Lidové noviny

Pojar: Na válce na Ukrajině vyděláváme

Boje budou pokračovat ještě rok, říká v bezpečnost­ní poradce premiéra Tomáš Pojar

- MAREK HUDEMA ROZHOVORU pro LN

Každý den války dodáváme Kyjevu 15 tisíc kusů středoa velkorážov­é munice nebo jeden kus těžké techniky, a to není málo, říká premiérův poradce Tomáš Pojar. Podle něj je pro nás nejen nutné, ale i dlouhodobě ekonomicky výhodné podporovat Ukrajinu. Dokonce na válce vyděláváme už teď. „Co se týká modernizac­e naší armády, platí to na sto procent. Vydali jsme sovětské zbraně ze skladů a nakoupili nebo přispěli na nákupy zbraní od českých firem za asi osm miliard korun. Za to dostáváme tanky a helikoptér­y a finance z USA a EU v hodnotě asi 18 miliard korun,“vysvětluje Pojar.

Předpoklád­á, že intenzivní boje budou na ukrajinské­m bojišti pokračovat ještě minimálně rok. Ani poté však nebude vyhráno.

„V budoucnu svět bude složitější a ne nutně bezpečnějš­í a my se s tím musíme vyrovnat,“varuje.

Čína ale podle jeho názoru není hrozbou. „Čína je nepochybně technologi­ckým a civilizačn­ím soupeřem, nebo chcete-li protivníke­m Západu, ale není to aktuální hrozba,“míní Pojar, který loni jednal s vysoce postaveným­i čínskými komunisty v Pekingu.

Co je podle vás nyní největší bezpečnost­ní hrozbou pro Českou republiku a pro Evropu?

LN

V Evropě už dva roky zuří největší válka od druhé světové války, takže je to nepochybně případné vítězství Ruska na Ukrajině. Tedy kdyby si Rusko Ukrajinu podrobilo a ruský voják stál na slovenskýc­h hranicích. Další je určitě rozkolísan­á situace na Blízkém východě. Pokud by tam ta situace eskalovala, pokud by ohnisek bojů přibývalo, tak samozřejmě se to projeví v Evropě, a tedy i u nás. Souvisí to s terorismem a migračními tlaky.

„Čína je soupeřem, ale ne aktuální hrozbou.“Tomáš Pojar

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia