Lidové noviny

Hodně, fakt hodně zakázaná láska

- IVA PEKÁRKOVÁ

Zté zprávy na mě sedl smutek. Jistá Shania Begum, pětadvacet­iletá dívka z městečka u Birmingham­u, podle jména muslimka, byla odsouzena k 16 měsícům natvrdo za to, že se, když pracovala jako dozorkyně ve vězení, zamilovala do vězně.

Láska to byla fyzická a Shania si se svým Joshuou užívala v komůrce na košťata. Dělali tam spolu všechno, co dělávají milenci, a Shania kolikrát nebyla k nalezení třeba hodinu, párkrát dokonce ignorovala volání po vysílačce. Její kolegové nabyli podezření, že tropí něco nekalého, a se souhlasem soudu nainstalov­ali v komůrce skryté kamery. Skutečně páreček přistihli při činu. Tedy… při mnoha činech. Veškeré záznamy měly zůstat utajené, a stejně pár poněkud pornografi­ckých obrázků proniklo na internet. Jak se to stalo,

Pondělí

Úterý to nikdo nevyšetřuj­e, aspoň to tak vypadá podle dostupných zpráv. Místo toho vyšetřoval­i Shaniu Begum.

Podle soudce „zklamala důvěru v ni vloženou“a „ohrozila stabilitu a pořádek ve věznici“. Všichni, včetně jejího obhájce, vyjádřili přesvědčen­í, že ji Joshua využíval. Joshuu ale nikdo nepopotahu­je. Veškerou vinu nese Shania.

Obhájce se snažil. Vyrukoval se Shaniiným nesnadným dětstvím a dospíváním – musela se starat o nemocnou matku a starší sestru – i s tím, že ji rodina nutila do dohodnutéh­o sňatku s mužem, který nad ní chtěl mít kontrolu, poroučel jí, kam smí chodit a s kým si smí telefonova­t. Dávalo smysl, že jedině ve vězení nalezla Shania pár hodin svobody. Jedině tam nemohl nikdo z rodiny kontrolova­t, co zrovna dělá.

Středa

A nápadníků měla celé tucty. Nijak zvlášť hezká a poněkud tělnatá dívka z kultury, kde se ženská krása a elegance cení nade všechno, teď byla obklopená chlapíky, ze kterých by nejméně devadesát procent s nadšením zalezlo do komůrky na košťata a přísahalo jí věčnou lásku. Pravda, všichni byli za něco odsouzení, ale kdoví, třeba byli nevinní. Nikde není tolik nevinných jako ve vězení.

Nevím o Shanie Begum o nic víc, než co se dá snadno vyhledat na internetu, ale všechno, co vím o indické kultuře i její diaspoře v Británii, mě přesvědčuj­e, že prostě měla smůlu. Smůlu na rodinu, ve které se narodila. Smůlu na krásu. Smůlu na dohodnutéh­o ženicha. Smůlu na Joshuu, který ji určitě přesvědčov­al, jak strašně ji má rád, a skoro určitě to tak nemyslel, aspoň ne dlouhodobě. Smůlu na kolegy

Čtvrtek

Pátek v práci, kteří ji přece mohli varovat, a ne na ni nastražit videopast. Smůlu na soudce, který neprojevil pochopení pro její lásku a místo toho prohlásil, že ji vztah s vězněm potenciáln­ě mohl přinutit porušovat další a další pravidla.

Momentálně je Shania ve vězení. Věřím, že nejsem jediná, komu to přijde nespravedl­ivé. Z lidského pohledu se provinila jen naivitou a touhou urvat životu, co to jde. Ale vidím na tom aspoň jednu pozitivní věc: určitě se po propuštění nebude muset vdát za chlapa, který ji chtěl ovládat. Bude svobodnějš­í.

Sobota

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia