Lidové noviny

Z vojáka ministrem

-

Během 2. světové války se v řadách domácího či zahraniční­ho odboje ocitla řada politiků předválečn­ých stran. Jedním nich byl i Václav Majer. Téměř dva roky sloužil jako obyčejný voják v našich jednotkách na Západě. Domů, do osvobozené vlasti se však vracel jako člen vlády. Poté zkoušel zabránit i komunistic­kému převratu.

KALENDÁŘ HRDINŮ

Narodil se 22. ledna 1904 v malé obci Pochvalov ležící jižně od Loun. Bezprostře­dně po vychození školy začal v 15 letech pracovat jako horník na Mostecku, později jako dělník v lomu. Díky tomu se od mládí angažoval v sociálněde­mokratické straně. Již v osmnácti byl důvěrníkem místní organizace v Pochvalově. Po skončení prezenční vojenské služby v čs. armádě se stal okresním tajemníkem sociálněde­mokratické strany v Lounech, pracoval v odborech a byl redaktorem stranickýc­h Dělnických listů.

Roku 1935 se stal tajemníkem sociálněde­mokratické­ho Svazu malorolník­ů a domkářů a přestěhova­l se do Prahy. I tady psal a články publikoval nejčastěji v Právu lidu.

V roce 1937 zasedl v ústředním výkonném výboru strany.

Brzy po okupaci zbytku českých zemí v březnu 1939 se zapojil do ilegální činnosti v rámci sociálněde­mokratické odbojové skupiny Revoluční socialisti­cké hnutí.

Před hrozícím zatčením se mu v únoru 1940 podařilo odejít za hranice. „Balkánskou cestou“přes Slovensko, Maďarsko, Jugoslávii, Řecko, Turecko a Sýrii se dostal do libanonské­ho Bejrútu a odtud lodí do Marseille. V jihofranco­uzském Agde pak vstoupil do čs. zahraniční armády. Jako poddůstojn­ík se v řadách 2. čs. pěšího pluku účastnil ústupových bojů v červnu 1940, po nichž byl evakuován do Velké Británie. Tady pokračoval dále v řadové službě u českoslove­nské brigády, avšak v listopadu 1941 byl prezidente­m Edvardem Benešem jmenován členem Státní rady, poradního orgánu, který v podmínkách exilu plnil některé funkce parlamentu. V létě 1944 byl jeho stranický kolega ministr František Němec jmenován vládním delegátem na osvobozené­m území, čímž se pro sociální demokraty uvolnilo jedno místo ve vládě. Na něj byl ve funkci ministra průmyslu, obchodu a živností jmenován právě Václav Majer.

Během války se dostával stále víc do opozice proti prvnímu muži ve straně a velvyslanc­i v Moskvě Zdeňku Fierlinger­ovi, který prosazoval co nejtěsnějš­í spolupráci s komunisty. Majer zůstal ministrem i v poválečnýc­h vládách, kde řídil důležitý resort výživy. Zároveň byl poslancem. V sociální demokracii se stal čelnou osobností „pravicovéh­o“křídla, odmítající­ho závislost strany na KSČ. Na brněnském sjezdu na podzim 1947 měl zásadní podíl na Fierlinger­ově porážce. Během únorové krize osobně podpořil odstupujíc­í ministry a žádal, aby se k demisi připojili i zástupci sociálních demokratů ve vládě. Ve vedení strany byl však přehlasová­n, a demisi tak podal teprve 25. února 1948.

Krátce nato, v létě 1948, odešel znovu do exilu, nejprve do Velké Británie a v roce 1950 do USA. Angažoval se v třetím zahraniční­m odboji, byl členem Rady svobodného Českoslove­nska a od září 1948 až do své smrti předsedou exilové sociálněde­mokratické strany. Zemřel 25. ledna 1972 v College Park ve státě Maryland.

se z bojů vracel domů jako ministr. Na snímku jako příslušník čs. zahraniční armády ve Velké Británii v létě 1940.

Materiál je vyrovnaný a i pozice celkově je podle počítače zcela vyrovnaná. Jenže člověk není stroj a i velmistrům se hraje špatně se slabým králem.

63.Sh3 Va1 64.Se6 Vf1 65.Kc2? Z deště pod okap... Černý král musí uhnout z vazby na d sloupci, aby jezdec kryl napadeného pěšce, ale nutné bylo ustoupit o pole výš (65.Kc3), neboť zde bude bílý vzápětí svázán znovu.

65...Dg6 66.Kb2 Opět třeba rychle utéci z vazby.

66...Ve8 Lepší bylo 66...Dg1 s hrozbou 67...Vb1+.

67.Sc4? Bílý kolabuje. Pozici drželo např. 67.Dd5 s ideou přejít do věžové koncovky s pěšcem méně a velkými šancemi na remízu: 67...Vd1 68.Kc2 Vxd3! 69.Dxg3 Vxe6 70.Dxg6 Vxg6.

67...Df6+ Černý nyní bílého zabije po slabých černých polích.

68.Ka3 Va1+ 69.Kb4 Vb8+ 70.Sb5 Dd4+ 71.Dc4 Vb1+ a bílý se vzdal, matu se nevyhne. 0-1

 ?? FOTO VHÚ ?? Václav Majer
FOTO VHÚ Václav Majer
 ?? ?? Seriál vzniká ve spolupráci s VHÚ Praha, vychází každý pátek
Seriál vzniká ve spolupráci s VHÚ Praha, vychází každý pátek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia