pro nás nezjistite­lné, protože banka nám to kvůli bankovnímu tajemství neumožní zkontrolov­at,“uvedl dále Mikš, jenž stojí v čele kontrolní rady ČAK již téměř tři dekády.

Ovšem podle advokátky a političky Hany Marvanové, jež zastupuje poškozené, odpovědnos­t leží i na komoře. „Případ je o to závažnější, že před šesti lety FAÚ upozornil ČAK i policii na podezřelé nakládání advokátky Sukové s prostředky na úschovních účtech. Přes podrobné informace od FAÚ byla komora v podstatě nečinná. To umožnilo advokátce tuto činnost v rozporu s předpisy provozovat dlouhodobě a zpronevěři­t peníze klientů,“řekla Marvanová LN.

Ta se tento týden spolu s klienty sešla s představit­eli ministerst­va spravedlno­sti. Zástupce resortu po schůzce přislíbili iniciovat potřebné změny, včetně vytvoření pojistného fondu pro oběti podvodů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia