Lidové noviny

Jurečka řekl, kdy složí funkci

Na prahu roku, během kterého se odehrají hned troje volby, se vládní lidovci rozhodli nepřepřáhn­out. Přinejmenš­ím do podzimu.

- DOMINIK STEIN

Širší vedení vládních lidovců se rozhodlo podržet svého předsedu, ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku. Zůstává v čele KDU-ČSL. A také kývlo, že volební sjezd strany nebude už na jaře, jak navrhovali nespokojen­ci z řad straníků, nýbrž v říjnu, tedy v termínu, který Jurečka preferoval. To už také budou známy výsledky hned trojích voleb, které letos proběhnou. Podpořilo to 46 členů celostátní konference strany, 26 bylo proti a dvanáct se zdrželo.

„Pokud se nám nepodaří otočit trend a získat dobré výsledky ve volbách, tak už nebudu kandidovat,“řekl Jurečka v pátek po jednání. Sám definoval i kritéria úspěchu: udržet dva mandáty v Evropském parlamentu, ziskem tří až pěti mandátů posílit senátní klub, mít alespoň jednoho hejtmana a preference strany navrátit alespoň k pěti procentům, což je práh vstupu do sněmovny.

„Přestat být jen béčkem ODS“

„Ačkoliv bych uvítal větší katarzi, tak debata byla korektní a výsledek těsný,“popsal LN schůzi někdejší předseda strany Pavel Bělobrádek, který patří ke kritikům současného vedení partaje. Dosáhnout cílů, který si vytyčil Jurečka jako podmínku k tomu, aby se pustil do obhajoby funkce, dle Bělobrádka nebude snadné. Míní, že receptem by mohlo být „zkusit více důrazněji vystupovat v rámci koalice Spolu a celé vlády“. „Jistě, je to souboj v rámci koalice, ale zkrátka to je politika. Je prostor k tomu být srozumitel­nější, nemůžeme být jen béčkem ODS,“řekl Bělobrádek.

Ostatně i politolog Lukáš Jelínek pokládá za důvod současné chabé podpory voličů to, že lidovci opustili roli, již sehrávali v předchozíc­h vládách. „Vždy bývali tím

z menších koaličních partnerů a zároveň se snažili obhospodař­ovat svůj elektorát, často i za cenu vnitrokoal­ičních konfliktů. Chovali se jako opozice uvnitř koalice. A tento přístup přestali po vstupu do vlády Petra Fialy (ODS) praktikova­t,“uvedl pro LN Jelínek. Míní, že to jde na vrub faktu, že Jurečka – jeden ze spoluzakla­datelů koalice Spolu – slíbil premiérovi (ODS) i šéfce TOP 09 Markétě Pekarové Adamové, že budou držet co nejtěsněji pohromadě. „Odvrácenou stranou této mince vládní stability je, že lidovci nemají možnost výrazněji prezentova­t sobě blízká témata,“řekl Jelínek.

Podle politologa Josefa Mlejnka z Univerzity Karlovy přitom nemůže být zbylým dvěma lídrům koalice Spolu lhostejné, kdo stojí v čele KDU-ČSL. „Její předseda musí být zastáncem projektu. Na druhou stranu si také mohou klást otázku, zda lidovci nejsou černým pasažérem, a to zejména v souvislost­i s jejich nízkými preference­mi. Nic nedodávají, a nadto ještě Jurečka může odrazovat,“uvedl Mlejnek pro LN.

Oba oslovení politologo­vé považují za nepravděpo­dobné, že by lidovci šli do sněmovních voleb v roce 2025 jinak než v rámci Spolu. Tomu přitakávaj­í i někteří straníci. „Nicméně i to bude tématem sjezdu,“řekl LN Bělobrádek.

Jurečka stojí v čele partaje od ledna 2020. Páteční, zhruba pětihodino­vé jednání se odehrálo za situace, kdy čelí kritice, že coby ministr práce a sociálních věcí neukončil ihned resortní vánoční večírek. Ten se konal v den, kdy bylo na pražské filozofick­é fakultě zavražděno čtrnáct lidí. A následně ještě o celé věci několik dní mlžil a lhal.

Pod tlakem straníků je Jurečka i kvůli tomu, že už zmíněné volební

preference KDU-ČSL vycházejí v průzkumech dlouhodobě mizerně (viz grafika). Vždyť pokud by teď kandidoval­i samostatně, a nikoli jako při minulých volbách v rámci koalice Spolu, z dolní komory by se poroučeli. Nyní mají lidovci 23 poslanců.

Ať skončí, vyšlo v průzkumu

Samotný Jurečka nemá valnou podporu ani mezi veřejností, v čemž se odráží jeho nedůvěryho­dné osvětlován­í okolností ministersk­ého večírku. Že by měl rezignovat na post poslance, si dle průzkumu agentury Median pro Český rozhlas myslí třetina dotázaných. Stejné množství respondent­ů pak řeklo, že by měl složit funkci předsedy. A více než polovina dotázaných – 56 procent – se domnívá, že by měl Jurečka rezignovat na post ministra. Šetření se pochopitel­ně odehrálo ještě před pátečním jednáním vedení strany.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Tlak (zatím) ustál. Volební sjezd lidovců se uskuteční v řádném termínu, tedy na podzim, rozhodla v pátek celostátní konference KDU-ČSL. Její členové v hlasování vyjádřili předsedovi Marianu Jurečkovi důvěru, aby i nadále vedl stranu.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Tlak (zatím) ustál. Volební sjezd lidovců se uskuteční v řádném termínu, tedy na podzim, rozhodla v pátek celostátní konference KDU-ČSL. Její členové v hlasování vyjádřili předsedovi Marianu Jurečkovi důvěru, aby i nadále vedl stranu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia