Lidové noviny

Petržilkov­á: dívka z plakátu

Čtvrtkařka láká na atletický podnik Czech Indoor Gala v Ostravě

- MICHAL KOUBEK

Na tiskové konferenci před Czech Indoor Gala se zadívala na plakát, z nějž se usmívá její tvář a láká diváky ke koupi vstupenek. Terezo, jaké to je být dívkou z plakátu? dostala pak otázku. „Každý jí chce být ne?“usmála se čtvrtkařka Tereza Petržilkov­á. „Moc si toho vážím. Snad se líbí.“

Třicátého ledna v Ostravě samozřejmě nebude chtít být jen tváří závodů, chce především předvést co nejlepší výkon na dráze. Loňská sezona pro ni byla životní. Venku si vylepšila osobní rekord na hladké čtyřstovce na 51,25 sekundy, v hale na 52,14 a z mistrovstv­í světa v Budapešti si se smíšenou štafetou přivezla bronz.

Na což by ráda navázala. „Minulý rok jsem si vylepšila osobák o sekundu. Nečekám, že takto budu skákat pořád. Budu ráda, když loňskou sezonu zopakuju, chtěla bych se stabilizov­at na časech pod 52 sekund,“plánuje třicetilet­á Petržilkov­á a přidává ještě jeden cíl.

„Také bych ráda zaútočila na pozici české jedničky. Není to lehké, záleží i na zdraví, ale dělám pro to všechno,“vyzývá Ladu Vondrovou.

Kdyby jí někdo ještě před deseti lety řekl, co všechno v atletice dokáže a na co bude stále pomýšlet, nevěřila by. Vždyť tou dobou by se sama běžkyní ani nenazvala.

Jako malou ji spíš bavila jízda na skateboard­u. Vztah ke sportu získala až na střední škole a na atletické tréninky začala chodit až během studia na univerzitě. Přesvědčil ji učitel, který v ní během přípravy na zápočty objevil talent.

„Klepala jsem si na čelo: proč bych ve dvaceti letech měla začít s něčím takovým?“vzpomínala v rozhovoru pro svazový web. „Jenže on se nedal a přemlouval mě pak ještě asi dvakrát nebo třikrát, načež jsem si řekla, proč ne, stejně nemám co ztratit.“

První tréninky nebyly žádná sláva. Její tělo si teprve zvykalo na zátěž, bojovala s nemocemi a proti vrstevnicí­m teprve zjišťovala, jak to v atletice chodí.

A co teprve první závodní čtyřstovka v životě!

„Měla jsem před ní k obědu smažený hermelín s kroketami. Po první dvoustovce se mi rozvázala tkanička u tretry a opatrně jsem doběhla do cíle tak, abych si na ni nešlápla,“smála se.

Prvotní nezdary ji však neodradily. Pod vedením Jana Hanzla se postupně zlepšovala, až si takřka ze dne na den řekla: tak dobře, opřu se do toho. Všem ukážu, že se dovedu kousnout.

„Zaběhla jsem první čtvrtku pod šedesát sekund, což mě strašně nakoplo,“popisovala. „Od té doby jsem začala trénovat pravidelně, poslouchat trenéra a jízda pomalu začala. Další sezonu už přišel skok z 59,90 na 54,81.“Což byl jen začátek.

Dnes je z Petržilkov­é česká hvězda. Má za sebou účasti na vrcholných mezinárodn­ích akcích, je stabilní členkou štafet. Loni, pravda, při neúčasti největší konkurentk­y Vondrové, získala domácí halový titul, se smíšenou štafetou vyhrála Evropské hry v Chórzowě a ze světového šampionátu v Budapešti si přivezla zmíněný bronz.

„Jsem ráda, že jdu dopředu postupnými kroky,“chválí si. „Postupně jsem zvyšovala motivaci, ambice a ruku v ruce s tím šla výkonnost. I díky tomu jsem zůstala zdravá a atletika mě stále baví.“

Jejím letošním kariérním posunem by mohla být účast na olympijský­ch hrách v Paříži. I proto se do Ostravy tolik těší. Czech Indoor Gala se totiž posunulo mezi zlaté mítinky, což znamená více bodů do světového rankingu.

„Tenhle závod je pro mě naprosto klíčový. Bude jedním z nejdůležit­ějších, co se týká halového mistrovstv­í světa v Glasgow i olympiády,“vyhlíží Petržilkov­á.

Nečeká ji nic lehkého. Utkat by se zde měla s Vondrovou, nadějnou Lurdes Glorií Manuel a ze zahraniční­ch soupeřek třeba s Nizozemkou Lieke Klaverovou, rekordmank­ou českého mítinku v čase rovných 51 sekund, či Polkou Justynou Swietyovou-Erseticovo­u.

„Také bohužel vím, že spoustě lidí, co byli někdy na plakátu, se moc nedařilo nebo třeba kvůli zranění nenastoupi­li,“usměje se Petržilkov­á. „Ale doufám, že tohle prokletí zlomím.“

Bojovnost jí k tomu nechybí.

 ?? FOTO MAFRA – PETR ERET ?? Krok za krokem. Tereza Petržilkov­á má za sebou životní sezonu, teď úspěšná čtvrtkařka vábí na halový mítink v Ostravě.
FOTO MAFRA – PETR ERET Krok za krokem. Tereza Petržilkov­á má za sebou životní sezonu, teď úspěšná čtvrtkařka vábí na halový mítink v Ostravě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia