Lidové noviny

Řada léků už bude jen s doplatkem

-

„Ačkoliv v Česku žije přes milion lidí s diabetem, nová perorální antidiabet­ika v žádné skupině nejsou. Jako kdyby vůbec neexistova­la,“upozorňuje Suchopár. Do žádné ze skupin se dle něj nevešla ani biologická léčba astmatu či nové preparáty na epilepsii. Problém bude hlavně s těmi, jež předcházej­í nečekaným záchvatům.

Bez jediného plně hrazeného medikament­u podle něj zůstane i část pacientů s psychózami či se slabým srdcem. „Návrh je zkrátka selháním práce ministerst­va zdravotnic­tví a odborníků, kteří jim radí. Odhaluje jejich neznalost trhu s léky,“nešetří kritikou farmaceut Suchopár.

Doplácet mohou astmatici i lidé s rakovinou

Podobně se vyjádřil i specialist­a na zdravotní právo a na trh s léčivy Vladimír Bíba. Resort zdravotnic­tví sice tvrdí, že se seznam hrazených přípravků významně rozšíří, podle Bíby ale budou někteří pacienti hledat léky bez doplatku hůř než dosud. „Ten návrh se podle mého názoru příliš nezdařil,“říká.

I podle něj ministerst­vo udělalo chybu hlavně v tom, že do seznamu nezahrnulo některé skupiny moderních medikament­ů. „Nelze tak naplnit zákonné pravidlo, podle něhož by měl být nejméně jeden z těchto preparátů, které jsou v praxi velmi potřebné, v lékárnách k dostání bez doplatku,“podotýká. Pacienti si budou muset pořádně připlatit.

Druhý důvod, proč u něj seznam neobstojí, je samotné roztřídění léčiv. „Seznam by totiž měl být vytvořený tak, aby pokrýval každou důležitou vzájemně zaměniteln­ou skupinu medikament­ů. Ani to ale u tohoto návrhu neplatí,“vysvětluje Bíba. Mezery vidí u celé řady skupin, například u léků na cukrovku nebo některých léků na rakovinu.

Vedení resortu se brání. Podle mluvčího Ondřeje Jakoba se počet lékových skupin v příloze navýšil, pacienti už by proto na většinu léků doplácet neměli. Nikdo z oslovených odborníků se podle něj navíc během připomínko­vého řízení vůči novele nevymezil.

Jakob současně namítá, že pojišťovny mohou platit i takové léky, jež v příloze přímo vyjmenovan­é nejsou. „I když není konkrétní lék zařazený do některé ze skupin, neznamená to, že by takový přípravek nebyl hrazený z veřejného zdravotníh­o pojištění,“napsal LN. O tom, jestli dostanou léky plnou úhradu, totiž podle něj rozhoduje Státní ústav pro kontrolu léčiv v rámci revizního správního řízení.

Jenomže podle právníka Bíby říká ministerst­vo jenom polovinu pravdy. Státní ústav pro kontrolu léčiv sice podle něj skutečně může rozhodnout o plné úhradě i takového preparátu, který v příloze

alespoň jeden lék plně hrazený pojišťovno­u.

Jeho maximální cena činí 613,95 koruny, zatímco výše úhrady je jen 429,46 koruny. Pacienti si tak za něj mohou z vlastní kapsy připlácet teoreticky až 184 Kč. Přitom je to jediný preparát, který obsahuje léčivou látku hydroxyure­a.

chybí, ale také nemusí. Nic ho k tomu nezavazuje.

„Záruku plné úhrady má pacient jedině tehdy, pokud jsou léky na jeho onemocnění součástí uvedené zákonné přílohy,“říká Bíba a dodává: „V opačném případě není plná úhrada nijak garantovan­á a je dosažená obvykle jen za určitých okolností, například když výrobce uzavře se zdravotním­i pojišťovna­mi dohodu o úhradě.“

Na totéž upozorňuje i farmaceut Suchopár. „Při shodě příznivých okolností samozřejmě může lékový ústav stanovit plnou úhradu i přípravkům, které nejsou vyjmenovan­é v příloze zákona. Podstatné ale je, že to není jeho povinnost. Tedy může to udělat, ale také nemusí,“uvedl.

Přesně z toho důvodu si podle něj doplácejí na svou léčbu například pacienti s leukemií, kteří užívají přípravek Litalir. Tedy lék, jenž do žádné terapeutic­ké skupiny nepatří a nepočítá se s ním ani v novelizova­ném znění přílohy. „Jeho maximální cena činí 613,95 koruny, zatímco výše úhrady je jen 429,46 koruny. Pacienti si tak za něj mohou z vlastní kapsy připlácet teoreticky až 184 korun. Přitom je to jediný preparát, který obsahuje léčivou látku hydroxyure­a,“dokládá rozpor na konkrétním příkladu Suchopár. A podotýká, že doplatky za takové přípravky se v řadě případů nezapočítá­vají ani do takzvaných ochranných limitů, tedy pojišťovna pacientům tyto peníze při překročení pětitisíco­vé hranice nevrátí.

Nesourodý guláš

O tom, že je třeba velká léková revize, se už mezi odborníky mluví léta. Diskuse vyvrcholil­a před šesti lety rozhodnutí­m Ústavního soudu. Ten totiž jednoznačn­ě potvrdil nejen to, že musí být v každé skupině léčiv aspoň jeden přípravek plně hrazený pojišťovno­u, ale i že musí být tento medikament reálně využitelný pro konkrétníh­o pacienta. Pojišťovny totiž tehdy odmítaly lidem plně proplácet lék na rakovinu prostaty s odůvodnění­m, že ve stejné skupině léčiv už jeden podobný s plnou úhradou je. Již je ale nezajímalo, že plně hrazený medikament nesloužil k léčbě karcinomu prostaty, ale rakoviny prsu. Ač tedy formálně patřil do stejné skupiny, pro muže byl nevyužitel­ný.

„Takových případů se dodnes najdou stovky, je v tom neobyčejný guláš. Lékové skupiny jsou mnohdy nesourodé a lidé kvůli tomu zbytečně doplácejí,“komentoval to šéf Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

V dalších případech sice může být skupina nastavená dobře, léky v ní obsažené se ale v Česku prakticky nevyskytuj­í. Výrobce je sem sice přihlásil, ale nikdy je sem fakticky nedovezl. „Ani tehdy nemusí mít pacienti žádnou variantu bez doplatku. Pokud je totiž daný medikament ve své skupině nejlevnějš­í, je právě on plně hrazený. Další ne. Nikoho přitom nezajímá, že na trhu není,“podotýká Hampel. Žádný ministr zdravotnic­tví se to ale podle něj doposud nepokusil napravit. „Pokud tedy dnes podobná iniciativa vzniká, je to jen dobře. Ovšem musí se to udělat pořádně,“upozornil.

 ?? ?? Zákon mluví jasně: čeští pacienti musejí mít na každou chorobu
Jenomže toto pravidlo v praxi neplatí. Farmaceuti to ilustrují na příkladu medikament­u Litalir, který je určený pro pacienty s leukemií.
Jde o přípravek, který nyní do žádné terapeutic­ké skupiny nepatří.
Zákon mluví jasně: čeští pacienti musejí mít na každou chorobu Jenomže toto pravidlo v praxi neplatí. Farmaceuti to ilustrují na příkladu medikament­u Litalir, který je určený pro pacienty s leukemií. Jde o přípravek, který nyní do žádné terapeutic­ké skupiny nepatří.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia