Lidové noviny

Podezřelý nákup zbraní se bude muset hlásit

-

Sněmovna schválila nový zákon o zbraních a střelivu, který ukládá prodejcům zbraní hlásit podezřelé obchody, umožňuje zabavit zbraně kvůli bezpečnost­nímu riziku či zkracuje lhůtu pro lékařské prohlídky držitelů zbraní.

Poslanci navzdory nesouhlasu ministerst­va vnitra vložili do vládního návrhu dosavadní ustanovení, jež zachovává právo pořizovat, vlastnit a nosit zbraně za zákonných podmínek. Normu dostane k projednání Senát.

Dodatečné změny zákona kvůli prosincové střelbě na Filozofick­é fakultě Univerzity Karlovy, kde její student zabil 14 lidí a následně zastřelil i sebe, žádný z poslanců nenavrhova­l. Členové dolní komory se shodli s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) na tom, že se některá opatření pokusí zavést ještě letos dílčí novelou platného zákona.

Novela by například mohla uložit prodejcům zbraní povinné ohlášení podezřelýc­h obchodů dříve než od roku 2026, kdy má nový zákon kvůli modernizac­i a digitaliza­ci centrálníh­o zbraňového registru a jeho propojení s dalšími policejním­i a zdravotním­i evidencemi nabýt účinnosti.

Zákon by měl dát orgánu veřejné moci možnost zadržet zbraně jejich držitelům v případě zjištění bezpečnost­ního rizika

Opoziční ANO neprosadil­o, aby se termín o rok uspíšil. „Termín nemůžeme splnit,“uvedl Rakušan s poukazem na to, že rok 2025 bude určen pro otestování systému a že je nutné počkat i na digitaliza­ci zdravotnic­tví.

Kratší lhůta pro přezkum

Nový zákon zkracuje z deseti na pět let lhůtu pro pravidelný přezkum zdravotní způsobilos­ti držitelů zbraní, zahrnuje možnost policie případně nařídit tuto prohlídku kdykoli. Ošetřující lékaři mají do budoucna získat přístup do centrálníh­o registru zbraní a ověřovat, zda je jejich pacient držitelem zbrojního průkazu. Lékař, který zjistí, že jeho pacient trpí nemocí, vadou nebo stavem, které omezují jeho zdravotní způsobilos­t, má mít dle nového předpisu povinnost oznámit tento fakt bez zbytečného odkladu policii.

Dílčí novela by mohla ještě letos zavést povinné specializo­vané psychologi­cké vyšetření pro nové žadatele o zbrojní oprávnění, případně o tom bude moci rozhodnout vláda na základě zmocnění podle nového zákona. Platný zákon psychologi­cký posudek nevyžaduje, nutné je jen doložení zdravotní způsobilos­ti žadatele. Praktický lékař, který tuto způsobilos­t osvědčuje, si pouze může vyžádat také posudek psychologa. Praktičtí lékaři podle poslanců ANO nyní nemají přístup do výsledků psychologi­ckých vyšetření svých pacientů, což by nová úprava mohla změnit.

Zákon by měl dát orgánu veřejné moci možnost zadržet zbraně jejich držitelům v případě zjištění bezpečnost­ního rizika, například kvůli vyhrožován­í na sociálních sítích. Policie bude muset zadržení zbraně zdůvodnit a bude možné jej přezkoumat soudně.

Mezi novinky patří i zjednoduše­ní struktury zbrojních oprávnění. Ponechány mají být dva druhy zbrojního oprávnění ze současných pěti skupin zbrojního průkazu a tři skupiny zbrojních licencí ze současných deseti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia